Очакваните тенденции в търсенето на паркет през 2022 г.

Отново дойде ред на една от постоянните теми в блога ни – очакваните тенденции в търсенето на паркет през следващата година. Паркетът, сам по себе си като естествен, безопасен и дълготраен природен материал винаги е сред водещите трендове в интериорния дизайн. Нищо по-различно не очакваме и през 2022 г. Ето и кои ще са водещите тенденции при търсенето на паркет през нея:

Предстоящи тенденции в търсенето на паркет през 2022 г.


Опушена дървесина

Опушеният дъб ще става все по-предпочитан от клиентите в световен мащаб. Причините са много: уникална и луксозна визия с приятно пъстро и топло излъчване, лесно съчетаване с различни цветови схеми… При опушването дървесината става по-тъмна и изглежда още по-красива и жива. 


Паркетини с големи размери

Това е една тенденция, която през последните няколко години наблюдаваме непрекъснато. По-големите паркетини имат свойството да разширяват пространството визуално. В Паркетсенс може да поръчате паркетини със свръхголеми размери като тези от колекциите Jumbo на Foglie d’Oro и Wide Plank на Coswick. Широчините, които можем да ви предложим, достигат 50 см, а дължините – 400. 


Миксирани широчини и дължини

Водени от търсенето, все повече производители предлагат на клиентите възможността да избират между паркетини с фиксирани размери и такива със смесени широчини и дължини. Ние харесваме повече втория вариант и се радваме се, че при някои от нашите партньори е възможно да бъде направен такъв избор. Миксираните широчини и дължини създават динамична и изключително приятна за очите цялостна визия на пода.


Диагонално редене

Макар този способ за редене на паркета да е отдавна познат, през 2022 г. се очаква по-сериозен интерес към него. Диагоналното редене е лесен и ефектен начин да разчупите геометрията на пода, без да увеличите вашия бюджет. Колко изразителен ще е ефектът от него, зависи от ъгъла за монтаж, който ще изберете. Научете повече за основните типове редене на естествен паркет ето тук.


Избелени тонове

Темата за цветовите предпочитания при паркетите е обширна. Основните прогнози за 2022 г. са: сиви и студени тонове, отдалечаване от червеникавото и кафявото; медни нюанси; опушени цветове; комбинации от тъмен под и светли стени… Според нас най-актуални ще продължат да бъдат естествените тонове на дървесината и тези в нюансите, близки до тях. Т.нар. избелени тонове при натуралния дъб се опитват да избягат от характерното му оранжево-жълто излъчване.


Състарен ефект

Kогато се изберат за ново жилище, състарените паркети задават нужната нотка на непреходност в интериора. Ръчното дялане подчертава допълнително неговата уникалност. 

В Паркетсенс може да откриете огромно разнообразие от ръчно дялани и състарени италиански паркети.


Класически фигури

През 2022 г. ще продължи търсенето на класическите фигури при естествения паркет. Очаква се по-голям интерес освен към шеврона и рибената кост и към фигурата, с която се заражда паркетното изкуство – версай. В Паркетсенс ще откриете огромно разнообразие от модерни и класически паркетни фигури.


Рустикална визия

Изразената рустикална визия на пода и през 2022 г. ще е сред най-предпочитаните от клиентите. Тя е свързана с желанието им да усещат естественото излъчване на дървесината и да имат “жив” и изразителен под. В Паркетсенс, разбира се, може да избирате между различни типове селекции на дървесината – от много рустикална до супер селектирана.

И за финал: тенденциите са тенденции и за да не ги следваме 😊 Останете верни на себе си и собствените си усещания как трябва да изглежда вашия дом! Ние винаги сме на линия, за да ви помогнем, за да ги превърнете в реалност.