Как да изберете най-подходящия декинг?

Търсенето на декинг в световен мащаб се увеличава ежегодно. Непрекъснато нарастват и възможностите, от които клиентите могат да избират. Но точно кой от безбройните вариант е най-подходящ за вас? Въпросът е с повишена трудност и само вие може да откриете най-доброто решение за вашия комфорт и бюджет. Ето кои са най-важните неща според нас, които трябва да имате предвид, когато започнете да избирате декинг.

Къде ще се постави декингът?

Въпреки че всички видове качествен естествен декинг са изключително здрави и устойчиви, е добре да получите професионална консултация за вашия конкретен проект. Някои от дървесините и типове обработка са по-добри от други при определени атмосферни условия и местоположение.

Например в близост до морето е по-добре да се поставя декинг от екзотична дървесина. Важно е къде точно ще се намира декингът – на закрито (в банята, СПА зоната) или на открито (какви природни обекти има в непосредствена близост). От значение е какви ще са климатичните условия – колко време ще е изложен на слънце, на влага, валежи, на вятър. Най-добрия съвет могат да дадат производителите на декинга, който предлагаме и затова ние непрекъснато се допитваме до тях


Каква визия си представяте?

Дали търсите по-светли тонове, които привличат по-малко слънчевата светлина, или си представяте по-наситени цветове? С кои интериорни/екстериорни елементи бихте искали да съчетаете визията на декинга?

Има ли определен вид дървесина, към която имате особена слабост? Забелязали сме, че някои клиенти са с особени предпочитания към екзотичната дървесина и не желаят да я заменят с друга. Изпълнявали сме например проекти с естествен паркет тик в интериора и декинг тик в екстериора.

Каква предпочитате да е повърхността – гладка или релефна повърхност със заоблени ръбове? С кои от останалите елементи на дизайна ще търсите приемственост?


Какво е важно да знаете за поддръжката на декинга ?

Декингът е дългосрочна инвестиция, на която бихте могли да се радвате цял живот. Необходимо е обаче да полагате грижи, за да запазите здравината и красивата му визия. С едно малко изключение, наречено Rhinowood (термообработен и импрегниран африкански бор), декингът от естествена дървесина трябва да се омаслява два пъти в годината (през пролетта и през есента). Това е един допълнителен и постоянен във времето разход, с който е добре да сте наясно от самото начало.

Ако не се грижите за декинга, цветът му ще избледнее, повърхността му ще се деформира и напука или ще загние. Бихте могли и сами да се опитате да се погрижите за освежаването на декинга, но според нас е по-добре това да се извърши от специалисти. Може спокойно да се доверите на колегите ни от Паркетсенс ПРО, които предлагат услугата омасляване на декинг.


Какви са основните изисквания към декинга според нас ?

На първо място дървесината, от която е произведен, трябва да съответства на местоположението и предназначението му. Например: някои видове дървесина не са подходящи за ходене бос и се използват основно за сайдинг. Декингът трябва да е здрав, да е устойчив на атмосферни влияния, да е безопасен (да не се хлъзга, да не е груб и неравен), да е приятен при допир с кожата, да се вписва добре в обкръжаващата го среда. И разбира се, всичко изброено трябва да се впише в бюджета, който бихте могли да отделите за подобна дългосрочна инвестиция.

По отношение на монтажа и гаранциите

Споменаваме ги последни, но това не означава, че са по-малко важни от избора на самия декинг, а напротив. Непрофесионалният монтаж може да развали цялото удоволствие от настилката, в която сте инвестирали немалко средства. Затова ви съветваме водещият фактор тук да са качеството на услугата и гаранциите, а не най-ниската цена. Може би сте се убеждавали в твърдението, че гаранцията не е важна, докато не ви потрябва. В Паркетсенс може да откриете само качествен декинг, произведен от естествена дървесина. Според нас комбинацията от думите качествен и естествен е най-добрата, когато става дума за декинг. Вижте и какви са основните предимства на естествения декинг.