Цветовата палитра при естествения паркет

Цветът е основната характеристика при избора на естествен паркет. Когато избираме гамата на подовата ни настилка от дървесина, неизбежно възникват въпроси. Ето кои са основните според екипа на Паркетсенс:


Какъв цвят паркет да изберем?


Изборът най-често се диктува от личните възприятия и желания, така че тук трудно бихме могли да ви дадем съвет. Но все пак имайте предвид, че тъмните цветове са по-подходящи за по-просторни помещения. При по-малки квадратури е по-добре да изберете светъл паркет. Някои предпочитат по-светлите тонове и защото смятат, че замърсяванията и прахът при тях личат по-малко.


Кога да направим избора?


Колкото по-скоро стане това, толкова по-лесно ще ви бъде впоследствие. Винаги съветваме клиентите си първо да започнат от цвета на паркета и спрямо него да изберат този на останалите елементи. Подът задава тона в интериора. С полагането на паркета приключват довършителните дейности, така че може да го изберете още по време на строежа /преди да започнете ремонтните дейности. Имайте предвид, че естествените паркети, които ще откриете при нас, се изработват след поръчка. Необходим е определен период от време (минимум месец), за да стигнат до склада ни.


С какво да се съобразим, когато избираме тона на паркета?

Обичаме да казваме, че естественият паркет е за цял живот. През годините вероятно многократно ще променяте цвета на стените или ще подменяте някои от мебелите. Едва ли ще решите да направите нещо подобно с пода. Затова бъдете внимателни и не бързайте, а проучете добре пазара. Не по-малко важно е да направите своя избор „на живо“ и да заложите на качествен продукт.


Възможно ли е след време да променим цвета?


Накратко казано, да, бихте могли. Но това няма да е особено лесно. Ще е свързано с дискомфорт за семейството ви и с разходи. Ще трябва да се обърнете към специалисти, които биха могли да го направят. Затова ви съветваме да изберете цвят, който наистина искате да виждате всеки ден.

Гарантираме ви, че ако се грижите добре за паркета, закупен от нас, той ще запази цвета си достатъчно дълго, без да се налага да го реновирате. Вижте в блога ни и кои са основните неща, които трябва да знаете за почистването и поддръжката на естествен паркет.


Кои са най-предпочитаните от клиентите ни цветове?


Светлият и топъл цвят на натуралния дъб е сред най-предпочитаните. Той пасва добре на всякакви интериорни решения. Разбира се, имаме клиенти, на които не им допада и им жълтее. Естествена реакция на дъба е с времето да потъмнява. Цветът му ще заприлича на този на благородното злато.

Повечето посетители на шоурума ни търсят паркети, които създават усещане за спокойствие и уют. Описано в цветове, това означава най-вече всички нюанси на кафявото. Макар да предлагаме паркет в цялата цветова гама, натуралната кафява е най-предпочитана. Изпълняваме и редица проекти с по-тъмни нюанси. Техният брой непрекъснато се увеличава.

Вижте част от нашите изпълнени проекти в секцията от сайта ни, която обновяваме постоянно.


Какви са световните тенденции?


И при паркета се следва неизменната от последните няколко години тенденция за търсене на неподправеното излъчване на естествените материали в интериора. Това се отнася както за цвета, така и за вида на финиша. Дървеният под с топъл, тъмнокафяв земен цвят ясно подчертава връзката ни с природата и придава на дома уютен вид.

Разбира се, и тук черното винаги е на мода. Макар и да отстъпва пред сивото, заедно с кафявото, което се приема за най-близко стоящо до естествения цвят на дървото, продължават да са сред основните избори, които правят клиентите в световен мащаб. Вижте и кои ще са водещите интериорни тенденции през 2020-та г.

С какво ще ви помогнем при избора на цвят в нашия шоурум?

В шоурума ни сме се постарали да създадем най-добрите условия, за да придобиете реална представа как би изглеждал паркетът, който ще изберете. С удоволствие ще ви покажем как стои върху пода на изкуствена и на дневна светлина, ще го поставим до цветовете, за които се колебаете. В офертите, които подготвяме и изпращаме, включваме интериорни снимки в съответния цвят.

Бихме могли да предоставим и текстури на дизайнерите или архитектите, с които работите. Имаме налични мостри, които можем да ви дадем или да донесем, за да ги наложите на място. Когато клиентът има по-специфични изисквания, поръчваме индивидуални мостри. Имаме изпълнени редица проекти със зададени от клиентите цветове. Готиви сме да се впуснем и в още такива.

От колко цвята може да избираме в Паркетсенс?

Това е въпрос, на който не бихме могли да дадем точен отговор. Производителите, с които работим, непрекъснато обогатяват цветовата си гама. Предлагат и възможности за изработка на паркет с поръчан цвят. Бихме могли да кажем, че цветовете на практика биха могли да бъдат неограничени. Ориентировъчно основните цветове, предлагани от фабриките, с които работим, са следните:

Цветовата палитра на партньорите ни от канадската компания Coswick включва 181 цвята, групирани в 4 категории: Natural, White, Grey и Dark.

При италианската фабрика Foglie d’oro цветовете са над 50. Освен това при нея може да поръчате и зададен от вас цвят.

Сигурни сме, че имате още много въпроси, които очакват своите отговори. Не се колебайте да ни се обадите и да ни попитате! А още по-добре ще е, ако дойдете в шоурума на Паркетсенс на бул. Симеоновско шосе 77.