Строим къща… Какъв паркет да изберем?

През изминалата година все повече клиенти започваха разговора с нас с думите: „Строим си къща…”.

След дълбооока въздишка, достатъчна да опише всичко, пред което са изправени, започваме да коментираме естествения паркет.

Започвайки с това, че за нас в Паркетсенс понятията къща и естествен паркет са неразривно свързани, по-долу отговаряме накратко на някои от основните притеснения на бъдещите новодомци.


Масивен или трислоен паркет?


Ние винаги препоръчваме на клиентите си трислоен паркет. Той е по-устойчив на промени в температурата и влажността, подходящ е за подово отопление, предлага се в множество варианти от цветове и размери, и не на последно място е по-екологичен. 

Сигурни сме, че ако изберете качествен трислоен паркет, няма да имате никакви проблеми с експлоатацията му. Акцентираме върху качествен, защото за съжаление на пазара има и варианти на трислоен паркет, които ще ви накарат да съжалявате, че сте го избрали.

Обърнете внимание на стабилността на конструкцията и на гаранциите. Партньорите ни от Coswick са производители на една от най-устойчивите конструкции. Неслучайно тя е с доживотна гаранция при нормална експлоатация. Още отговори на въпросите на нашите клиенти за трислойния паркет прочетете тук.


Трудно ли се почиства и поддържа естественият паркет?


Мит е, че паркетът се почиства и поддържа трудно. При него няма да ви се налага нищо повече и нищо по-различно в сравнение с почистването на всяка друга подова настилка. Първо се почиства с прахосмукачка, а след това с моп и подходящ препарат. Обръщаме особено внимание на това, че препаратът трябва да е съобразен с вида на покритието на паркета. В публикацията ни Почистване и поддръжка на естествен паркет може да прочетете още съвети.

Лаковите покрития не се нуждаят от поддръжка. При обикновените омаслени финиши е необходимо периодично освежаване. UV-oil на Coswick е хибридно покритие, което съчетава предимствата на лака и маслото. То запечатва порите на дървесината и не позволява на влагата и замърсяванията да проникват в тях.

Покритията на италианските ни партньори са лакови, но пък са изключително приятни при допир.


Подходящ ли е естественият паркет за подово отопление?


Трислойните паркети са подходящи за подово отопление. Това е заложено в техническите им характеристики и е едно от основните им предимства пред масивните. Допитвали сме се до специалисти във връзка с ефективността на подовото отопление при естествен паркет. Разходите за отопление ще бъдат малко, но не драстично по-големи. Те ще се компенсират от чувството за топлина и уют в дома, когато е положена дървена подова настилка.

Паркетът се затопля по-бавно спрямо другите настилки, но задържа топлината за по-дълго време. Изключително приятно е да ходите боси върху него. В блога ни ще откриете и публикацията Паркетна терапия, в която сериозно и с усмивка коментираме здравословните ползи от подовата настилка от дървесина в дома.

Относно въвеждането в експлоатация на подовото отопление, ще бъдете консултирани от хората, които го поставят. Ние също ще ви дадем указания как да подходите в началото.


Паркетът, децата и домашните любимци…


Паркетът е достатъчно здрав и устойчив. И да искат, децата и домашните ви любимци не могат да го наранят непоправимо. Те ще се чувстват най-добре върху здравословна и естествена настилка. Някои от следите от флумастери, химикали и др. може да почистите с препарата за упорити замърсявания на Coswick.

Ако сте избрали качествено покритие, то няма да се компрометира, ако върху него се разлее течност. Дори и да се задържат за по-дълъг период от време мокри и кални следи, не се притеснявайте. Паркетът се почиства много бързо и лесно.

Леките драскотини могат да бъдат прикрити със стик за корекция. По-сериозните могат да бъдат реновирани от специалист, който в краен случай може да подмени и ламела.

Паркетът живее заедно с вас и пази спомените от експлоатацията му. Някои от италианските производители умишлено го състаряват и нараняват, за да го направят уникален. 

На семействата с малки деца обикновено препоръчваме да се спрат на рустикална визия на паркета (с повече чепове, възли, беловини), тъй като при нея нараняванията по повърхността са по-незабележими.

Не се колебайте да ни се обадите или да дойдете в шоурума ни, за да отговорим и на останалите ви колебания!


Дали да не изберем друга настилка заради цената?


Цените на строителните материали нараснаха главоломно и вероятно ще продължават да растат. Инвестицията в подова настилка наистина е сериозна, но се прави веднъж и е за цял живот. Затова според нас не бива да правите компромиси с нея.

Паркетът се е утвърдил като най-добрата естествена настилка и ако инвестицията в него е по възможностите ви, не трябва да се отказвате заради скока в цените. Може да потърсите варианти за оптимизиране на бюджета ви за паркет. Например: да се откажете от фигурите и да се спрете на право или диагонално редене; да изберете рустикална визия; да помислите за по-икономични варианти за спалните, в които се вижда малка част от паркета и т.н.

Бихме могли да ви дадем различни идеи в тази посока. Важно е обаче да не правите компромис с качеството на производството, със стабилността на конструкцията и със здравината на финишите.