Трислойният паркет – още въпроси и отговори

Ежедневните контакти с клиентите в шоурума ни показват, че все още мнозина от тях са предубедени към трислойния паркет. Макар че в блога ни вече сме дали отговор на много от въпросите, свързани с него, смятаме за необходимо да поговорим още по темата.

Какво представлява накратко трислойният паркет?

Той е технологично подобрен естествен паркет, произведен от три слоя дървесина. Те са разположени перпендикулярно един на друг, така че да направят получената конструкция изключително здрава. Слоевете са скрепени много стабилно и практически реагират като един. Същевременно те разпределят натоварването помежду си и правят паркета по-устойчив на измятане и на неблагоприятни въздействия. Съвременните производители са усъвършенствали до максимална степен процедурата по залепяне на трислойната конструкция, така че тя не може да бъде нарушена при ежедневна експлоатация.


Защо фабриките предпочитат да произвеждат трислоен паркет?

Днес повечето фабрики наблягат основно върху производството на многослойни паркети. Все повече стават онези от тях, които дори планират да спрат производството на масивен паркет. Причината за това определено са множеството предимства и безспорните здравина, стабилност и устойчивост на трислойните паркети. Канадските производители „Coswick“ например подпечатват качеството на трислойния си паркет с доживотна гаранция, която дават на конструкцията му.


Трислойният паркет по-нисък клас ли е?

Един от най-често срещаните предразсъдъци по отношение на трислойния паркет е считането му за по-нисък клас в сравнение с масивния паркет. Обикновено даваме пример, че на практика почти няма разлика в цените на трислойния и на масивния паркет, а едни от най-луксозните и скъпи паркети са с трислойна конструкция. Мнозина от клиентите са предубедени към трислойния паркет и защото смятат, че не е произведен от дървесина, а всъщност и трите му слоя са изработени от такава. Разбира се, различните производители сами определят какви ще са нейния произход и размери. Повечето от тях предпочитат мека (иглолистна) дървесина за долните два слоя и твърда (широколистна дървесина от дъб, ясен, амеикански орех и т.н.) за горния слой. „Coswick“ са сред малкото, които използват твърда дървесина и за трите слоя (долните два слоя са от бреза, а горният от дъб, американски орех, ясен). Проучванията на канадската компания са установили, че поведението на брезата се доближава на 99 % до поведението на горния слой.


Какви са предимствата на трислойния паркет?

 

Важно е да знаете, че при трислойния паркет няма ограничения по отношение на размерите, цветовете, финиша и начина на редене. Той дори предлага много повече възможни варианти. Препоръчваме трислоен паркет особено когато става дума за паркетни дъски с особено големи размери. В такива случаи масивният паркет не би бил достатъчно стабилен и вероятността да се изметне е голяма. И не на последно място, с избора на трислоен паркет индиректно спомагате за екологичното равновесие на планетата. С производството му се намалява количеството на използваната благородна дървесина и се увеличава това на бързо възобновимите горски ресурси. Когато избирате паркет или други елементи от дървесина за интериора, потърсете знака FSC. Той свидетелства, че са добити от устойчиво управлявани стопанства.


Масивният паркет с по-дълъг живот ли е от трислойния?

 

При подобни въпроси най-често се има предвид възможността за циклене на естествения паркет на определени периоди от време. При всяко циклене се отнемат около 0,6 мм от горния слой на паркета. Използваемата част на качествения трислоен паркет обикновено е 4-6 мм, а на масивния паркет – 6-8 мм. Периодът на циклене е индивидуален, но по-устойчивите дървесини обикновено се нуждаят от освежаване на около 10 години. Погледнато през призмата на средната продължителност на човешкия живот, разликите според нас не са съществени.


И накрая нашият дълъг професионален съвет…

Това, което бихме ви посъветвали, е да не робувате на предразсъдъци, а такива спрямо трислойния паркет все още съществуват. Те може би идват от асоциациите на някои от нас със старите масови паркети от иглолистна дървесина или със спомените за дюшемето в къщите на село. Но както всичко около нас се променя, така и производството на естествен паркет се развива и усъвършенства. Ако до момента не сте се интересували от естествен паркет, разгледайте сайта ни и ще видите колко различен и интересен може да бъде подът ви от дърво. А както вече казахме, трислойният паркет е технологично подобрен естествен паркет. Това, което ще виждате от него в масивния и в трислойния му вариант, ще е едно и също. Горният слой и при двата е от благородна дървесина. Гарантираме ви, че няма никаква разлика в усещането за топлина и уют, което ще внесат в дома ви, нито пък по отношение на здравината и качеството им. Ние не целим да ви разубедим, ако все пак сте решили, че паркетът ви трябва да е масивен. Невъобразимо е разнообразието от видове паркет, което всяка от фабриките производители, с които работим, може да предложи. В бутика ни може да откриете най-богатата гама в България от видове естествен паркет, а фабриките, с които работим, предлагат повечето си колекции едновременно във варианти на масивен, двуслоен и трислоен паркет. Има опция и ако не предлагат някой от трислойните си паркети в масивен вариант да го произведат като custom проект.