Паркет ли е трислойният паркет?

Ако четете този материал, значи се интересувате от паркет. И вероятно по-специално търсите отговор на въпроса – що е то трислоен паркет. Чували сме вариации на този въпрос десетки пъти. Виждали сме многократно скептицизма в погледа на хората. Срещали сме клиенти, които докосват трислоен паркет дори с леко отвращение. Защо? Питали сме се толкова пъти в началото (преди около 13 години). Постепенно разбрахме, че стериотипите са трудно пробиваеми. Но не е невъзможно.

След толкова изпълнени с трислоен паркет обекти и стотици доволни клиенти имаме самочувствието на хора, които могат да защитят трислойния паркет и да ви докажат, че той не само е равностоен на масивния, но и в много отношения го превъзхожда. Но нека да вървим по ред. Ще започнем с най-важното – какво представлява и защо се нарича трислоен.

Както виждате, всичко в този паркет е естествена дървесина. Това дава отговор и на може би най-важния въпрос – естествен паркет ли е трислойният паркет. И отговорът очевидно е – да. Не позволявайте на никой да ви заблуди.

Ще се опитаме да дадем систематизирани отговори на основните въпроси.

1. Естествен паркет ли е трислойният паркет?

Да, трислойният паркет е естествен паркет.

2. По-евтин ли е трислойният паркет от масивния паркет?

Да, по-евтин е, но не очаквайте големи разлики. Причината е, че при трислойния паркет има допълнителни манипулации по подготовката и слепването на отделните части.

3. От какви дървесини се произвежда трислойният паркет?

Горният слой може да е от всяка, подходяща за паркет дървесина.

4. Налага ли се да се цикли и лакира на място?

Не, всички трислойни паркети се доставят с фабрично покритие.

5. С какви финишни обработки се доставя трислойният паркет?

Финишът може да е лак или масло. Паркетът може да е четкан. В зависимост от модела е възможно да има фаска – двустранна или четиристранна.

6. Как се монтира?

Различните производители предлагат една от двете или и двете опции – плаващ монтаж с клик или монтаж с нут и перо, при който се налага лепене. При всички случаи ние препоръчваме монтаж с лепене към основата.

7. Каква е разликата между плаващия монтаж и този със залепяне към основата.

Плаващият монтаж е по-евтин и позволява по-лесна подмяна на елемент. Недостатъкът е преди всичко в звука, който издава паркетът при ходене или изпускане на предмет. Звукът е много по-силен от този при залепен паркет. Според нас залепеният с качествено лепило паркет е по-добрият вариант.

8. Възможна ли е подмяна на елемент при залепен към основата паркет?

Да, възможна е, но майсторът трябва да е достатъчно подготвен.

9. Подходящ ли е трислойният паркет за монтаж върху подово отопление?

Абсолютно. Всъщност трислойният паркет е единствената възможност. Не се оставяйте да ви убеждават, че масивният паркет е подходящ за тази цел. 

10. В какви размери се доставя трислойният паркет?

Едно от предимствата на този паркет е във възможността за производство на ламели както с много малки размери, така и с огромни – над 3 м. дължина. Това е много трудно постижимо с масивен паркет.

11. Върху каква основа се монтира?

Най-добрите варианти са два – добре изпълнена саморазливна замазка или шперплат. Компромисен вариант е OSB. 

12. Имаме и други въпроси, на които няма отговор тук.

Каним ви в нашия шоурум. Обещаваме да отговорим на всички.

И нека повторим още веднъж – трислойният паркет не е нещо средно между ламинирана настилка и масивен паркет. Той е технологично подобрен естествен паркет. Освен всичко останало този начин на производство спомага за запазване на ценните дървесни видове.