Естествен паркет в кухнята – защо да

Естествен паркет в кухнята – големият въпрос. 

Една от големите дилеми на ремонтиращите или на новодомците е каква подова настилка да изберат за кухнята. При някои двоуменето е само между теракот и гранитогрес, докато други добавят към чуденето си и естествения паркет. За нас дилема, както може да предположите, няма – най-добрият избор винаги е естественият паркет. Причината собствениците на жилища да се отказват от него в кухнята, според нас са излишни страхове и мрачни прогнози. С този текст ще се опитаме по карлсоновски да им кажем: „спокойствие и само спокойствие“. Вярно е, че кухнята в повечето домове е едно от най-експлоатираните пространства и е подложена на не особено благоприятни за подовата настилка въздействия, но съвременните производители на паркет са намерили решения на тези проблеми.

Едно от най-големите притеснения при избора на естествен паркет в кухнята е свързано с лавиращата влажност в нея и с честото попадане на различни течности върху пода. Тук бихме ви посъветвали да не подценявате дървесината и нейните характеристики.

Тя е естествен материал, който живее и диша заедно с вас в дома ви. Периодите с различна степен на влажност са неизбежни, но дървесината абсорбира и отделя от влагата при всяка съществена промяна на условията в средата. Едва ли ще живеете комфортно в постоянно влажна или в изключително суха среда, така че няма от какво да се притеснявате. Щом на вас ви е добре, със сигурност и на паркета няма да му е зле ?

Разбира се, това едва ли е достатъчно, за да се успокоите, че паркетът няма да се надигне, ако разлеете течност върху него или ако се наводни от пералнята или съдомиялната.

Нашият опит

 Ще споделим неприятния случай с щастлив край за наш клиент, на когото монтирахме трислоен паркет. Басейнът на покрива на жилището му изпусна и долните етажи с паркет бяха наводнени.

Колегата ни Анатоли Миланов посети обекта и заедно с клиента установиха, че щетите върху паркета са почти незабележими. Паркетът се беше съхранил отлично предвид екстремните условия, в които беше попаднал. За щастие подобни случаи в ежедневието са изключително редки. Дадохме примера, защото в него става дума за водата от цял басейн, а в кухнята вероятно най-често ще ви се случва да разлеете някоя чаша с течност. Първата ни реакция така или иначе, когато разлеем нещо върху пода, е да го попием и да подсушим, после да забършем с препарат. Това най-вероятно ще направите и вие независимо дали в кухнята имате гранитогрес, теракот или паркет. Единственото различно е, че при естествения паркет не е желателно течността да престоява дълго време върху пода.

Страховете

Страхът, че пералнята или съдомиялната ще протекат, също е излишно голям. Освен че вероятността за това е малка, дори и да се случи, моменталната ви реакция отново ще е да попиете водата и да подсушите. Разбира се, в света на модерните технологии, е възможно да управлявате от разстояние тези процеси и да отсъствате по-дълго от дома, но пък това не би трябвало да е допустимо за подобна техника от висок клас.

Страхът, че естественият паркет ще се цапа много повече от теракота и ще се почиства трудно, също е излишен. Много добре знаете колко бързо се трупа и вижда мръсотията по фугите на плочките особено ако са светли. Гладката повърхност на естествения паркет, в която няма процепи и фуги, го прави лесен за почистване. Ако имате паркет и в останалите помещения на дома, ще видите колко по-удобно е да използвате навсякъде един и същ препарат и уред.

И за финал няколко съвета от “Паркетсенс”, ако ви предстои избор на естествен паркет за кухнята:

Ето няколко съвета:

Потърсете качествен естествен паркет от твърда дървесина (дъб, ясен). Всички предразсъдъци за естествения паркет според нас идват от масовото предлагане на такъв с ниско качество, който няма да се „държи“ добре не само в кухнята, а и във всяко друго помещение.


Изберете трислоен паркет, тъй като той е значително по-устойчив. Конструкцията му е специално проектирана, за да реагира по-добре на неблагоприятни въздействия. Повече за неговите предимства може да прочетете в други статии от блога ни.


Поставете предпазители на крачетата на всички мебели в дома, за да не нараните паркета при местенето им. Разходът ви за тях ще е нищожен, но ще си спестите излишни нерви.


Обърнете внимание на покритието. Съветваме ви да изберете лаково, тъй като то „запечатва“ горния слой на паркета. Качествените естествени паркети, които предлагаме, пристигат с фабрични финиши. Някои от тях са специално създадени, за да издържат на по-голямо натоварване. Канадската компания “Coswick” например дава 25-годишна гаранция на лаковото си покритие CosNanTech+.


Осигурете си качествен уред и подходящ препарат за почистване на паркета. Съветваме ви да ги купувате не от големите вериги, а от мястото, от което сте поръчали паркета си. Предлагат се концентрати, които бихте могли да използвате много дълъг период от време. Ние използваме тези на “Coswick”. Избирайте препарат, който съответства на финиша (лак или масло), тъй като различните видове покрития имат нужда от различна грижa.

За разлика от някои наши колеги ние няма да ви съветваме да бъдете изключително внимателни в кухнята, ако имате паркет или да не жонглирате при правенето на палачинки например ? Защото според нас няма да се чувствате у дома си, ако треперите дали няма да счупите или изцапате нещо. Искаме да знаете, че по отношение на паркета няма непоправими неща. Ако изтървете много тежък уред върху пода, наистина ще е въпрос на късмет настилката, без значение каква е, да не се нарани. Това важи и за плочките, и за паркета. Хубавото при паркета е, че специалисти като колегите ни от “Паркетсенс ПРО” имат уменията, материалите и инструментите, с които биха могли да го възстановят локално. Ако пък се наложи, могат да подменят някоя от дъските. При останалите настилки това би било доста по-трудно. Естественият паркет всъщност е единствената настилка, която бихте могли многократно да освежавате чрез реновиране и всеки следващ път да изглежда като нова.

Ето защо според нас няма от какво да се притеснявате и смело изберете качествен естествен паркет и за кухнята. Толкова по-топло, приятно, уютно и лесно е, когато подовата настилка в различните помещения е само от естествен паркет. А колко пък е хубаво да ходиш бос навсякъде у дома… (вижте повече за паркетната терапия). И да, надяваме се скоро публикацията ни „Естествен паркет в кухнята – защо да“ при вас да се превърне в решение – „Естествен паркет в кухнята – задължително!