Търсенето на паркет през 2019-та според Паркетсенс

Краят на всяка календарна година е време за равносметка. Досега по традиция публикувахме текст за тенденциите през следващата. Поставяме началото и на кратък обзор на тези тенденции според това, което наблюдаваме в нашия бутик за паркет. Ето накратко как изглежда годината за нас според проектите, които изпълнихме.


Тенденции в търсенето на паркет през 2019 г.


Дървесината

И през тази година дъбът бе най-предпочитаната дървесина. Трябва да отбележим обаче, че приключваме 2019-та със значително нараснал дял на изпълнените проекти с орех.


Цветовете

Традиционно цветът на натуралния дъб бе един от най-търсените. Много предпочитани бяха топлите светли и тъмни нюанси на кафявото. Изпълнихме и проекти с паркет, изцяло в черни краски. А през следващата година ни предстоят още доста проекти с тъмен паркет.


Обработката

2019-та г. за нас беше годината на ръчно дяланите паркети. Едни от най-харесваните бяха цветовете Ca’Corner и Ca’Marcello на италианската фабрика Foglie d’Oro. Разбира се, техният дял не надминава машинно обработените, но броят им съществено нарасна.


Конструкцията

И тази година за нас беше година на трислойните и двуслойните паркети. Значително намаля броят на изпълнените ни проекти с масивен паркет.


Покритието

Най-голям е делът на изпълнените ни проекти с матови покрития. Лаковите се предпочитаха значително по-малко. Производителите, с които работим, непрекъснато усъвършенстват и двата вида покрития, така че изборът помежду им все повече е въпрос на усещане. 


Способите за редене

Правото редене отново бе най-търсено. Както сочеха тенденциите за 2019-та, значително се увеличи броят на проектите ни с шеврон. Гордеем се и с проектите си с художествен и фигурален паркет и с паркет с естествени извивки. Вижте ги в Изпълнени проекти.


Паркет не само върху пода

Естественият паркет все по-често „прескача“ от своето традиционно място върху пода и върху стените в помещенията.

За следващата година ни предстоят няколко големи проекта с паркет и върху тавана. Изпълнихме редица проекти и с интериорни стълбища, облицовани с паркет.



Custom проекти

Т.нар. custom проекти отдавна са запазена марка на Паркетсенс. Не изневерихме на традицията и през 2019-та г. изпълнихме проекти с поръчани от клиентите ни цветове в предпочитана от тях конструкция, вграждахме паркет в мрамор, изработвахме всевъзможни детайли от паркет (от ревизионни кутии и сейфове до къщички за котки 🙂