Естествен паркет – масло или лак?

Когато избирате естествен паркет, трябва да вземете няколко основни решения: каква да е конструкцията на паркета; от каква дървесина да е горният слой; какви да се цветът, селекцията, способът на редене и размерите на ламелите.

На всеки един от тези въпроси вече сме отговаряли в блога ни. С настоящата публикация ще ви ориентираме в характеристиките на двете основни покрития (наричаме ги още финиши) при естествения паркет – лака и маслото. Те покриват горния му слой и спомагат лесната и дългогодишната му експлоатация.Паркетите, които ще откриете в Паркетсенс, пристигат с финиши, положени от производителите и не се налага да бъдат обработвани непосредствено след монтажа. Това според нас е възможно най-практичният и добър вариант за клиентите, тъй като омасляването/лакирането на обекта освен че ще отнеме повече време, няма да е толкова прецизно, колкото е извършеното във фабриката.


Какви са предимствата и недостатъците на лаковите покрития?


Предимства

Основното им предимство е, че са здрави и запечатват порите на дървесината. По този начин не позволяват на замърсяванията и влагата да проникват в тях. Качествените лакове са изключително здрави и устойчиви. Отделните производители създават лакирани финиши с различен тип излъчване. При едни повърхността на горния слой е идеално гладка и равна при допир, докато при други се усеща текстурата на дървесината. Радваме се, че в Паркетсенс може да избирате между двата типа излъчване.

Недостатъци

Основният недостатък на лаковите покрития е, че не могат да се реновират локално. Т.е. няма как да възстановите визията само на засегнатия участък от пода, а е необходимо първо да се отстрани стария лак и настилката да се подготви за полагането на новия. Разбира се, всяко правило има своите изключения. Колегите ни от Паркетсенс ПРО, които са специалисти в реновирането на естествен паркет, имат опит и в локалните поправки на лакиран паркет.

Какви са предимствата и недостатъците на маслото?


Предимства

Естественото излъчване и приятното усещане при допир, както и възможността да се реновира локално, са основните предимства на омасления естествен паркет. Качествените масла проникват в текстурата на дървесината в дълбочина, подхранват я и отблъскват влагата и замърсяванията. Ако част от пода се нуждае от реновиране, то може да се извърши, без да се налага омасляване наново на цялата му площ.

Недостатъци

Недостатък на обикновените омаслени покрития е, че оставят порите на дървесината отворени и тя се нуждае от регулярно омасляване, за да се поддържа и освежава. Когато върху повърхността им попадне влага, след като бъде подсушена, е възможно да остане петно, с цвят малко по-тъмен от този на паркета. Здравината и устойчивостта на омаслените покрития не могат да бъдат сравнявани с тези на лака.

При нас може да откриете хибридното покритие на Coswick UV-oil, което съчетава предимствата на маслото и на лака. От една страна UV-oil оставя порите полуотворени и подобно на лака не позволява на ежедневните замърсявания и влагата да проникват в тях. От друга – подобно на маслото създава изключително приятно усещане при допир.Ако ви се наложи, с локалното реновиране на някои леки наранявания бихме могли да се справите сами с помощта на стиковете за корекция, предлагани от колегите ни от Паркетсенс ПРО. Вижте в канала на Паркетсенс в youtube как може да го направите. За по-сериозните поправки трябва да разчитате на помощта на професионалисти. Понякога визията на паркетините не може да бъде възстановена и се налага да бъдат подменени. Затова винаги съветваме клиентите си да съхраняват добре останалото им количество паркет след монтажа. Ето тук може да видите как колегите ни от Паркетсенс ПРО подменят една паркетина. Още за реновирането на естествения паркет може да научите от публикацията в блога ни.

Какво съветваме клиентите си?


Тъй като разликите в цените на паркетите с покритие масло или лак са незначителни, съветваме клиентите да се доверят на своето усещане за покритието. Има такива, които търсят здравината на лаковите покрития и харесват тяхната визия. Често пъти клиенти, които до момента са живели в дом с лакиран под, не желаят да променят навиците си. Случва се, разбира се и обратното – да потърсят финиш с друго излъчване.Поради идеално равната и гладка повърхност, която често пъти създават лаковите покрития, нараняванията върху нея обикновено са по-видими отколкото върху омаслените подове.

Когато клиентите попитат за личното ни мнение, винаги споделяме, че предпочитаме маслото заради по-естественото му излъчване, по-лесното реновиране и по-малката видимост на наранените участъци. Препоръчваме им UV-oil на Coswick, което според нас е най-добрият избор за финиш.Почти всеки ден показваме „на живо“ в шоурума ни какво се случва, ако разлеем течност върху паркет с UV-oil. Отговорът е: нищо. Течността остава върху повърхността му и не прониква в порите на дървесината.

Какви са покритията, които предлагаме в Паркетсенс?


UV-oil (Silk Oil)

Горният слой на паркетите с това покритие е обработен в дълбочина с четири слоя естествени масла, полимеризирани под въздействието на UV лъчи. Благодарение на тази специфична обработка той е значително по-здрав и устойчив в сравнение с паркетите с обикновено омаслено покритие.  UV oil не позволява на ежедневните битови замърсители и на влагата да проникват в порите, тъй като те са полузатворени. Друго негово предимство е, че подчертава красотата на текстурата на дървесината и е много приятно при допир.UV oil неслучайно е едно от най-предпочитаните от клиентите ни покрития, тъй като съчетава в себе си основните предимства на лака и на маслото. Опитът ни показва, че при нормална експлоатация в домашни условия финишът ще ви служи дълъг период от време без необходимост от реновиране. Въпреки това производителите от Coswick съветват, ако се появят износени участъци в по-натоварените зони от дома, да ги освежите сами с продуктите, които предлагат. Индивидуално е на какъв период от време може да се наложи това. Когато се стигне до цялостно реновиране, то трябва да бъде извършено от професионалисти като колегите ни от Паркетсенс ПРО. За десетгодишния ни опит с покритията на Coswick нямаме обратка връзка от клиентите ни за необходимост от циклене.

CosNanoTech +

CosNanoTech + е патентовано покритие на канадската компания Coswick с 25-годишна гаранция при нормална експлоатация. То запечатва порите на дървесината с 12 слоя UV лак и не позволява на влагата и замърсяванията да проникнат в тях. Покритието се състои от четири различни вида грунд и лак. В състава на грунда е включен корунд (изкуствен диамант), който придава изключителна здравина на цялото покритие. Създадената гладка и прозрачна повърхност създава усещане за дълбочина и обем на текстурата на дървесината. По отношение на визията може да избирате между полугланц и мат.Основните предимства на CosNanoTech + са: отлична адхезия и запечатване на порите на дървесината, идеално гладка и равна повърхност, много здрав и устойчив повърхностен филм. Патентованото покритие е едновременно устойчиво и еластично. CosNanoTech + е подходящо за употреба в частни домове и обществени пространства. То може да бъде подсилено допълнително в помещения, подложени на сериозни натоварвания (CosNanoTech +com). Когато тази възможност е избрана за употреба в домашни условия, гаранцията на лака е 35 г. Гаранцията покрива условието, че при нормална експлоатация лаковото покритие няма да се износи до горния слой на паркета и няма да се отдели от него.

Финишите на Foglie d'Oro

Покритията на италианските ни партньори от Foglie d’Oro са екологични и произведени на базата на естествени материали. Характерно за финишите на бутиковата фабрика е, че създават изключително приятно усещане при допир и запазват естественото излъчване на текстурата. Омаслените покрития на Foglie d’Oro се нанасят на ръка на два слоя. Лаковите им покрития са произведени на водна основа и трудно могат да бъдат различени от омаслените и това е едно от основните им предимства.Запазена марка на фабриката е изцяло ръчна обработка на горния слой (ръчно дялане, състаряване и т.н.) и специално разработените им финиши успяват да я подчертаят.


Покритията на Wetzer Parkett

Паркетите на Weitzer Parkett се предлагат с два вида покрития: Proactive+ (лак) и Provital finish (масло). Те запазват естественото излъчване на дървесината и почти не са различими едно от друго. Лаковото покритие не се нуждае от специална поддръжка, а само от регулярно почистване. То отговаря на най-високия клас C на немския стандарт за защита от надраскване и устойчивост ÖNORM C 2354. 

Омасленото покритие на WP оставя порите на дървесината отворени и също е изключително приятно при допир. То обаче се нуждае от поддръжка. За да се освежат износените участъци на паркетите с матово покритие, е необходимо да се омасляват регулярно. Паркетите на WP се омасляват само с натурални масла и восъци, които проникват в порите на дървесината. Те имат хипоалергенни, антистатични и антибактериални свойства.


Как да се грижите за чистотата и свежестта на покритията?


Почистването на естествения паркет трябва да се извършва с препарат, който съответства на покритието му. Т.е. лакираният паркет се почиства с препарат за лакирани подове, а омасленият – с препарат за омаслен паркет. Важно е да обърнете внимание на тяхното качество. Съветваме ви да ги купувате от мястото, от което сте избрали паркета. Някои от производителите разработват свои серии за почистването и поддръжката на паркетите си. Каква е последователността на процедурите по почистването и какво трябва да знаете още, прочетете в статията от блога ни.Екипът ни се е убедил в качеството и практичността на почистващите препарати на Coswick и може да ги купите на място от шоурума ни или да ги поръчате от онлайн магазина на Паркетсенс ПРО.