Реновиране на естествен паркет

Едно от многото предимства на естествения паркет е, че може да се реновира. Няма да навлизаме в технически подробности за процесите и за техниката, която се използва. Ще обобщим само най-важните според нас моменти, които касаят потребителите.

Откъде да започнете?

Открийте добри професионалисти

Това обикновено е най-трудната част. Водете се не само от цената, но и от качеството, което искате да получите. Ако имате възможност, отделете по-голяма сума еднократно, но за по-дълъг период от време и не си причинявайте дискомфорта от услуга с неясно качество. Попитайте дали ще да ви бъдат издадени разходни документи за това, което предстои.

Уговорете оглед

Не вземайте каквито и да е решения, преди да се видите с хората, които предлагат услугата. Огледът е важен и за двете страни. На него се определя състоянието на паркета, какво точно е необходимо да се направи, какви ще са процесите и сроковете, в които биха могли да извършат. Задължително поискайте и оферта с включени всички разходи, които ви предстоят по реновирането. 

 

Научете повече за финишите, заложени в офертата

Разгледайте внимателно състава им и отговарят ли на екологичните изисквания. Разберете какви са предимствата им спрямо останалите продукти на пазара, каква е здравината им, какви са възможните цветове. Съветваме ви да изберете финиши на водна основа. Те се отмирисват и изсъхват по-бързо. Може да поискате от хората, които ще извършат реновирането използването на избран от вас продукт.

Подгответе дома си за реновирането

При цялостното реновиране на естествения паркет е необходимо да изнесете мебелите от помещенията. Може да продължите да живеете в дома. В такъв случай ще трябва да премествате обзавеждането от стая в стая. 

При локалното реновиране няма нужда да се подготвяте по този начин. Професионалистите обикновено са внимателни и почистват следите от своята работа. 

 

Какви са вариантите за реновиране?

Локално реновиране

Прилага се в случаите, когато броят на засегнатите паркетини е малък. За по-сериозните наранявания се използват професионални комплекти за реновиране и е добре да потърсите специалист, който умее да борави с тях.

С по-незначителните наранявания бихте могли да опитате да се справите сами. Партньорите ни от Coswick например предлагат стикове за корекции в цветовете на паркетите, които произвеждат. Стикът премахва бързо механични наранявания и други малки дефекти по повърхността на паркета, появили се вследствие на транспортирането, съхранението, монтажа и експлоатацията, както и за реновиране на малки чепчета. Може да се използва както на омаслени, така и на лакирани подове. Предлага се във всички цветове на маслата.

Ако ламелите са прекалено наранени, могат да бъдат подменени с нови. Това също няма как да направите сами и трябва да потърсите специалисти. Много важно е да съхранявате добре останалите след монтажа паркетини. Те са необходими точно за такива случаи.

Ако наранените участъци са по-големи и паркетът е омаслен, също е възможно да бъде реновиран локално. Това за съжаление няма как да се случи при лаковите покрития. При тях е необходимо да се извърши цялостно реновиране.

Времетраенето и същността на процеса зависят от броя и състоянието на наранените паркетини. От значение е дали ще се премахват нараняванията или ще се подменят цели дъски. При малък брой паркетини работата на майсторите приключва в рамките на деня.

 

Цялостно реновиране

Ако сте избрали качествен естествен паркет и не се е случило нещо екстремно, дълъг период от време няма да се наложи да помислите за реновирането му. За пример ще дадем нашия опит. За десетте години, в които продаваме естествен паркет, не се е налагало да го реновираме. Това се дължи най-вече на устойчивите финиши, които предлагаме. 

Старите паркети и масивните паркети без фабрично покритие обикновено се нуждаят от повече грижи и при тях реновирането е належаща дейност. Важно е опитен екип да прецени на място какво е състоянието на паркета.

След като сте преместили мебелите в друга стая, се започва с циклене на паркета. Когато се върши професионално, процесът е сравнително бърз и безпрашен. После се фугира и се полага избраният финиш. Качествените лакове и масла са на водна основа и се отмирисват обикновено след ден проветряване.

Сроковете, в които отново ще може да използвате помещението, зависят от общата му площ, от вида на дейностите, които се извършват, от вида на използваните материали и от атмосферните условия. Екипът, който направи огледа, със сигурност ще ви информира предварително за тях.

Ориентировъчни срокове на нашия екип при квадратура 40 кв.м: 2 дни за пренареждане (ако е необходимо), 1 ден за циклене и фугиране, 1 ден за полагане на покритието, 4 дни за съхнене на лака или 1 ден за съхнене, ако покритието е масло. За изчезване на миризмата от нанесеното покритие е необходим 1 ден.

Може да се обърнете и към Паркетсенс за услуги, свързани с реновирането на естествения паркет. Фирмата ни за монтаж Паркетсенс ПРО разполага със съвременна техника и с екип от опитни специалисти. Свържете се с нас, за да уточним детайлите.