fbpx
Един от основните въпроси, които вълнуват клиентите ни, е трудно ли се почиства и поддържа естественият паркет. Нашият отговор е категоричен – не. Необходимо е само да спазвате няколко основни съвета, докато текат ремонтните дейности и след това:

Грижи за паркета по време на ремонтните дейности

Покрийте го след монтажа

Монтажът на паркет се извършва, след като са поставени външните врати и прозорци, след като са приключили мокрите процеси и след като са положени другите подови настилки.

След него обикновено предстоят още довършителни дейности, а след тях и поставяне на мебелите. Задължително е да покриете паркета, за да не се замърси или да не бъде надран.

Използвайте защитно фолио

В практиката си ставаме свидетели на случаи с паркети, наранени по време на монтажа на мебелите и някои ремонтни дейности. За да избегнем този проблем, препоръчваме използването на защитно и дишащо фолио. То е създадено, за да предпазва подовите настилки от дървесина. Прилепва върху пода, не се хлъзга, позволява на паркета да диша, защитава го от нараняване, отстранява се лесно и без да оставя следи.  

Съвети за почистването и поддръжката на естествен паркет

Използвайте подходящи почистващи препарати

Задължително ги избирайте според вида на финиша (лак/масло). Не използвайте агресивни препарати (като тези, с които почиствате банята и кухнята). Качествените почистващи препарати освежават и подхранват дървесината. Няма да ги откриете в супермаркета. Потърсете ги на мястото, от което сте закупили паркета. Идеалният вариант е да използвате почистващ препарат, разработен от фирмата производител.

Подходяща температура и влажност

Нещо много важно, което често пъти подценяваме. Препоръчителните атмосферни условия са: температура на въздуха 15-25 градуса, влажност 45-60%. Разбира се, позволени са и леки отклонения от тях. Обърнете внимание на овлажняването през зимата. Сухият въздух е невидим враг за естествения паркет. Дървесината е „жив“ материал и като такъв е склонна да поглъща и да отделя от влагата в помещенията.

Използвайте уреди за почистване с меки четки

Не използвайте роботи за миене на пода, пароструйки, прахосмукачки с въртящи се глави (изобщо уреди, които могат да имат абразивно действие). Първо трябва да отстраните праха и замърсяванията с помощта на прахосмукачка. След това забършете с подходящ почистващ препарат. Препоръчваме препаратите и уредите на Coswick, които може да поръчате онлайн от Паркетсенс ПРО или да ги закупите от шоурума ни.

 

Почиствайте с влажен, а не с мокър моп

Трябва да отвикнете от използването на голямо количество вода при миенето не пода. Това, което съветваме клиентите си, е да разреждат в пулверизатор препарата за почистване и да го впръскат върху кърпата на мопа или директно върху пода. Ако използвате тези на Coswick с пулверизатор 0,5 л. може да изчистите 450 кв. м. Концентратът се разрежда в съотношение 1:10.

Поставете протектори под мебелите

Не забравяйте да поставите протектори и под тежките предмети. Слагате ги веднъж, докато се нанасяте и след това забравяте за тях. В същото време обаче ще си спестите доста средства за реновиране.

 

Сложете изтривалка на входа на жилището

Вярно, звучи елементарно, но е важно да го споменем. Пясъкът и ситните камъчета, които пренасяме с обувките си, са сред невидимите врагове на естествения паркет.

Подсушете добре, когато разлеете течност

Още нещо елементарно, което ще ви убеди, че няма нищо сложно и трудно при поддържането на естествения паркет. Не трябва да се паникьосвате, ако не подсушите на секундата. Производителите на качествен естествен паркет се стремят да направят покритията си все по-устойчиви и да не позволяват на течностите да проникват в порите.

Пазете паркета от директна слънчева светлина

Опитайте се да предпазите паркета от директна слънчева светлина – най-чувствителен по отношение на светлината е паркетът от орех. Ако е изложен продължително време на пряка слънчева светлина, има голяма вероятност да изсветлее. За щастие има достатъчно начини, по които бихте могли да го засенчите в часовете с по-интензивно слънцегреене.

За финал не забравяйте, че:

Няма нищо страшно и непоправимо, ако изберете качествен естествен паркет и добри майстори 🙂

Как да се свържете с нас

Анатоли Миланов

0878 374 635

Георги Петков

0878 622 623

 

От понеделник до  петък

10.00 - 18.00

В събота

10.00 - 17.00

 

Неделя и официални празници – след предварителна уговорка.

 

Адрес: София, бул. Симеоновско шосе 77

Телефони: 0878 374 635; 0878 622 623

skype: parketsense

e-mail: office@parketsense.bg

Позвънете ни
Посетете ни