Румен Спецов: Бъдете това, което искате да бъдете!

Както вече Ви разказахме, рекламното лице на „Паркетсенс“ Златина Дерменджиева ще участва на „Турнир Пловдив“. Нейн личен треньор е Румен Спецов – състезател по културизъм с респектираща колекция от отличия и треньор на редица успешни спортисти. Той е лицензиран съдия при Българска федерация по културизъм и фитнес. Познат е и като един от тримата треньори в първото ни фитнес реалити „Супер Промяна 2“. 

Екипът на “Паркетсенс” му благодари за отзивчивостта! Прочетете интервюто, което Румен Спецов даде специално за нашия блог.


Носител сте на много отличия, подготвяте постоянно бъдещи победители, имате ли „рецепта“ как да станеш шампион?


Шампион се става с много воля, труд, всеотдайност и саможертва. Пътят до състезателната сцена и медалите е много труден. Зад бляскавите снимки и страхотната форма на тялото се крият и много сълзи, които са невидими за публиката. Като при всеки състезателен спорт задачата на треньора е да извлече до максимум най-доброто от всеки състезател. Разбира се, в работата си срещам най-различни характери, личности и житейски съдби. Понякога напасването е трудно – има повече претенции, а трябва да се изгради доверие между треньор и състезател. Доста често аз вярвам във възможностите на състезателите си повече, отколкото те вярват в себе си.


Практикувал сте и други видове спорт, имате 14-годишен стаж като данъчен инспектор. С какво Ви привлича вече над двайсет години фитнесът?


Преди му казвахме просто физическа подготовка. Аз се занимавам със състезателен спорт още от първи клас, а първата си републиканска титла извоювах в трети клас. Тренировките с тежести винаги са били част от моя живот. Разбира се, киното и екшън героите като Ван Дам, Сталоун и Арнолд са ме накарали в младежките си години да мечтая и аз да имам такива мускули.

Състезателната сцена беше логичното продължение на всички тези години тренировки, без значение с какво се занимавах. Да, работил съм в данъчната администрация доста време, но това никога не ме е спирало да спазвам режимите си и да се подготвям за състезание.


Вие сте личен треньор на рекламното ни лице Златина Дерменджиева. С какви впечатления сте от подготовката й?


В нашия спорт и в частност в категория Бикини Фитнес първичните шансове се определят от генетичните заложби и дадености на състезателката – правилни пропорции, съразмерно развитие, височина, и не на последно място – артистичност, поведение и самочувствие. Често се случва състезателки в страхотна форма на сцената, но с липса на гореописаните качества да не успяват да се класират на призови места. Златина притежава несъмнено всичко от това, което изброих. Разбира се, като при всеки дебютант напрежението ще е голямо, но и това се преборва с много практика и тренировки. Тя е страхотен боец, много дисциплинирана в своите режими и стриктна към спазването на моите препоръки. Убеден съм в нейния успех.


Като лицензиран съдия към БФКФ, какво според Вас най-вече трябва да притежава победителката в категорията „Бикини фитнес“?


Думата е една – класа. Това е съвкупност от форма, излъчване, увереност. Когато застанеш на сцената и прожекторите те осветят, всяко едно колебание си проличава. Там не можеш да се скриеш – пропорции, бански, грим, прическа, поведение на сцената. Всичко се вижда и се оценява, но се оценява като съвкупност. Не е достатъчно да притежаваш само страхотни бедра, задни части или коремна преса.


На какво е важно за Вас да научите момичетата и момчетата, които тренират под ръководството Ви?


Преди всичко на дисциплина и отдаденост към това, което правят, да надскачат себе си и да достигат до нови граници. Никой не иска болка и изтощение, но в нашия спорт те са лимита, който преодоляваме. Да опознаеш тялото си по нов начин, да излезеш от своята зона на комфорт и да станеш по-добър, отколкото си бил преди.


Впечатли ни мотото Ви: „формата е временна, класата е вечна“. Опитвате ли се да го внушите на състезателите, които подготвяте?


Да, като начин, по който да живеят живота си – да спортуват, да се хранят правилно, да тренират, да уважават своите колеги и противници. Състезанието не е само на подиума, то е в нашето ежедневие. Пет килограма повече или по-малко не са такава драма, но светогледът и начинът на живот – да.


И накрая вероятно един от въпросите, който най-често Ви задават: какво бихте посъветвали читателите ни да правят, за да се чувстват по-добре в своето тяло?


На първо място да си отговорят на един въпрос – какво искат или как искат да изглеждат, доволни ли са от това, което виждат в огледалото. Ако образът там не ги задоволява, просто да не губят време с фрази като: „който не ме харесва, да не ме гледа”, а да се захванат сериозно с това, което искат. Промяната може да не е лесна и лека, но е единствен път за нещо по-добро. Бъдете това, което искате да бъдете!