Паркетна терапия?

Паркетна терапия – звучи ви странно със сигурност. Но колегите от италианското издание „I love parquet” ни провокираха да се замислим по-сериозно над една тяхна лежерна лятна публикация и ето какво сътворихме по темата.

Доказано е, че ходенето бос стимулира огромния брой нервни окончания, които се намират върху ходилата ни. По този начин то действа благоприятно върху състоянието на целия организъм и помага за правилното насочване на енергийните потоци в тялото ни. Не е случайно, че и все повече стават почитателите на т.нар. плантарна рефлексология (точков лечебен масаж на краката), които използват тази терапия за лечение на цялото тяло.

Проучванията на учени от Калифорнийския университет показват, че досегът на ходилата със земята понижава нивото на стрес, помага за сваляне на напрежението, за преодоляване на тревожността и на умората. Тепърва ще се изследва дали то помага и при безсъние, както мнозина предполагат.

През последните десетина години не спира да събира последователи и т.нар. движение “barefoots”. Някои холивудски знаменитости го използват повече като мода, но в големи части на света (Австралия, Нова Зеландия и др.) то се е превърнало в ежедневие.

Не е случайно и че според източната философия ходенето бос удължава живота и е терапия за тялото и душата. Освен това се смята, че то е една от причините за дълголетието на някои източни народи.

Наскоро пък проучване на учени от University of British Columbia и FPInnovations открива зависимост между човешкото здраве и използването на дърво в интериора. Оказва се, че нивата на стрес могат да бъдат намалени, ако в помещението преобладават мебелите и повърхностите от дървесина.

Учените стигат до това заключение след проведено изследване сред 120 респонденти, подложени на стрес в четири различни офиса – два от тях обзаведени с интериорни елементи от дърво и два – с изкуствени материали. Резултатите им са категорични – под въздействието на идентични фактори, но в различна среда нивото на стрес е по-ниско в стаите, в които преобладава дървесината.

Естественият паркет стои в основата на изграждането на здравословната среда в дома. Той е най-голeмият по площ хомогенен елемент от интериора – пода, с който ежедневно и многократно влизаме в пряк контакт. Далеч сме от мисълта да ви убеждаваме да започнете да ходите боси навън, но сме сигурни, че ако изберете естествен паркет, стъпалата ви ще се чувстват идеално и ще усетите с цялото си тяло предимствата на ходенето бос.

И не се изненадвайте, ако ни видите да се разхождаме боси в шоурума ни ? Това е нашата паркетна терапия на работното място. Доказателство – втората снимка към публикацията. За финал ние от “Паркетсенс” ви пожелаваме това лято дълго да се разхождате приятно и да релаксирате не само върху естествен паркет, а и върху пясък и горски поляни!