Интериoрните стълбища с естествен паркет

Една от най-вдъхновяващите гледки в работата ни е тази на интериорните стълбища, облицовани с естествен паркет. В наши дни архитектите все едно се надпреварват в проектирането на все по-изящни и по-сложни за изпълнение задания. Със сигурност сте виждали във виртуалното пространство снимки на доста стълбища, достойни за сцена на приказен сценарий. 

Въпрос на избор е с какво ще бъдат „облечени“ стълбите. За нас, разбира се, най-естетичният и ергономичният вариант, е естественият паркет. Има различни начини за изработка на стъпалата и челата. Най-често клиентите ни предпочитат колегите ни от Паркетсенс ПРО да ги подготвят от паркет на мястото на монтажа. Така те са по-спокойни, че монтажниците ще могат да реагират на момента според особеностите на конкретния обект. Стъпалата, които изработват на място, са на герунг, ако използваме термина на майсторите. Това означава, че горната и долната част на стъпалото са изрязани под ъгъл от 45 градуса. След залепянето на двете части ъгълът става прав.

Краищата на стъпалото могат да бъдат “окантени” с паркет, така че да се получи своеобразна рамка, в която попада останалата част от него. Важно е да отбележим, че при изработването на стъпалата на обекта не е от значение дали паркетът за облицоването ще е масивен, двуслоен или трислоен.

Фабричното производство на стъпалата дава повече възможности по отношение на тяхната форма. В повечето случаи те се изработват от масивна дървесина. Всеки един от производителите, с които работим, предлага и такива. Въпреки това основната част от изпълнените ни проекти са със стъпала, подготвени на мястото на монтажа. 

Традиционно челата също се изработват от паркет. Разбира се, изпълняваме и проекти, при които клиентите имат различно виждане за тях. В такива случаи колегите ни от Паркетсенс ПРО само подготвят и поставят стъпалото от паркет, а други специалисти се заемат с довършването на работата по челото.  

За безопасността на стълбището

Освен да изпълнява своите чисто практични функции и да радва очите, интериорното стълбище трябва да е и безопасно. Първото, за което ще се сетите, със сигурност ще са ръкохватките и парапетите, и няма да сгрешите. По отношение на нашата работа обаче има още два много важни фактора: еднаквите размери на всички стъпала и ерването (лекото заобляне на ръбовете).

Човешкият мозък „автоматизира“ голяма част от ежедневните ни движения. Слизането и изкачването по стълбището е едно от тях. Ако размерите на стъпалата не са еднакви, за да бъдат запомнени и разчитани като такива, ще се спъвате доста често в тях. Това само по себе си не е никак безопасно.

Затова преди колегите ни от Паркетсенс ПРО да започнат със същинското облицоване с паркет, извършват т.нар. калибриране. При него те изравняват размерите на всяко едно от стъпалата. Това е един доста дълъг и трудоемък процес. Той обикновено остава невидим за клиентите, но без него облицоването с паркет няма да е професионално свършено и най-вече стълбите няма да са безопасни за експлоатация. Бихме се радвали, ако не се налага да го правим и размерите на всички стъпала след грубия строеж са еднакви, но за съжаление не сме попадали на такъв случай. Разгледайте профила на Паркетсенс ПРО в инстаграм и ще видите как се извършва калибрирането на стълбището. 

Семействата с малки деца са сред тези, които най-често се притесняват от правите ъгли. Монтажистите ни задължително ги заоблят леко, така че да са безопасни, без да се наруши цялостната им визия. Производителите на паркет, с които работим, предлагат и стъпала с големи заоблени ъгли.

За интериорните тенденции

Използването на дървесина за основните елементи от интериора е неизменна тенденция. Стълбището като важна част от него също не прави изключение. Така че смело можем да кажем, че облицоването на стълбището с естествен паркет е едновременно модерно и класическо решение.

Все по-голяма част от клиентите ни избират да вградят в него LED осветление. Колегите ни от Паркетсенс ПРО предвиждат предварително местата, на които ще бъде поставено.

Класическият вариант цялото стъпало да е облицовано с паркет, все по-често се разнообразява с такива, при които само стъпката е от паркет, а челото е от друг материал.

Основната част от проектите ни в нови жилища, е с извити стълби. В детайлите им най-често проличава майсторството на екипа, който работи по тях. Гордеем се, че колегите ни от Паркетсенс ПРО се утвърдиха като едни от най-добрите у нас при изпълнението на сложни детайли от паркет.

Изпълнявали сме проекти с какви ли не цветове – от двата полюса на тъмната и на светлата гама. Най-често клиентите избират за облицоването същия паркет, който са поставили в останалата част от дома си. Разбира се, винаги има и изключения. Какви са тенденциите при избора на естествен паркет според нас, може да прочетете тук. А ако ви е любопитно кои ще са водещите интериорни тенденции през тази година, последвайте този линк от блога ни

За финал – няколко кадъра от наши проекти…