Двуслойният паркет – въпроси и отговори

Решихме да подготвим този кратък текст за всички, които за пръв път чуват термина двуслоен паркет и се питат по какво се различава от останалите видове. Ако не откривате отговорите на вашите въпроси, потърсете ни, за да ви отговорим лично.

Има ли разлика между двуслойния и многослойния паркет?

Не, това са две понятия, които се използват за обозначаването на един и същ вид паркет. С тях се назовава технологично подобрен естествен паркет с конструкция, изградена от слоеве дървесина. Горният слой се произвежда основно от твърда дървесина. За долния най-често се използва шперплат. Така преброени слоевете са два и от тук идва названието двуслоен паркет. От друга страна обаче шперплатът е плоскост от дървесина, която се състои от множество тънки листове (слоеве), слепени здраво помежду си. Ето защо на някои места тази конструкция се назовава многослоен паркет.

Естествен паркет ли е двуслойният паркет?

Да, той е технологично подобрен естествен паркет и няма нищо общо с имитиращите го продукти. Като усещане и излъчване не се различава по никакъв начин от масивния паркет. Горният му слой се изработва от твърда дървесина и също като него подлежи на реновиране. 

Каква е разликата между масивния, двуслойния и трислойния паркет?

При масивния паркет ламелите се произвеждат само от един вид дървесина. Тя като “жив” материал е чувствителна на промени в атмосферните условия. Както казваме на жаргон, масивният паркет се “измята” лесно. Особено когато става въпрос за паркетини с по-големи размери.

Тези ограничения са причината производителите на естествен паркет да потърсят решение на проблема. Така стигат до идеята за конструкция, изградена от различни слоеве дървесина, разположени напречно. По този начин, когато се създадат условия за напрежение, то се разпределя равномерно между слоевете. Получената конструкция е значително по-здрава, устойчива и стабилна в сравнение с масивния паркет. Неслучайно в наши дни сме свидетели на инвазията на двуслойните и на трислойните паркети. Стига се даже дотам, че някои производители спират да изработват масивен паркет. 

 

Масивен или двуслоен паркет да изберем?

Екипът ни винаги съветва клиентите си да предпочетат двуслоен или трислоен паркет. Десетгодишният опит и множеството изпълнени проекти ни дават тази увереност. Трябва да направим обаче едно важно уточнение. Паркетсенс предлага само качествен естествен паркет. За съжаление на пазара ни има двуслойни и трислойни паркети с лошо качество, заради които някои клиенти са предубедени към тях.

Според нас няма по-добър атестат за качество от гаранцията на производителя. Радваме се, че работим с канадската компания Coswick, която дава доживотна гаранция на произвежданата от нея двуслойна и трислойна конструкция. 

Подходящ ли е за подово отопление?

Да, двуслойният паркет е подходящ за монтаж върху подово отопление. Трябва само да следвате инструкциите от производителя му. Още по темата за паркета и подовото отопление може да прочетете тук.

Има ли разлика в цените на двуслойния и на трислойния паркет?

Класическият двуслоен паркет обикновено е по-бюджетен вариант от трислойния (тук изключваме художествените и фигуралните паркети). Разликата в цените се обуславя от дървесината, използвана за долния слой. При двуслойните паркети се използва шперплат, докато при трислойните – масивна дървесина.

Най-предпочитаните от клиентите ни са двуслойни паркети от линията Bonnard на Coswick . Долният им слой се изработва от висококачествен шперплат от бреза. Посетете секцията ни Двуслоен паркет, за да научите повече за техните предимства. Ще отбележим само че конструкцията на паркетите Bonnard е с доживотна гаранция. Ако искате да разгледате и трислойните паркети, които предлагаме, посетете секцията за тях на сайта на Паркетсенс. В блога ни ще откриете въпроси и отговори за трислойния паркет.

Може ли да се реновира двуслойният паркет?

Двуслойните паркети, които предлагаме, пристигат изцяло завършени и няма нужда да се циклят и омасляват/лакират след монтажа. Покритията, които предлагаме, са изключително здрави и при нормална експлоатация със сигурност дълго време няма да имат нужда от реновиране. Необходимо е само да се почистват с подходящите за вида на финиша препарати. Вижте тук съветите ни за почистването и поддръжката на естествения паркет. Горният слой на двуслойните ни паркети е 4 мм и би могъл да се реновира поне четири пъти. 

Какво бихме ви посъветвали?

Когато избирате естествен паркет, вие правите дългосрочна инвестиция. Както обичаме да казваме, той е за цял живот. Затова е важно да изберете качестен продукт, който ще се изплати с годините. Отделете достатъчно време за проучване на пазара, консултирайте се със специалисти, вижте “на живо” как изглеждат двуслойните паркети, които сте разгледали в интернет. Посетете и нашия шоурум. С удоволствие ще ви покажем и ще ви разкажем за това, което предлагаме.