Почистване и поддръжка на естествен паркет

Един от основните въпроси, които вълнуват клиентите ни, е: трудно ли се почиства и поддържа естественият паркет. Нашият отговор винаги е категоричен – не. Необходимо е само да спазвате няколко основни съвета, докато текат ремонтните дейности и след това:

Грижи за паркета по време на ремонтните дейности

Монтажът на естествен паркет се извършва, след като са поставени външните врати и прозорци, след като са приключили мокрите процеси и след като са положени другите подови настилки. На пръв поглед с паркета приключват довършителните дейности, но всъщност не винаги е така. Добре е след монтажа на паркета да се положи последната ръка боя. Предстои и монтаж на мебели.За съжаление често ни се налага да реновираме ламели, наранени по време на монтажа на мебелите или при някои от довършителните дейности. Нашето превантивно решение на този проблем е полагането на защитно фолио след монтажа. Колегите ни от Паркетсенс ПРО използват фолио, специално създадено, за да предпазване на настилките от дървесина. То прилепва върху пода, не се хлъзга, позволява на паркета да диша, защитава го от нараняване, отстранява се лесно и без да оставя следи. Съветваме клиентите си да го запазят за ползване и при следващи ремонтни дейности. Може да поръчате защитно фолио в онлайн магазина на Паркетсенс ПРО

Съвети за почистване и поддръжка на естествен паркет


Използвайте подходящи почистващи препарати

Задължително ги избирайте според вида на финиша (лак/масло). Не използвайте агресивни препарати (като тези, с които почиствате банята и кухнята).Качествените почистващи препарати освежават и подхранват дървесината. Трудно ще ги откриете в големите вериги. Потърсете ги на мястото, от което сте закупили паркета. Най-добрият вариант според нас е да използвате почистващ препарат, разработен от фирма – производител на естествен паркет.

Нашият екип се е убедил в качеството и предимствата на почистващите препарати на канадската компания Coswick. Може да научите повече за тях в сайта на Паркетсенс ПРО. Съветваме ви да си купите комплект от препарат и концентрат за почистване. Този вариант според нас е най-практичен и икономичен. В шоурума ни на бул. Симеоновско шосе 77 също може да купите от препаратите на Coswick.


Използвайте уреди за почистване с меки четки

Не използвайте роботи за миене на пода, пароструйки, прахосмукачки с въртящи се глави (изобщо уреди, които могат да имат абразивно действие). Първо трябва да отстраните праха и замърсяванията с помощта на прахосмукачка или с метла и лопатка. След това забършете с подходящ почистващ препарат. 




Почиствайте с влажен, а не с мокър моп

Трябва да отвикнете да използвате голямо количество вода при миенето на пода. Това, което съветваме клиентите си, е да разреждат в пулверизатор препарата за почистване и да го впръскат върху кърпата на мопа или директно върху пода.

Осигурете подходяща температура и влажност

Дървесината е „жив“ материал и като такъв е склонна да поглъща и да отделя от влагата в помещенията. Обичаме да казваме, че тя живее и диша заедно с вас. Оптималните атмосферни условия за вашия живот съответстват на най-добрите условия за експлоатация на естествения паркет.Препоръчителните атмосферни условия са: температура на въздуха 15-25⁰, влажност 45-60%. Разбира се, позволени са и леки отклонения от тях. Обърнете особено внимание на овлажняването през зимата.

В шоурума ни може да откриете една от най-стабилните конструкции трислоен паркет в света – тази на Coswick. Тя е особено подходяща за климатични зони, които предполагат често лавиране в оптималните условия за експлоатация. Научете повече за новата трислойна конструкция тук.


Поставете протектори под мебелите

Не забравяйте да поставите протектори и под тежките предмети в жилището. Правите го веднъж, докато се нанасяте и след това забравяте за тях.



Сложете изтривалка на входа на жилището

Вярно, звучи елементарно, но е важно да го споменем. Пясъкът и ситните камъчета, които пренасяме с обувките си, са сред невидимите врагове на естествения паркет.



Подсушете добре, когато разлеете течност

Още нещо елементарно, което ще ви убеди, че няма нищо сложно и трудно при поддържането на естествения паркет. Не трябва да се паникьосвате, ако не подсушите на секундата. Производителите на качествен естествен паркет се стремят да направят покритията си все по-устойчиви и да не позволяват на течностите да проникват в порите.



Пазете паркета от директна слънчева светлина

Опитайте се да предпазите паркета от директна слънчева светлина – най-чувствителен по отношение на светлината е паркетът от орех. Ако е изложен продължително време на пряка слънчева светлина, има вероятност леко да изсветлее. Затова помислете как да го засенчите в часовете с по-интензивно слънцегреене.

Видео за ежедневното почистване

Изгледайте видеото, за да се убедите колко лесно и бързо може да се справите с ежедневните замърсявания върху пода в дома ви.Ако след почистването с препарата за ежедневна употреба са останали следи от по-сериозни замърсители (напр. лак за нокти, флумастери и др.), бихте могли да използвате специалния продукт на Coswick за упорити замърсявания. Съветваме клиентите си да имат по един такъв в дома си, защото е едновременно ефикасен и икономичен. Може да научите повече и да поръчате препарата за упорити замърсявания в електронния магазин на Паркетсенс ПРО.

Всички продукти за почистване и поддръжка, които споменахме, може да купите и на място в шоурума ни на бул. Симеоновско шосе 77 В в София.