Coswick усъвършенстваха трислойната си конструкция

От началото на април партньорите ни от Coswick започнаха производството на усъвършенствана и още по-стабилна трислойна конструкция. С нея те стават още по-гъвкави в следването на интериорните тенденции и осигуряват допълнително спокойствие на клиентите си от климатични зони с големи амплитуди във влажността. Усъвършенстваната конструкция е резултат от непрекъснатия им стремеж към качество, разнообразие и иновации в производството. През последните години в Coswick наблюдават засилено търсене на широки и тънки паркетини, а търговската им мрежа обхваща почти всички континенти.

Основното предимство на новата конструкция на Coswick е в нейната повишена стабилност. Под стабилност в случая се има предвид свойството на ламела да запазва своите форма и размери при промени във влажността (т.е. да не се измята и не променя видимо визията си).

Партньорите ни достигат до усъвършенстваната си конструкция благодарение на проучванията си и на базата на резултатите от изследването на проф. Пиер Бланше от Laval University (Канада).

След множество проучвания ученият открива, че стабилността на трислойния паркет се определя от дебелината и вида на дървесината, използвана за средния слой. Проф. Бланше установява, че трислойната конструкция със среден слой от бреза е с 20% по-стабилна в сравнение със средните слоеве, изработени от иглолистна дървесина. Това дава голямо предимство на трислойната конструкция на Coswick спрямо всички отстанали, тъй като средният слой при нея се изработва от бреза.

Преди да се стигне до производсвото на новата конструкция, в продължение на година екип на Coswick изследва различни варианти. Поставя отделните конструкции в климатични камери и ги тества по световнопризнатата методика Virginia Tech. Всяка от тях се подлага на три различни типа въздействие: нормални климатични условия (45-60% влажност), суха (25%) и супер влажна среда (85%). Периодът за престой на трислойната конструкция при различните условия е 3,5 седмици. Екипът на Coswick установява, че трислойната конструкция е най-стабилна, когато горният и долният слой са с една и съща дебелина и са произведени от еднаква дървесина; стабилността е по-голяма при среден слой с по-голяма дебелина. В резултат на това идват и предложенията на изследователския екип за увеличаване на дебелината на средния слой от бреза и за синхронизиране на размерите и вида на дървесината, използвани за горния и долния слой.

От началото на април Coswick започват да произвеждат трислойната си конструкция съобразно установените резултати от изследванията. При паркетите с горен слой дъб (3,2 мм – позволява четири цикления) долният слой също ще е от дъб (3,1 мм). Те увеличават дебелината на средния слой от бреза (8,7 мм), тъй като тя е другият основен фактор, от който се влияе добре балансираната конструкция.

Новият трислоен паркет дъб-бреза-дъб при дебелина 19 мм е с 12,2% по-стабилен в сравнение с предишната им конструкция, а при 15 мм – с 17,5%. Усъвършенстваната конструкция на Coswick е съвместима с предходните и няма проблем да се комбинира с тях. Последната иновация в производството на компанията отново е с доживотна гаранция на конструкцията при нормална експлоатация.