Накратко за основните видове редене на паркет

Няма как да опишем всички начини за редене на естествен паркет. В този текст ще се спрем само на най-популярните. Причината за голямото им разнообразие е непрекъснатото увеличаване на новите продукти в световен мащаб. Най-познатият и предпочитан способ несъмнено е правото редене. То е най-честият избор на клиентите ни. Рибената кост и шевронът са следващите два най-популярни начина за редене. Диагоналното редене все още е рядко търсено, но предполагаме, че в бъдеще интересът към него ще става по-голям. Ето и кратките характеристики на всеки от способите според нас:

Право редене

По-голямата част от клиентите търсят познатото, спокойно и хармонично излъчване на правото редене. Както личи от името му, при него паркетини с прави ъгли са наредени успоредно и перпендикулярно една на друга. Правото редене е най-икономичният способ както по отношение на монтажа, така и по отношение на производството основно заради по-малкото количество фира. 


Диагонално редене

Диагоналното редене е разновидност на правото. При него паркетините се редят отново успоредно, но под различен от правия ъгъл. Той се определя от клиента и се съгласува с монтажистите. Най-често ъгълът е 45 градуса. Фирата надвишава малко, но не драстично тази при класическото право редене. Диагоналното редене е много популярно в световен мащаб, но у нас все още се предпочита сравнително по-рядко.

Шеврон

При произвоизводството на шеврон тесните страни на всяка паркетина са изрязани и наредени под ъгъл 45 или 60 градуса. Може да срещнете шеврона и под наименованието унгарска или френска рибена кост. Рибена кост, защото се смята, че той произлиза от този способ за редене на ламелите под прав ъгъл. Френска или унгарска заради историческия му произход. Шарката на шеврона е сред водещите в интериорния дизайн у нас и по света. Всеки производител предлага шеврон със стандартни за неговото производство размери. Разбира се, винаги има вариант той да бъде изработен и по специално поръчани размери. Вече сме изпълнявали такива проекти. 


Рибена кост

Така популярното през социализма редене тип рибена кост е все по-рядко търсено, поне според нашите наблюдения. Можем да гадаем дали това се дължи на асоциацията с периода или с нещо ретро. В световен мащаб обаче рибената кост продължава да е сред предпочитаните начини за редене. Вероятно и у нас тя рано или късно ще се реабилитира и ще заеме мястото си сред търсените способи за редене. При нея, както споменахме, паркетините са изрязани под прав ъгъл и са разположени перпендикулярно една на друга. Те са наредени, така че получената фигура напомня костта на риба, откъдето идва и названието на този способ за редене. 

Редене на художествен и фигурален паркет

Извън графата на тези най-популярни способи извеждаме художествените и фигуралните паркети. След изработката им от твърда дървесина множеството елементи, от които се състоят, се залепят върху обща основа (най-често шперплат). След това тя се разделя на отделни блокове. Най-често по този начин те пристигат при нас. Задача на монтажистите е да ги наредят, така че да оформят търсената фигура. Понякога фигурата е на самостоятелен блок, а друг път тя е част от няколко такива, които трябва да се наредят подобно на пъзел по изпратената от производителя схема. Разнообразието тук е невъобразимо. Посетете секцията ни Художествен и фигурален паркет и ще видите какво точно имаме предвид. Такъв тип паркети могат да бъдат използвани за изработката на художествено пано и да се превърнат в интериорен акцент.

И за финал няколко идеи

Ако много харесвате по-различното от стандартното редене на паркетините, но бюджетът ви не го позволява за цялата площ, може да го предвидите примерно за представителните помещения от дома. За останалите може да изберете право редене на паркет със същия цвят. 

Ако искате по-различния способ на редене да изпъкне и да не заема цялата стая, може да го оградите с право редене. Така правото редене ще е рамката, в която шевронът, да речем, ще е картината.

Тъй като художественият и фигуралният паркет са същински произведения на изкуството от дървесина, бихте могли да поръчате изработката на пано с желания от вас размер, което да поставите като акцент върху някоя от стените. То отново би могло да се изработи в цвят като този на паркета, който сте избрали за пода.

Съществуват още множество варианти за комбинации между различните способи на редене. Заповядайте в шоурума ни, за да обсъдим тези, които подхождат най-добре на проекта ви!