fbpx

Ако четете този материал, значи се интересувате от паркет. И вероятно по-специално търсите отговор на въпроса – що е то трислоен паркет. Чувал съм вариации на този въпрос десетки пъти. Виждал съм многократно скептицизма в погледа на хората. Виждал съм клиенти, които докосват трислоен паркет дори с леко отвращение. Защо? Питал съм се толкова пъти в началото ( преди около 5 години ). Постепенно разбрах, че стереотипите са трудно пробиваеми. Но не е невъзможно. След толкова изпълнени с трислоен паркет обекти и десетки доволни клиенти имаме самочувствието на хора, които могат да защитят трислойният паркет и да ви докажат, че той не само е равностоен на масивният, но и в много отношения го превъзхожда. Но нека да вървим по ред. Ще започна с най-важното – какво представлява и защо се нарича трислоен.

На схемата можете да видите конструкцията на трислойните паркети.

трислоен-паркет

Както виждате всичко в този паркет е естествена дървесина. Това дава отговор и на може би най-важният въпрос – естествен паркет ли е трислойният паркет. И отговорът очевидно е – да. Не позволявайте на никой да ви заблуди.

Ще се опитам да дам систематизирани отговори на основните въпроси.

1. Естествен паркет ли е трислойният паркет?

Да, трислойният паркет е естествен паркет.

2. По евтин ли е трислойният паркет от масивният паркет?

Да, по евтин е, но не очаквайте големи разлики. Причината е, че при трислойният паркет има допълнителни манипулации по подготовката и слепването на отделните части.

3. От какви дървесини се произвежда трислойният паркет?

Горният слой може да е от всяка подходяща за паркет дървесина.

4. Налага ли се да се цикли и лакира на място?

Не, всички трислойни паркети се доставят с фабрично покритие.

5. С какви финишни обработки се доставя трислойният паркет?

Финишът може да е лак или масло. Паркетът може да е четкан. В зависимост от модела е възможно да има фаска – двустранна или четиристранна.

6. Как се монтира?

Различните производители предлагат една от двете или и двете опции – плаващ монтаж с клик или монтаж с нут и перо, при който се налага лепене. При всички случаи ние препоръчваме монтаж с лепене към основата.

7. Каква е разликата между плаващият монтаж и този със залепяне към основата.

Плаващият монтаж е по евтин и позволява по-лесна подмяна на елемент. Недостатъкът е преди всичко в звукът, който издава паркета при ходене или изпускане на предмет. Звукът е много по силен от този при залепен паркет. Според нас залепеният с качествено лепило паркет е по-добрият вариант.

8. Възможна ли е подмяна на елемент при залепен към основата паркет?

Да, възможна е, но майсторът трябва да е достатъчно подготвен.

9. Подходящ ли е трислойният паркет за монтаж върху подово отопление?

Абсолютно. Всъщност трислойният паркет е единствената възможност. Не се оставяйте да ви убеждават, че масивният паркет е подходящ за тази цел. Ще дадем повече подробности по този въпрос в следваща статия.

10. В какви размери се доставя трислойният паркет?

Едно от предимствата на този паркет е във възможността за производство на ламели както с много малки размери, така и с огромни – над 3 м. дължина. Това е много трудно постижимо с масивен паркет.

11. Върху каква основа се монтира?

Най-добрите варианти са два – добре изпълнена саморазливна замазка или шперплат. Компромисен вариант е OSB. Ако наш клиент избере шперплат ние внасяме от Латвия водоустойчив шперплат от Бреза.

12. Имаме и други въпроси на които няма отговор тук.

Каним ви в нашият шоурум. Обещаваме да отговорим на всички.

И нека повторя още веднъж – трислойният паркет не е нещо средно между ламинирана настилка и масивен паркет. Той е технологично подобрен естествен паркет. Освен всичко останало – този начин на производство спомага за запазване на ценните дървесни видове.

Разгледайте и нашият сайт посветен изцяло на трислоен паркет от Boen. Ако смятате, че трислойният паркет не може да изглежда луксозно разгледайте тук. Надявам се да промените мнението си.

 

 

 

 

 

Позвънете ни.
Посетете ни.