Тикът – паркет за ценители на екзотичната дървесина

В световен мащаб тикът се е превърнал в синоним на здрава и устойчива външна настилка от дървесина (декинг). В Паркетсенс обаче може да видите и паркет от този по-нетипичен за интериора вид. В Европа причисляваме тика към т.нар. екзотичните дървесини заради местообитанието му (основно Югоизточна Азия и Латинска Америка) и по-трудния му добив (респективно по-високата му цена). Паркетът от тик, който предлагаме, се произвежда от дървесина, добита от законни и устойчиво управлявани горски източници. Производителите, с които работим, притежават необходимите сертификати за нейния произход и отговарят на международните стандарти в сферата.

Особености на паркета от тик

Разбира се, на първо място трябва да отбележим изключителната му здравина и влагоустойчивост. Тикът се отличава и с характерния си цвят, който повечето производители запазват в естествения му вид. Може да го определим като млечно шоколадово кафяво с топли червеникави нотки. Цветът му леко напомня този на американския орех в най-високата му селекция. Особено типичен за тика е правожилият му фладер, който не е силно изразен. Това вероятно е една от естетическите причини да се използва сравнително по-рядко в интериора. Броят на производителите, които предлагат паркет от тик, е сравнително малък и заради по-високата цена на дървесината.

Видовете тик, които ще откриете в Паркетсенс

В Паркетсенс може да откриете паркет от тик на две от италианските фабрики, с които работим – Tavar и Foglie d’Oro. И при двете той е ръчно дялан и обработен. Наблюденията ни показват, че вътрешната употреба на тика е сравнително ограничена. Въпреки това ни прави впечатление, че напоследък някои клиенти търсят приемственост между интериора и екстериора с използването на настилка с един и същ произход. Като допълнителна причина за това най-често посочват желанието си да имат изключително здрав и устойчив на влияния под не само навън, но и вътре. Разбира се, има и една друга важна група, която избира паркет от тик – тази на ценителите на екзотичната дървесина.

При Tavar е включен в колекцията Tavolati Delle Corti. Горният му слой е 4 мм. Предлага се в смесени широчини и дължини. Размерите му достигат до внушителните 1200-3000 мм (дължина), а широчините са: 150 / 220 / 290-300.


Тикът на бутиковата италианска фабрика Foglie d’Oro е част от класическата им колекция Orizzonti. Горният му слой е 4,5 мм. Широчините му са между 180-200 мм, а дължините – 800-2000 мм.

Вижте особеностите и разнообразието, което може да откриете при нас и в класическите за естествения паркет дървесини:

За паркета от дъб

Паркетът от орех

Още за паркета от ясен