Най-предпочитаните от клиентите ни паркети през 2020 г.

През миналата година поставихме началото на кратки анализи за най-предпочитаните от клиентите ни паркети. Неусетно дойде краят на 2020-та г. и е време за нова равносметка. Направихме я според търсенето и продажбите в нашия бутик за естествен паркет и нямаме претенции, че е общовалидна.

Търсенето на естествен паркет в Паркетсенс през 2020-та г.


Дървесината

Дъбът отново беше най-предпочитаната от клиентите ни дървесина. Тя допълваше интериора на частни и обществени сгради с различно предназначение. На следващо място е дървесината от орех, която най-често беше част от интериора на просторни луксозни апартаменти в столицата. Трета по ред беше дървесината от ясен с нейната характерна текстура.


Цветовете

Цветът е елементът, който най-много вълнува всички, когато избират своя паркет. Можем да откроим три основни насоки през 2020-та. Първата е свързана с избора на светлия и топъл цвят на натуралния дъб. Втората – с предпочитание към по-тъмните, но топли гами на кафявото. Към тях добавяме търсенето на сиви и пастелни тонове, които позволяват на ярките интериорни елементи да изпъкнат.


Обработката

По-голямата част от проектите, които изпълнихме, бяха с фабрична обработка. Водещият интерес към ръчно дяланите паркети през 2019-та отстъпи от своите позиции. Производителите, с които работим, представиха много нови форми и цветове, съобразени с водещите интериорни тенденции и веднага забелязахме силен интерес към тях.


Конструкцията

По отношение на конструкцията няма промяна в търсенията на клиентите ни. И 2020-та беше година на трислойните и двуслойните паркети. Нищожен беше броят на изпълнените ни проекти с масивен паркет. Това е световна тенденция, която с всяка изминала година става все по-осезаема. Стига се дори и до прогнози за окончателно замиране на производството на масивен паркет. 


Покритието

Предпочитанието и през тази година е към маслото, което създава приятно усещане при допир и позволява на текстурата на дървесината да изпъкне. Лаковото покритие отново бе по-търсено при паркетите от орех.


Способите за редене

Правото редене отново заемаше основната част от времето на колегите ни от Паркетсенс ПРО. Наблюдавахме обаче значителен ръст на проектите, в които водеща бе фигурата на шеврона. Увеличи се и търсенето на диагоналното редене. 


Естествен паркет навсякъде, където е възможно

С изпълнените проекти от тази година отново показахме, че мястото на паркета не е само върху пода. Продължихме с тенденцията от миналата година да го поставяме върху стените и таваните в помещенията. Облицовахме и много интериорни стълбища с естествен паркет. През тази година за пръв път облицовахме и тапетни врати. През следващата ни престоят още няколко такива проекта.  


Рибената кост отново на мода

Забелязахме възвръщане на интереса към рибената кост, която мнозина доскоро свързваха с времето на социализма. Това също е знак за пренасянето на родна почва на една от водещите световни тенденции за 2020-2021 г. 

Партньорите ни от канадската компания Coswick реагираха бързо на тенденцията и представиха рибена кост с нови размери и цветове. Вижте ги тук


 Кадрите са от наши проекти, изпълнени през 2020-та г. Някои от тях са предоставени от наши клиенти, за което им благодарим!