Съвършените несъвършенства на естествения паркет

Вероятно вече сте чували фразата: природата е най-великият художник. Всичко в нея изглежда съвършено, въпреки че е изградено от безброй несъвършени елементи. Това важи и за естествения паркет. Той се произвежда от дървесина, а тя е “жив” природен материал. Няма как да се произведат два напълно идентични ламела. Това не е и необходимо, разбира се. Ако се вглеждате в паркетините една по една, може да ви се сторят различни. Когато обаче видите паркета нареден, ще се убедите, че точно това съвършено несъвършенство сте търсили. В това се крие част от магията на естествения паркет. 

Когато се опитваме да разберем предпочитанията на клиентите ни, един от основните въпроси, които им задаваме, е свързан с това дали им харесва да се виждат природните белези на дървесината , от която е изработен или не (имаме предвид чеповете, възлите, беловините, “очичките”). След като ни ориентират с отговора си, вече знаем дали търсят рустикален паркет или паркет с висока селекция. Ето накратко по какво ги различаваме. 


Рустикален паркет

Когато използваме това понятие, имаме предвид паркет, при обработката на който са запазени характерните природни белези на дървесината.

Към чеповете, беловините, възлите и “очичките” спадат и онези миниатюрни дупчици, проядени от ларви, които със сигурност сте виждали. Може да ви прозвучи странно, но често пъти те се създават и механично като нарочно търсен ефект.

Всеки производител класифицира по различен начин паркетите си при наличието на подобни несъвършенства. При някои това са различни качества паркет, различни класове и т.н. Те най-често се определят според размера и процентното преобладаване на природните несъвършенства. Способите, по които ги обработват, също са различни.


Паркети с висока селекция

Ако описаният несъвършен естествен вид на дървесината не допада на клиентите ни, ги насочваме към паркетите с висока селекция.

При тях количеството на природните белези, за които стана дума, е сведено до минимум. Ако присъстват такива, те са едва забележими и с много малки размери и по никакъв начин не нарушават хармоничното излъчване на повърхността. 

Както личи от начина, по който ги наричаме, дъските, от които се изработват този тип паркети, са специално подбрани. Това, разбира се, се отразява и на цената им, която е по-висока в сравнение с тази на рустикалните. Обикновено и сроковете им за изработката са по-продължителни. 


Кой вид да изберем?

Няма универсален отговор на този въпрос. Вие сте единствените, които може да го дадете. Както казваме често, всичко е въпрос на усещане и предпочитание, разбира се и на бюджет.

Ако търсите по-пасивен и хомогенен под, вероятно паркетът с висока селекция ще е по-добър вариант за вас. Той се предпочита често за модерните градски жилища, за да балансира разнотонието в интериора.

За част от клиентите ни пък този тип паркети са прекалено стерилни и напомнят имитиращите дървесината настилки. Те смятат, че в несъвършенствата е чарът на дървесината и точно природните й белези най-много им харесват. Общоприето е, че рустикалните паркети подхождат повече на извънградските жилища, но също така се вписват отлично и в модерния градски интериор.

Разбира се, това са двете крайни мнения. За да ги балансират, производителите предлагат и междинни селекции, в които природните белези на дървесината са запазени, но без да са прекалено изразени.


За разнообразието, което може да откриете при нас

В шоурума ни може да видите в равно количество рустикални паркети и такива с висока селекция. Наблюденията ни показват, че рустикалните са малко по-предпочитани.

Италианските фабрики, с които работим, залагат основно на паркетите с висока селекция. При тях има строго разграничаване на типа на селекцията и нейните характеристики. Партньорите ни акцентират върху обработката на повърхността (много често процесите се извършват ръчно), създават т.нар. състарен ефект, т.е. умишлено се стремят да направят визията на паркета несъвършена. В това се крие по-различния дух на италианските паркети, които предлагаме.

Канадските ни партньори от Coswick също предлагат широк спектър от възможности по отношение на типа селекция на дървесината. Те дори са създали своя собствена класификация, част от която може да разгледате по-долу. Тя се обуславя от размера на природните белези и степента, в която се срещат. Бихме могли да обобщим класификацията на Coswick по следния начин: висока селекция (с възможно най-минимизирани природни недостатъци), междинна селекция (налице са природни белези, но не са ярко открояващи се) и рустикална (с видими и откроени природни несъвършенства).


Select and better

Паркетът тук е избработен от дървесина с най-високото възможно за фабриката качество. Притежава еднородна текстура, а леката вариация на цветовете се дължи на естествените различия между сърцевината и беловината. Повърхността на паркета може да е осеяна с неограничени изразени беловини и неголям брой малки чепове. Малко на брой неконтрастиращи обработени “очички” (по-малки от 10 мм) се допускат на паркет в тъмен цвят, стига да не се разминават с тона на останалата повърхност.


1 Common / Nature

Повърхността може да бъде осеяна с неограничени изразени беловини. Вариациите в цвета са осезаеми. Допустими са малки чепове, светлокафеви линии, обработени “очички” с размер до 25 мм, изцяло запълнени зачеквания и дупчици от ларви, леки несъвършенства на повърхността като вдлъбвания или прогаряне. При паркети в тъмната гама повърхността изглежда еднородна на цвят и текстура, като така “очичките” са едва забележими. 



Character / Tavern

Повърхността може да се отличава с изразена цветова вариация, голям брой чепове, кафеви линии, отворени или запълнени “очички“ с всякакви размери и дупчици от ларви. Отворените цепнатини и “очички“ придават ефект на старинна дървесина и подчертават автентичността на дървесната текстура. Харакетеризира се с широки дъски с фиксирана дължина (190 мм х 2100 мм). Поради по-голямата площ на дъските може да се съдържат повече чепове, зачеквания, “очички“, дупчици от ларви и др.