Ръчно дяланите паркети в съвременния интериорен дизайн

Една от водещите тенденции в търсенето и предлагането на паркет от последните няколко години – ръчно дяланите паркети, и през 2018-та не отстъпва от своите позиции. Защо ли? Дали причините не се коренят в носталгията на съвременните хора по миналото или пък в желанието ни да притежаваме уникални и изработени само за нас предмети? А може би искаме да избягаме от конвейера и да почувстваме вложените труд и енергия в изработеното на ръка?

Бихме могли да продължим още дълго с разсъжденията си, без да стигнем до един-единствен отговор. Ясно е само, че тенденцията, за която говорим, е налице и ще продължи да се мултиплицира. Производителите на паркет, както винаги са изключително гъвкави и предлагат решения, съобразени с различните желания и възможности на клиентите. Конвенционалните предложения са свързани с опити за копиране на ефекта на ръчната изработка с помощта на машинни технологии. Те се предлагат от почти всички световни производители на паркет. До зората на паркетното производство, в чиято основа стои ръчната изработка, се докосват само най-реномираните фабрики. Италия е страната, превърнала се в нарицателно и за производство на ръчно дялан паркет. Чрез „Паркетсенс“ може да пренесете тяхното майсторство и във Вашите домове.

Дългогодишните ни партньори от „Tavar” в края на миналата година зарадваха архитектите и дизайнерите от цял свят с най-новата си колекция – „Prestige”. Тя кореспондира отлично с водещите тенденции в търсенето на паркет през последните години – запазен естествен вид и високо качество на дървесината и на финиша, ръчно обработени и по-дълги паркетини, позволяващи различни видове редене. Колекцията се предлага в шест цветови гами – „Etnea”, „Pontevecchio”, „Panama”, „Sherwood”, „Chateu” и „Cohiba”. За изработването й е използвана дъбова дървесина, обработена според европейските стандарти за качество. Характерно за нея и за останалите ръчно дялани паркети от висок клас е, че често пъти се предлагат в трислоен вариант, но и трите им слоя са изработени от един и същ вид благородна дървесина.

„Prestige” е съвършено допълнение към богатата палитра от първокласни колекции на италианския производител, отличаващи се с високо качество, стил, изисканост и внимание към детайла. С непринудеността и елегантността си колекцията показва, че естетичността най-лесно се постига с естествени материали и изчистен дизайн. Създателите й неслучайно наричат „Prestige” „красота в несъвършенството” – освен че върху всяка една от паркетните дъски ясно се вижда различната текстура на дървото и няма две еднакви, те са дялани ръчно и носят енергията на своите майстори.

С паркет на „Tavar” се гордеят редица обществени сгради по целия свят. Един от най-популярните проекти, в които компанията участва, е реновирането на Миланската скала по проект на известния архитект Марио Бота. Декингът на „Tavar” също се отличава със своето качество и издръжливост на натоварване и на атмосферни влияния. В уникалността на „Prestige” и на останалите колекции на „Tavar” може да се убедите на живо в шоурума на официалния им представител за България – „Паркетсенс” (бул. „Симеоновско шосе” 77).