Естествен паркет и в банята?

Ако мечтаете за дървесина и в банята…

Ако обожавате топлината и излъчването на дървесината, няма как да не сте се чудили дали не е възможно да я използвате и в мокрите помещения. Със сигурност сте наясно защо това не се прави масово. Но нали знаете, че няма невъзможни неща, когато много искате нещо. Това правило важи и за банята. С важното уточнение, че естественият паркет или декингът трябва да са подходящи за това и да са качествени.


Какво бихме ви посъветвали:

Вид на настилката от дървесина

Най-подходящи за баните са декингът и трислойните паркети. При декинга няма проблем той да е монтиран в цялото помещение. При паркета е желателно да е отделен с някакъв вид преграда от водната струя и тя да не попада директно върху него. Участъците под водната струя е добре да са от друга настилка. Удачен вариант е използването на душ кабина, която може да обградите с естествен паркет. По този начин ще постигнете и приемственост с дизайна на останалите помещения.

Покритие

Изключително е фаските на паркета да пасват идеално, за да не прониква вода във вътрешността му. Покритието му трябва да „запечатва“ порите на дървесината и да не позволява на влагата да прониква в нея. Най-подходящи са лаковите покрития, както и тези с UV масло. Партньорите ни от Coswck са патентовали своите покрития, които съчетават здравината на лака с мекотата и топлина при допир на маслото. Ако пък изберете декинг, е желателно да го омаслявате ежегодно, за да се подхрани и освежи. 

Дървесината

Естественият паркет, подходящ за мокри помещения, се изработва от висококачествена твърда дървесина (дъб, ясен). За декингът най-често се използва екзотична дървесина (тик, дусе, ипе, ироко) или термообработен ясен. Някои производители като партньорите ни от Foglie d’Oro предлагат и трислоен паркет от тик, който е също много добър вариант за банята. 

Помещенията

Мокрото помещение трябва да е изключително добре подготвено за монтаж. От ключово значение са възможностите за проветряване, отличната вентилация, безпроблемното оттичане на водата, перфектно изпълнение на ВИК заданията. Има и някои по-специфични технически изисквания при монтажа, така че задължително се консултирайте със специалист. 


За почистването и поддръжката

Основното правило, което трябва да спазвате, ако изберете естествен паркет, е да не се задържа за дълго време вода върху него. Ако сте се погрижили предварително за вентилацията, проветряването и оттичането й, не би трябвало да имате проблеми. Но за да сте спокойни, може да попивате водата след всяко къпане.  

Почиствайте с препарат, подходящ за покритието на паркета. В никакъв случай не използвайте агресивни препарати за баня. Това правило важи за естествения паркет във всяко от помещенията на дома.

Почистването на паркета в банята не се различава от почистването му на другите места. Ще видите колко по-лесно и бързо е всичко, когато не се налага да използвате различни уреди и препарати за почистване на пода отделните помещения в дома.

Първо почистете с прахосмукачка, а след това впръскайте препарат за почистване на паркет върху мопа или директно върху пода и забършете. Не е необходимо да потапяте уреда за почистване в разтвор от препарат и вода. Едно от големите предимства на паркета в банята е, че няма да се натрупва мръсотия между фугите.

Имайте предвид, че дървесината е жив материал. Тя не се захабява като плочките, но променя цвета си с времето и обикновено става още по-красива.

Почистването на декинга става по същия начин. Тук към грижите трябва да добавите и омасляването веднъж или два пъти годишно.