Интериорните тенденции през 2021 г.

Дойде време и за ежегодния ни поглед към тенденциите в интериорния дизайн през следващата 2021-ва година. Прави впечатление, че и през Новата година ще се пренесат някои от водещите акценти през последните две години. Ето кои ще са те:

Неизменни тенденции от последните години, актуални и през 2021 г.


Екологичен дизайн

Използването на естествени и на рециклирани материали в интериора е тенденция на настоящето и на бъдещето. В основата й стои грижата за нашия общ дом – природата и съхраняване на връзката ни с нея. Тя ще присъства в интериора със своето богатство от видове, цветове и форми. И през Новата година все по-често ще срещаме като акценти в декорацията изображения на животни, птици, листа и цветя. Най-актуални ще са ярките тропически и флорални мотиви, претворени в многообразни интериорни елементи.  

 

Естествени материали

Изборът на естествени материали в интериора е още една неизменна тенденция, за която като че ли няма времеви ограничения. Дървесината отново е водещият сред тях. Най-търсени отново ще са нейните природни тонове. Акцентът ще е върху по-светлите цветове. Традиционната й употреба за изработка на мебели и като подова настилка се разширява значително и във все повече проекти тя е навсякъде и във всички помещения – върху стените, на тавана, в кухнята, в банята.


Ръчна изработка

И през тази година едни от най-ценените елемента в интериора ще са тези, изработени на ръка – като започнем от различните декоративни елементи и стигнем до най-големия по площ – пода. Отново на почит ще са уникалните мебели по проект на известни дизайнери, художници и скулптори, произведени в лимитирани серии. Луксозните интериорни решения на партньорите ни от Sicis също се изработват на ръка – както арт мозайките така и дизайнерските им мебели. 


Сивите тонове

Те ще са предпочитани заради лесното им съчетаване с различните интериорни стилове и заради страхотния контраст между тях и ярките тонове, използвани за акценти в интериора. Наблюденията ни през годината потвърдиха тази тенденция. Работим по различни проекти, в които клиентите ни търсят паркет в сивата гама или пастелни тонове. Перфектно допълнение за акцент към тях са художествените мозайки на Sicis, които също се изработват от естествени материали. 

Нови тенденции в дизайна през 2021 г.


Цветовете

Изборът на цветовете в дома ще следва основната интериорна тенденция за близост до природата и нейните естествени форми и тонове. Затова и актуалните цветове на годината носят имената лешник, френска ванилия, мента, морско синьо. Акценти в дизайна на мебелите и различните аксесоари ще се постигат с ярките и богати цветове, вдъхновени отново от природата. Морските тонове и най-вече тъмносиньото и тъмнозеленото ще са особено предпочитани. 


Смесица от стилове

Така си позволихме да наречен огромното разнообразие от стилове през Новата година. Особено актуални ще са симбиозите между класическо и модерно, между старо и ново, между лукс и практичност. Модерният през последните години индустриален стил отново ще е сред водещите в дизайна. Често ще виждаме комбинации на елегантен лукс с елементи на арт деко от 20-те години на миналия век.


Лица в интериора

През 2021 г. се очаква бум на различните интериорни акценти, следващи графиката на линията на лицето. Най-честата им употреба, разбира се ще е във вид на изкуство върху стените. Тук партньорите ни от Sicis нямат равни в многообразието от предложения с различни естествени материали и различни стилове. Във всеки един от каталозите им бихте могли да откриете вдъхновение и провокация и за вашия проект. Графиката на човешкото лице ще се пресъздава и в множество други интериорни елементи извън сферата на изкуството за дома. 


Повече въздух

Все по-голяма част от интериорите, които разполагат с голяма площ, ще бъдат съпътствани от повече открити пространства. Те ще позволяват на обитателите на дома да намерят спокойствие и хармония и да остават насаме със своите мисли и емоции. Това, разбира се, ще е най-забележимо при самостоятелните жилища, но ще важи и при разполагането на отделните елементи на интериора в дома. Актуалността й до голяма степен се обуславя от пандемията от Covid-19, която значително увеличи времето, прекарвано между четирите стени на дома.

 

Covid-19 решения

Пандемията, настъпила през 2020-та г., провокира дизайнерите да генерират нови идеи, с които да направят принудителния престой вкъщи по-приятен. здравословен и удобен за работа от дистанция. Появиха се много решения за жилища, в които освен да работят пълноценно, собствениците могат да спортуват активно, да се забавляват и да релаксират. Това ще е една от централните теми в дизайна и през настъпващата 2021 г.


Благородни материали

За тях няма сезони в интериорния дизайн. Те са винаги модерни. Ще бъдат и през 2021-ва. Мрамор, скъпоценни камъни, позлатени елементи, месинг, благородна дървесина, скъпи тъкани… Луксозните решения за интериора като че ли никога не са били толкова много и толкова разнообразни. На другия полюс, но също толкова ценни за уникалното излъчване на интериора ще са елементите, изработени от рециклирани материали.


Естествен паркет

Той също винаги е модерен. Акцентът през тази година ще е върху изразителната природна текстура на паркета. Или казано по друг начин, рустикът ще е на мода. Рибената кост и шевронът ще са особено предпочитани. Търсенето на широки паркетини ще продължи. Очаква се отново по-голям интерес към ръчно дяланите паркети и към финишите, които създават естествено усещане при допир до дървесината.



Забравете за тенденциите

Да, това също е тенденция, макар и абсурдно звучаща предвид всичко, което изредихме до момента. През следващата година тя ще е тук, за да ни напомня, че в крайна сметка интериорът е създаден, за да служи на човека, а не обратното. Дизайнерите знаят добре това и затова в центъра на вниманието им е индивидалното отношение към всеки един клиент и проектът съобразяването с неговите предпочитания и вкусове. 

Кадрите към публикацията са на нашите партньори от Sicis, Foglie dÓro, Arte Brotto и Coswick.