fbpx

Вероятно знаете, че за да съхраните красотата и здравината на декинга, трябва да го омаслявате два пъти годишно (през пролетта и есента). Много от клиентите ни, макар да ценят красотата на дървесината, се страхуват дали биха могли да се справят с нейната поддръжка. За да ги улесним, решихме да маркираме основните стъпки за сезонно почистване и поддръжка на декинга. Ако нямате време и желание да преминете през описаните по-долу дейности, може да разчитате и на професионалната услуга, която колегите ни от Паркетсенс Про предлагат. Свържете се с тях за повече подробности. 

Реновиране на декинг: стъпка по стъпка

омасляване на декинг

1. Набавете си следните продукти: препарат за почистване на декинг и масло за декинг (спрямо квадратурата). Подгответе още и: мека и твърда четка за почистване; водоструйка или градински маркуч; кофа за разреждане на препарата за почистване; бояджийска четка (или малък валяк/шпатула) за нанасяне на маслото, няколко кърпи за подсушаване.

2. Освободете декинга от всички мебели и предмети върху него. Помислете къде с минимални усилия бихте могли да ги преместите за два дни. Това понякога се оказва трудна задача, така че няма да е лошо да планирате преместването им предварително.

3. Отстранете всички механични замърсявания по повърхността с метла или с мека четка. Казано с други думи, изметете декинга. Ако е необходимо и имате възможност, проверете какво е положението и под него. Отстранете остатъците от листа и др. замърсявания.

почистване на декинг с водоструйка

4. Измийте обилно декинга с течаща вода. Идеалният вариант е да използвате водоструйка, като внимавате да не я доближавате прекалено близо до повърхността (на не по-малко от 15 см). Ако не разполагате с такава, и градинският маркуч би могъл да свърши работа. Силната струя вода ще отмие замърсяванията, които не сте успели да почистите и ще премахне остатъци от старото масло.

5. Разнесете и втрийте върху повърхността на измития декинг т.нар. сапун за декинг (препарат за почистване на декинг). Бъдете по-упорити в търкането на местата със силни замърсявания. Изчакайте препаратът да подейства 10-15 минути. Изплакнете отново обилно с вода или водоструйка.

6. След измиването изчакайте колкото време е необходимо до пълното изсъхване на декинга. След това започнете да нанасяте обилно от маслото за декинг, което сте избрали. Разнасянето може да стане с валяк или с четка за боя. След като приключите, изчакайте десетина минути, за да попие маслото.

омасляване на декинг

7. Започнете да забърсвате и втривате излишното масло с помощта на чисти и сухи кърпи, които не оставят власинки. Така то ще се разпредели равномерно върху повърхността и няма да има участъци, в които да е по-наситено.

8. Оставете декинга да изсъхне за 24 часа. След това омаслете отново и после попийте излишното масло. Не ви съветваме да пропускате нанасянето на втора ръка. Разходът при нея не е толкова голям като при първата, а пък резултатът определено е по-добър и дървесината е по-защитена. 

9. Изчаквате втората ръка масло да изсъхне и вече ще може да се насладите на крайния резултат от усилията си – красив и омаслен декинг, който ще ви служи вярно дълго време.

Още няколко съвета от нас, преди да започнете с омасляването:

 

  • Четете и следвайте внимателно инструкциите за използване на препарата за почистване и на маслото за декинг. Имайте предвид, че разходната норма зависи от вида на дървесината, от способността й да попива маслото, от качеството на предишното реновиране на декинга. Винаги предвиждайте малко по-голямо количество. 
  • Следете внимателно прогнозата за времето в периода, в който планирате почистването и омасляването на декинга. Не трябва да има вероятност за валежи. Декингът задължително трябва да е сух. Времето за съхнене на маслото се обуславя от климатичните условия. Обикновено варира между 12-24 часа. Най-благоприятните условия за реновиране на декинг са температура 15-25 градуса и влажност 45-60%.
  • Предвидете стари дрехи и няколко чифта ръкавици, за да не се изцапате, докато омаслявате. Също така не забравяйте да почистите използваните инструменти веднага след употреба.
  • Реновиране е необходимо средно на всеки шест месеца – създайте си регулярен график за почистване през пролетта и есента, така че да не пропускате реновиране.
  • Регулярно почистване на появилите се петна от храна и напитки може да правите с разреден препарат за почистване на декинг, с топла вода със сапун или с домашни средства – сода, оцет и др. Във виртуалното пространство ще откриете множество идеи, ако сте любители на природните препарати. В никакъв случай обаче не използвайте агресивни препарати като тези за санитарията например!

Как да се свържете с нас

Георги Петков

0878 622 623

Анатоли Миланов

0878 374 635

 

От понеделник до  петък

10.00 - 18.00

В събота

10.00 - 17.00

 

 

 

Неделя и официални празници – след предварителна уговорка

 

 

 

 

Адрес: София, бул. Симеоновско шосе 77

Телефони: 0878 622 623; 0878 374 635 

skype: parketsense

e-mail: office@parketsense.bg

Позвънете ни
Посетете ни