Златина Дерменджиева: Има ли желание, има и начин

Днес ще Ви запознаем със Златина Дерменджиева – лицето, което в бъдеще често ще срещате на сайта ни и на нашата фейсбук страница. Започваме с интервюто, което тя даде за “Паркетсенс” във връзка с предизвикателствата, които й предстоят. 


Би ли се представила с няколко изречения?


Казвам се Златина Дерменджиева. На 22 години съм, от София. Завършила съм НГДЕК “Константин-Кирил Философ”. В момента уча право в УНСС. Цял живот се занимавам със спорт. Първо с класически балет, след това таекуондо и вече 6-7 години с фитнес. Щастлива съм, че хобито ми се превърна и в работа. 


Какво те привлича във фитнеса?


Нещото, което ме привлича във фитнеса, е, че това е единственият спорт, който може да изгради и да моделира тялото ти по начина, по който пожелаеш. Според различните цели се използва различна методика и ако човек има достатъчно воля, резултатите няма да закъснеят.


От колко време се занимаваш с него и как го избра?


 Занимавам се с фитнес повече от 6 години. Всъщност го избрах, защото след прогимназията имах много за учене и не можех да посещавам тренировките по таекуондо, които са с фиксиран час. Нямаше как да спра да тренирам и имах нужда от нещо, което да ми дава свобода. След като започнах и видях какво се случва с тялото ми, не съществува сила, която да може да ме откаже да тренирам.


Какви участия ти предстоят?


Април месец ми предстои състезание – Републиканско първенство по културизъм и бодибилдинг, което ще се проведе в Пловдив. Ще имам две изяви, тъй като единият ден ще се състезавам в категорията за жени, а на следващия има турнир и за девойки до 24 години.  


По колко време на ден отделяш за подготовка?


Не мога да определя колко точно време ми е необходимо на ден – да кажем, че приготвянето на храната е около час и тренировката около час – час и половина. Но истината е, че ако искаш да постигнеш целта си, трябва да си ангажиран психически и емоционално през цялото време. Като разбира се, човек трябва да е спокоен, да си следва плана и да не натоварва хората около себе си, тъй като има моменти, в които умората се натрупва, храната не достига и всички започват да са ти виновни, а това не трябва да е така.


Как се готвиш за състезанието?


Подготовката ми за състезанието се състои във всекидневни тежки фитнес тренировки и кардио. Спазвам хранителен режим, в който измервам всичко до грам. 


Налага ли се да спазваш строг режим на хранене и начин на живот, за да изглеждаш по този начин?


Да, всеки, който се занимава със спорт, не само с фитнес, знае, че за да се постигнат дадени резултати, трябва да се спазва хранителен режим. Тренировките са задължителни и другото нещо, което е от съществено значение, е правилното възстановяване и достатъчно почивка.  


Как съчетаваш тренировките с ученето?


Има ли желание, има и начин. Съчетавам работа, учене и тренировки без проблем. Дори в края на деня ми остава и малко свободно време, в което да си почина. Сутрин ставам, разпределям си храната за деня в кутиите, след това отивам на лекции в университета. Следобяд съм на работа в офиса и вечерта тренирам. След това се прибирам вкъщи и започвам да готвя за следващия ден. В някои от дните имам кардио тренировки сутрин.

 

Ти си хубаво момиче, случва ли ти се да подценяват интелекта ти заради красотата?


Благодаря първо за комплимента. Да, случва ми се абсолютно постоянно. Повечето хора са с предразсъдъци. Смятат, че щом имаш време да се поддържаш, значи не правиш нищо друго. Но смея да кажа, че нямам проблем с това, тъй като е необходимо малко време, за да ги опровергая. Отличничка съм, издържам се сама и въпреки това тренировка не съм пропуснала.  


Смяташ ли да останеш в България, след като завършиш?


На мен ми харесва да живея в България, но никой не знае какво ще се случи в бъдещето. 


Какво ти се иска да работиш един ден?


Специалността, която следвам и хобито, което ми е и работа, ми дават възможност да се занимавам с много неща. Не знам още по кой път ще поема. За мен е важно нещото, с което се занимавам да ми носи удоволствие.