Цветови тенденции при естествените паркети през 2017 г.

Наближава краят на първото полугодие на 2017-та година. За „Паркетсенс” това беше повод да си даде отговор на въпроса какви са тенденциите на световния пазар на паркет и как се отразяват те у нас. В поредица от няколко материала в блога ни ще ви запознаем с прогнозите и анализите на специалистите в бранша, които проучихме. Накрая, разбира се, ще ги допълним с нашите впечатления и наблюдения.

Ще започнем с елемента, който на пръв поглед най-много вълнува клиентите – цвета на паркета. Мненията на специалистите в тази насока са категорични – сивото продължава да е модерно и все повече се предпочита от собствениците на жилища. Според тях това се дължи на усещането за спокойствие и простота, което създава сивото подово покритие. Заедно с това то позволява комбинация с всякакви цветови схеми в интериора (дори и с изключително ярки решения), изглежда леко и прохладно през лятото, топло и уютно през зимата. Всъщност това е тенденция, продължаваща от предходната година, която всички са категорични, че ще се запази и през следващите.

Сивите подови настилки от дърво са едно от основните средства за реализация на т.нар. скандинавски стил в интериора, който е особено популярен през последните години. Неговият елегантен дизайн, топли цветове и естествени материали придават на дома модерен външен вид. Дървото е един от естествените материали, които скандинавците притежават в изобилие и много обичат да използват за всякакви интериорни решения. Те най-често покриват паркета с натурално масло, за да се запази естественият му вид.

Разбира се, и при паркетите черното продължава винаги да е на мода. Макар и да отстъпва пред сивото, заедно с кафявото, което се приема за най-близко стоящо до естествения цвят на дървото, продължават да са сред основните избори, които правят клиентите. Вероятно ще ви омръзне да ви повтаряме, но и тук ще кажем, че тенденцията да се търси по-естествен вид на паркета по отношение на всеки един от елементите му, като се започне от цвета и се стигне до лакирането му, е постоянна. Дървеният под с топъл, тъмнокафяв цвят като на земята ясно подчертава връзката с природата и придава на дома уютен външен вид, който от своя страна вдъхновява разнообразие от интериорни стилове. 

Интересно е обаче, че на пазара все по-осезаемо започват да се търсят и светли паркети, наричани жаргонно от специалистите „блонди”. Мотивите за това са повече от ясни – тоновете им създават визулното усещане, че помещенията са по-просторни, а прахът по повърхността им се забелязва по-трудно в сравнение с тъмните паркети.

Ежедневните ни срещи с българските потребители и реализираните проекти от началото на годината до момента показват, че тенденциите, отчетени в световен мащаб, се отразяват пряко и на нашия пазар. Затова в Паркетсенс можем да ви предложим огромен избор от паркети, които ще покрият всяко ваше изискване!