Интериорните тенденции през 2020-та г.

Какви ще са трендовете в интериорния дизайн през Новата година – въпрос, на който всички в сферата започваме да отговаряме в публикациите си през декември. Ето така изглеждат обобщени основните тенденции в интериора според проучването, което направи екипът на Паркетсенс.


Водещи интериорни тенденции


Естествени материали

Това е една от неизменните тенденции през последните години, която по всичко личи, че ще продължи още дълго време. Провокирана е от търсенето на природосъобразни решения и от естетиката на неподражаемото излъчване на естествените материали.

Очаква се през 2020-та г. да нарасне значително и делът на интериорните елементи, изработвани от рециклирани материали. Основният естествен материал в интериора продължава да е дървесината.


Природни тонове

За да заредим дома си със спокойствието и живителната енергия на природата, специалистите съветват да пренесем нейните цветове и в интериора. През Новата година основни ще са т.нар. земни тонове.

Очаква се най-предпочитани да са тъмните и светлите краски на зеленото, синьото и кафявото. Към тях трябва да прибавим и винаги модерните черни и сиви краски. Предвижда се особена търсене на различните нюанси на цвета на Pantone за миналата година – Living Coral.


Biophilia Design

Вероятно сте виждали вече подобни дизайни, в които интериорните елементи все едно не са претърпели никаква технологична обработка, а в своя груб естествен вид са заели своето място в композицията.

Ако тази тенденция все още не ви е направила впечатление, през следващата година със сигурност ще я забележите. Тя е свързана отново с търсенето на екологични решения и с устойчивия начин на живот, към който все повече от нас се стремят.


Елементи от метал

Една от тенденциите, която ще прекрачи от 2019-та в 2020-та г., е използването на интериорни елементи с акцент от благороден метал. Златните отблясъци на месинга и бронза ще са сред най-предпочитаните. Сред най-ефектните интериорни съчетания ще са тези на тъмно дърво със състарен метал. В бутика ни за паркет може да видите как изглежда тази комбинация върху пода и на стената.


Black & White

Играта на контрастите между тъмното и светлото в интериора никога не спира. Затова т.нар. Black & White не е нещо, което ще ви изненада през 2020-та. Предвижда се само че през нея делът на проектите в черно и бяло значително ще нарасне.

Наблюденията ни показваха, че още в средата на 2019-та започна да се увеличава броят на проектите, изпълнени в тази гама. Дизайнерите, с които бутикът ни за паркет си партнира все по-често търсят черен паркет за новите си проекти. 


Акцент върху текстурата

И през 2020-та г. сред най-предпочитаните текстури ще са тези на естествените материали. Основният от тях, както казахме, е дървесината. Шарките й създават усещане за спокойствие, топлина и безвремие. Те неслучайно са неизменна част от интериорите, които целят уют и хармония. Плетеницата на шеврона – водеща през 2019-та, ще продължи да е актуална и през Новата година. Тенденция от миналата година, прекрачваща и в 2020-та е използването на различни геометрични форми за акцент.


И разбира се, за финал тенденциите при естествения паркет


Всяка една от изброените тенденции е пряко свързана с нашия бранш. Паркетът е естествен материал, изработен от дървесина, а тя е неизменна част от интериора. Производителите се стремят да откликват бързо и креативно на най-новите тенденции и дори да създават такива. Това важи в пълна степен за реномираните фабрики, с които работим. Ето онагледени с техни паркети очакваните тенденции в нашия бранш през 2020-та. 

Изразени предпочитания към широките ламели. Продължаваща тенденция. Онагледяваме я с новата колекция “Wide Plank” на канадската компания Coswick

Шевронът отново ще е изключително актуален. Очаква се възраждане на интереса към т.нар. рибена кост. Примерите са от италианската фабрика Foglie d’Oro.

При финишите основното търсенe ще е свързано с естествено изглеждащите повърхности. Производителите, с които работим, непрекъснато ги усъвършенстват. Примерът е с най-новото покритие на Coswick – Silk Oil Ultra Matte.

Очаква се все по-често да виждаме паркет в кухнята особено в т.нар. модерни жилища, в които тя е в общо помещение с всекидневната. Още по темата, какво и за поставянето на паркет в мокрите помещения може да прочетете в блога ни. Кадърът е с паркет на Coswick. 

Очаква се през 2020-та г. да продължи тенденцията за поставяне на паркет не само върху пода, а и върху стените и таваните в жилищата. Снимката е на Foglie d’Oro