Декингът – въпроси и отговори

Какво представлява декингът?

Декингът е настилка от естествена дървесина, подходяща за употреба на открито и за изложените на влага помещения в дома. Произходът на думата идва от английски език (deck) и означава палуба. С нея първоначално е означаван дървеният материал, използван за откритите части на корабите. Той и до днес се използва при луксозните морски яхти.  


Къде може да поставите декинг?

Приложението на декинга е изключително широко. В екстериора той може да измести всички останали настилки и облицовки или да се използва само за определени пространства. Всичко е въпрос на желание, въображение и бюджет. Като външна настилка декинг може да се постави на тераси, веранди, беседки, перголи, детски площадки, заведения на открито, пристанища, алеи. Той може да се използва и като фасадна украса на сгради, за облицоване на стълбища и площадки, за изграждане на различни паркови и градински съоръжения. В интериора декингът най-често намира приложение при мокрите помещения – бани, сауни, басейни и др. СПА съоръжения.


Какви видове декинг има?

Основното обособяване на видовете декинг е според характера на използвания за производството му материал. Ние предлагаме само декинг от естествена дървесина. Делим я основно на иглолистна, широколистна и екзотична. Някои от видовете могат да бъдат термично обработени и/или импрегнирани. Останалите два основни вида декинг, които се предлагат на пазара, са: WPC декинг (съдържа дървесен прах и пластмаса в различни количества) и PVC декинг (произведен изцяло от изкуствени материали).


Как се монтира?

Декингът се монтира върху предварително подготвена и съобразена с основата алуминиева или дървена скара. Монтажът може да се извърши, така че да не са видими крепежните елементи (скрит монтаж) или така че да са видими (открит). Видът на монтажа зависи както от избора на клиентите, така и от самата дървесина (има някои дървесни видове, при които не може да се извършва скрит монтаж). Основата, върху която ще се положи констукцията за монтаж на декинга (обикновено бетон или посипка чакъл), трябва да е с добър дренаж и денивелация между 1-3% за оттичане на водата и почистване.


Защо е необходима ежегодна поддръжка на декинга?

Декингът, който предлагаме, се произвежда от естествена дървесина. Тя е „жив“ материал, който поема и отделя влагата. Необходимо е повърхността на декинга да се омаслява два пъти годишно (през пролетта и през есента). Маслото отблъсква водата и не й позволява да навлезе в порите на дървесината. Освен това то освежава визията й. Ако не се грижите за декинга, той ще се деформира и ще изгуби своите естетически и прагматични свойства.