Почистване и поддръжка на декинга

Почистването и поддръжката на подовата настилка винаги вълнува бъдещите ни клиенти. След като отговорихме на основните въпроси по темата при естествения паркет, е време да го направим и за декинга – паркета за навън, както понякога го наричат.

Какво трябва да знаете за регулярното почистване на декинга?

Ако изберете качествен декинг, който е монтиран професионално върху основа, съобразена с изискванията и условията на терена, няма да имате затруднения с регулярното му почистване и поддръжка. Няма строги изисквания и срокове, в които трябва да почиствате декинга. Всичко е въпрос на лично време, желание и възможност.

Ако живеете постоянно в жилището, честотата на почистване ще е много по-голяма, отколкото ако го обитавате само през почивните дни. От значение е дали в близост до декинга има дървета или друга растителност. Те обикновено са сред основните причини за неговото замърсяване.

Това, което е необходимо да направите за ежедневно почистване, е да изметете с помощта на мека четка или метла настилката. По-едрите замърсявания може да съберете в лопатка и да изхвърлите. По-дребните вероятно ще попаднат отдолу при скарата и няма да ги забелязвате. Ако желаете да почистите от праха и другите незабележими частици, измийте с вода (с градински маркуч или водоструйка). Ако по повърхността на декинга са останали петна, може да ги почистите с природни средства или да използвате препарат за почистване на декинг. В никакъв случай обаче не използвайте агресивни препарати, каквито са тези за кухнята и мокрите помещения.

Колегите ни от Паркетсенс Про предлагат услугата професионално почистване на декинг. Може да се възползвате от нея при по-сериозни замърсявания, които не може да отстраните сами, при големи и натоварени обществени обекти и др. Те разполагат със специална машина, предназначена за дълбоко почистване на интериорни и екстериорни настилки от дървесина. 

 

Как да поддържате декинга?

Има едно основно правило, което задължително трябва да следвате два пъти в годината (освен ако не сте избрали термично . То ще гарантира дългия живот и свежата визия на декинга. През пролетта и в края на есента трябва да го омаслявате. Тази регулярна процедура не позволява на влагата и водата да проникват в дървесината и така я предпазват от изгниване, деформиране и плесенясване. Освен това реновирането възстановява цвета на декинга и прави визията му още по-приятна.

Вариантите за регулярна поддръжка на декинга са два – да го извършите сами или да използвате услугите на професионалисти, които ще се справят по-бързо и ефикасно със задачата. Ако имате ентусиазъм, време и желание да го реновирате сами и ще го правите за пръв път, прочетете подробната ни публикация: Как да почистим и омаслим декинга

За втория вариант ние препоръчваме услугите на колегите ни от Паркетсенс ПРО, които имат необходимия опит и професионално оборудване, а за вас ще остане само да релаксирате и да се наслаждавате на декинга! Какви са предимствата на професионалното почистване и омасляване, може да прочетете тук. Ще научите и как да се възползвате от абонаментната поддръжка на декинг – услуга, която само Паркетсенс Про предлага. 

А ако още не сте избрали своята дървена настилка:

Посетете секцията Декинг на сайта ни, за да видите разнообразието, което предлагаме.

Вижте нашите отговори на основните въпроси за декинга тук.

Защо ви съветваме да изберете естествен декинг, може да прочетете в тази статия от блога ни.

Прочете и какви са основните неща, които трябва да имате предвид, когато избирате декинг.