fbpx

Колкото повече са естествените материали в дома, толкова по-красив, уютен и приятен за живеене става той. В наши дни дървесината не отстъпва от своето традиционно място на предпочитан материал за подовата настилка и мебелите.

Как обаче да съчетаете паркетът и останалите елементи от дървесина, ако не разчитате на помощта на интериорен дизайнер? Разглеждайте различни интериори и обърнете внимание кое най-много ви харесва в тях.

Помислете как би се вписало във вашата представа за дом. Потърсете го. Вижте и нашите кратки съвети, които също биха могли да са ви полезни.

1) Не избирайте мебели и паркет в един и същ цвят

Макар да изглежда супер логично, подобно съчетание може да направи интериора еднообразен и няма да открои красотата на дървесината.

Смята се, че когато тя е в един и същи цвят при паркета и при мебелите, ще изгуби от естествения си чар. Ако обаче се спрете на този вариант, помислете как да създадете контраст помежду им. Килимите са най-често използвани за тази цел.

2) Мебели с няколко тона по-тъмни или по-светли от паркета

Това интериорно решение е едно от най-често срещаните. За да го изпълните, трябва първо да се спрете на вида на паркета.

Ако започнете с мебелите, ще ви е по-трудно да ги „нагодите“ към него и ще сте много ограничени в избора. След това с малка мостра от паркета лесно ще откриете и най-подходящата тоналност за мебелите.

3) Контраст между мебелите и паркета

Светъл под и тъмни мебели, тъмен под и светли мебели – това са две добри решения, на които също може да се доверите. Освен с цветовете контраст може да постигнете с формите и различните текстури на отделните елементи (напр. маса с прави ъгли и заоблени столове).

Ако в дизайна ви липсва контраст, помещенията ще изглеждат еднообразни. Бъдете внимателни, защото твърде силният контраст може да направи стаите прекалено ярки и неспокойни за живеене.

4) Неутралните тонове – универсалното решение

За неутрални приемаме естествените тонове на дървесината. Натуралният дъб е единственият паркет, при който няма да имате колебания дали ще подхожда на дизайна и идеите ви. Той се съчетава добре както с топлите така и със студените тонове, както с модерните, така и с класическите интериори. Той е най-добрата отправна точка за избор, когато не разчитате на помощта на дизайнер.

5) Мебели и паркет със сходна текстура

Отделните видове дървесина имат различни видими шарки. Напр. тези на дъба са по-умерени, докато на ясена и ореха са много по-изразени. Най-добрият избор е мебелите и подът да са изработени от един и същ вид дървесина.

След като изберете цвета на пода, го допълнете с не от повече от един-два други цвята при мебелите. Златното правило е, че основните цветове в интериора не трябва да са повече от три.

6) Рустикът е на мода

Макар да се свързват повече с интериора на селските къщи, паркетите с повече чепове, възли, беловини, са добро решение и за модерните градски жилища. Те ще внесат усещане за топлина, уют и близост до природата. Рустикалната визия на пода може да бъде балансирана с изчистени мебели. Подобна комбинация ще внесе контраст в дизайна.

Забелязали сме, че понякога клиентите отхвърлят първосигнално рустика в търсене на съвършената визия. За нас обаче точно в тези несъвършенства се крие съвършенството на природата, в която всичко е уникално.

7) Визуална преграда между пода и мебелите

 Макар да не обичаме особено килимите, защото първата ни асоциация е, че скриват красотата на пода и са проблем за хората с алергии, не можем да отречем, че те открояват красотата на паркета и мебелите.

Подобни „меки“ елементи се използват и за да олекотят излъчването им и да направят по-комфортно пространството. Освен килимите подобна роля играят и дамските, пердетата, възглавниците, чаршафите, кувертюрите и др. меки тъкани. С избора на различни цветови нюанси при тях също може да постигнете контраст.

8) Смели в акцентите и внимателни с мебелите и пода

Перфектно допълнение към пода и мебелите от дървесина са аксесоарите и акцентите, изработени също от естествени материали (стъкло, камък, метал, кожа, текстил…).

Използвайте декорации с възглавници, свещи, цветя, огледала, одеяла, кожи, за да направите мебелите по-ярки и интересни и да добавите контраст.

9) Баланс

Опитайте се да разпределите равномерно различните тонове в помещенията. Правете избора за всяко едно от тях, като започвате от предназначението им, времето, което ще прекарвате там, осветеността им и това, което бихте искали да разположите върху паркета.

Домът е вашето място за отдих и забавление, за споделяне и усамотение. Балансираният интериор ще ви позволи да се наслаждавате на времето вкъщи комфортно и приятно.

10) Водете се от интуицията и желанията си

На последно, а всъщност на първо място. Ако сте решили да се заемете сами с интериора на дома си, вероятно ще попаднете на още хиляди статии с подобни съвети. Останете верни на това, което харесвате и ще ви доставя удоволствие да виждате всеки ден!

Ние винаги сме на линия, ако търсите качествен естествен паркет и интересни интериорни решения от благородни материали!

 

* Водещата снимка към публикацията е от наш съвместен проект с интериорния дизайнер Ина Дамянова, фотограф: Nikki Candelero. Останалите кадри са на партньорите ни от Arte Brotto, Foglie d’Oro и Coswick.

Как да се свържете с нас

Георги Петков

0878 622 623

Анатоли Миланов

0878 374 635

 

От понеделник до  петък

10.00 - 18.00

В събота

10.00 - 17.00
 

24 май - 10.00 - 16.00

 

 

 

Неделя и официални празници – след предварителна уговорка

 

 

 

 

Адрес: София, бул. Симеоновско шосе 77

Телефони: 0878 622 623; 0878 374 635 

skype: parketsense

e-mail: office@parketsense.bg

Позвънете ни
Посетете ни