fbpx

Ако и вие като нас обожавате топлината и излъчването на дървесината като естествен материал, няма как да не сте се чудили дали не е възможно да я използвате и в т.нар. мокри помещения. Със сигурност сте наясно защо това не се прави масово. Но нали знаете, че няма невъзможни неща особено ако много искате нещо. Това правило важи и за естествения паркет в банята. 

Търсенето в Google на български език обаче ще ви предложи основно ламинат. А всъщност естественият паркет е много по-добрият вариант с едно важно уточнение – ако е подходящ за целите ви и е качествен. Смело може да кажем, че в нашия бутик за паркет ще откриете производители и начини на обработка, които ще ви позволят да се насладите на естествен паркет дори в мокрите помещения.

Какво бихме ви посъветвали:

Вид на настилката от дървесина

Най-подходящи за баните са декингът и трислойните паркети. При декинга няма проблем той да е монтиран в цялото помещение и под водната струя, докато при паркета е желателно той да е отделен с някакъв вид преграда от нея. Изключително важно е трислойният паркет да е качествено изработен и фаските му да пасват идеално, за да не прониква вода във вътрешността му. Трислойните паркети са подходящи за подово отопление. 

Покритие

Покритието, използвано за паркета, трябва да „запечатва“ порите на дървесината и да не позволява на влагата да прониква в нея. Най-подходящи са лаковите покрития, както и тези с UV масло. Партньорите ни от Coswck са патентовали своите покрития, които съчетават здравината на лака с мекотата и топлина при допир на маслото. Ако пък изберете декинг, ще е необходимо да го омаслявате ежегодно, за да се възстанови и освежи. 

Дървесината

Два са основните варианта за избор от видове дървесина, когато става дума за пода в банята. Единият е висококачествена твърда дървесина (дъб, ясен) или екзотична дървесина от тик, дусе, ипе, ироко. Екзотичните дървесини са най-предпочитани при изработката на декинг заради своята висока влагоустойчивост. Някои производители като партньорите ни от Foglie d’Oro предлагат и трислоен паркет от тик, който е също много добър вариант за банята. 

Помещенията

Мокрото помещение трябва да е изключително добре подготвено за монтаж на паркет или декинг. От ключово значение са възможностите за проветряване, отличната вентилация, безпроблемното оттичане на водата, изобщо перфектното изпълнение на ВИК заданията. Консултирайте се със специалист, който ще ви даде съвети относно подготовката на основата за монтажа на подовата настилка в банята, тъй като има по-специфични технически изисквания, които е важно да бъдат спазени.

Почистването и поддръжката

Основното правило, което трябва да спазвате, е ако изберете естествен паркет, е да не се задържа за дълго време вода върху него. Ако сте се погрижили предварително за вентилацията, проветряването и оттичането на водата, не би трябвало да имате проблеми. Попивайте водата след всяко къпане. По принцип, ако проветрявате и вентилацията е добра и не се задържа вода на някои участъци, това може и да не е необходимо. 

Почиствайте с препарат, подходящ за покритието на паркета. В никакъв случай не използвайте агресивни препарати за баня. Почистването на паркета в банята не се различава от почистването в останалите помещения. Толкова е лесно и бързо, когато не се налага да използвате различни уреди и препарати за почистване за отделните помещения в дома.

Първо почистете с прахосмукачка, а след това впръскайте препарат за почистване на паркет върху мопа или директно върху пода и забършете. Едно от големите предимства на паркета в банята е, че няма да се натрупва мръсотия между фугите.

Имайте предвид, че дървесината е жив материал. Тя не се захабява като плочките, но променя цвета си с времето и обикновено става още по-красива. Омаслявайте веднъж или два пъти годишно, ако сте избрали декинг или омаслен паркет.

И ако все пак се страхувате, направете комбинация от две подови настилки (дърво и керамика, дърво и камък). Поставете под ваната, мивката и душа плочки или пък поставете душ кабина и ги обградете с паркет. По този начин ще постигнете приемственост с дизайна на останалите помещения, за които сте избрали паркет.

 

Дървесината е един от най-благодатните за интериорен дизайн материали, който със сигурност ще внесе топлина, спокойствие и уют в банята. Ще я превърне в неповторимо място за релакс и в красиво интериорно решение. С естествен паркет или с декинг в банята ще сте сигурни, че стъпвате върху екологичен, здравословен и антиалергичен под.

Затова нашият съвет е да послушате сърцето си и ако много искате да имате дървесина и в банята, да не се колебаете. Особеностите по почистването и поддръжката й ще се превърнат в рутина, не по-тежка от тази при останалите настилки за баня. Ако имате още колебания и въпроси, ние от Паркетсенс винаги сме на линия.  А за вдъхновение ви показваме няколко кадъра от проекти на нашите партньори италианската фабрика Foglie d’Oro.

Как да се свържете с нас

Анатоли Миланов

0878 374 635

Георги Петков

0878 622 623

от понеделник до  петък

10.00 - 20.00

В събота

10.00 - 17.00

Неделя и официални празници – след предварителна уговорка.

Адрес: София, бул. Симеоновско шосе 77

Телефони: 0878 374 635 0878 622 623

skype: parketsense

e-mail: office@parketsense.bg

Трислоен паркет

Трислойни паркети с изключително качество и огромно разнообразие от цветове и размери.

Масивен паркет

Вижте отличната ни селекция от масивен паркет на едни от най-реномираните световни производители.


Анатоли Миланов

0878 374 635

Георги Петков

0878 622 623

Oт понеделник до  петък

10.00 - 20.00

В събота

10.00 - 17.00

Неделя и официални празници - след предварителна уговорка.

Адрес: София, бул. Симеоновско шосе 77

Телефони: 0878 374 635 0878 622 623

e-mail: office@parketsense.bg


Позвънете ни
Посетете ни