Декинг

Думата декинг произлиза от английската дума deck ( палуба ). Такава е била настилката на корабите. И до ден днешен скъпите яхти са с подове от естествена дървесина.

 

 

Това е причината да смятаме, че за любителите на чистия въздух на открито, които не искат да се лишат от усещането за лукс и елегантност, идеалният паркет е  декингВ градината, на верандата, на брега на басейна-дългите дъски на нашият декинг внасят престиж и в пространства на открито. 

Елегантен и практичен, декингът се изпълнява изцяло от масивна дървесина от най-твърдите и издръжливи видове Тик Сиам, Ипе и др. : това са дървесини, които понасят всякакви условия и са износоустойчиви и бавно остаряващи. Те предлагат изключителната комбинация между цена – качество – и дълготрайност на настилката. Ламелите са с голям размер и с дебелина 21 мм, т.е. понасят големи натоварвания и усилия. По дългите кантове ръбовете са заоблени, за да осигури устойчиво и приятно ходене по настилката даже и с боси крака. Едната от повърхнините е третирана против плъзгане, тъй че е възможно да изберете дали да монтирате панела от грапавата или от гладката страна.Какви модели декинг предлагаме?Декингът, който предлагаме се разделя на видове според начина на монтаж и според дървесината.

Според начина на монтаж декингът е модулен или със скрит монтаж.

В първият случай дървените ламели са предварително монтирани върху пластмасова скара. Това позволява лесен монтаж и демонтаж.

При вторият вид декингът се монтира върху дървена скара чрез специални пластини от неръждаема стомана, които се закрепят във фабрично подготвени улеи. По този начин отгоре не се виждат никакви дразнещи окото монтажни елементи ( винтове, скоби и др. )

Според дървесината нашият декинг е от – Тик Сиам, Ипе, Термообработен ясен, Евкалипт и Пао Оро.

Първите два дървесни вида са едни от най-често използваните. Дори прави впечатление, че в България клиентите често наричат декинга тик. Тикът е може би най-добрият избор по отношение на красота и устойчивост. Но трябва да имате предвид неговата много висока цена – почти два пъти по-висока от цената на декинг Ипе.

Термообработеният ясен е с много красив рисунък и топъл тъмно шоколадов цвят.Как монтираме декинг?Както вече споменахме по горе, декингът може да е предварително монтиран върху пластмасова подложка. В този случай модулите се нивелират монтират ” закопчавайки ” ги един за друг. Когато се налага, модулът може да бъде срязан.

Untitled-2-2

 

При другият вариант се изгражда скара от подходяща устойчива дървесина ( обикновено съответстваща на основният декинг ). Скарата се нивелира чрез така наречени пети. Това са пластмасови кръгли подложки с винт за регулиране на височината. Нужни са 6-7 бр. на кв.м. за да е гарантирана устойчивостта на площадката. Върху готовата скара се монтират и дъските. Това става чрез планки от неръждаема стомана захванати в предварително подготвени улеи.

Untitled-1-1

 

Накрая декингът се омаслява поне два пъти.

Италианският производител Тавар предлага и завършващи елементи – капаци и прагове.

Важно е да отбележим, че се използват само дървесини закупени от лицензирани световни борси. Така се гарантира не само качеството на суровината, но и регенерирането на горите. За съжаление в стремежа си за постигане на ниска цена много производители и търговци се обръщат към бракониерите основно в Азия и Южна Америка. Това води от една страна до обезлесяване на огромни площи, а от друга до ниско качество на крайният продукт.

Един от най-важните въпроси касаещи срокът на качествена експлоатация на декинга е неговата правилна поддръжка. В това отношение Паркетсенс улеснява максимално своите клиенти. Наша безусловна практика е да напомняме на клиента когато дойде време за поддръжка. А тя се състои в преомасляване на декинга поне два пъти годишно ( обикновено при смяната сезоните пролет/лято и есен/зима). Ако е необходимо нашите майстори шлайфат декинга преди омасляването. Така връщаме изцяло първоначалният му вид.

Важно е също така при монтажа да се предвиди правилното отводняване и достъп до сифоните ( ако има такива ). Този достъп се осигурява чрез дискретни ревизионни капаци.

Анатоли Миланов

ketsense

e-mail: office@parketsense

Позвънете ни.
Посетете ни.