Въпроси и отговори за саморазливната замазка

Един от въпросите, които клиентите често ни задават, е: задължително ли е полагането на саморазливна замазка преди монтажа на естествен паркет. Обикновено отговаряме, че винаги е желателно. Прочетете защо естественият паркет трябва да се монтира върху добре изпълнена саморазливна замазка, на какви критерии трябва да отговаря тя и какъв е нашият опит.

Защо върху грубата замазка се полага саморазливна?

Създават равна и гладка основа за монтажа

Колкото и напреднали да са съвременните строителни материали и технологии, грубите замазки не са достатъчно гладки и равни за директен монтаж на подова настилка върху тях. Покритието няма как да компенсира недостатъците на основата. С полагането на саморазливна замазка се преодоляват денивелациите, повърхността се изглажда и се създават условия за дълъг живот на избраната подова настилка.Нашата практика е показала, че е необходимо полагането на саморазливна замазка и върху тази на подовото отопление. Тя също не е достатъчно равна и гладка и затова се налага полагането на още един слой саморазливна замазка.

Важно условие за дългия живот на паркета

Полагането на саморазливна замазка преди монтажа на естествения паркет е изключително важно и заради особеностите на дървесината. Тя е естествен материал и ако се положи върху недостатъчно стабилна основа, помежду им може да се създаде напрежение. То би могло да компрометира подовата настилка. Възможно е дори паркетът да се отлепи заедно с грубата замазка.Най-добре е саморазливната замазка да бъде изпълнена от фирмата, която ще извърши монтажа на подовата настилка. Така ще сте сигурни, че ще отговоря на изискванията към основата за монтаж на съответното покритие. Бъдете особено внимателни в избора, когато става дума за дълготрайна настилка като естествения паркет и заложете на качеството.

Какво представляват саморазливните замазки?

Подходящи за полагане във всички помещения

Саморазливните замазки, наричани още самонивелиращи, най-често са калциево-сулфатни или циментови смеси, към които се добавя вода преди употреба (при някои и кварцов пясък). Те са лесни за полагане и съхнат бързо. Основната им цел е да изгладят и изравнят грубата основа. Подходящи са за използване както в новото строителство така и при подмяната на подовата настилка. Полагат се и върху подово отопление.

Огромно разнообразие

Съвременните саморазливни замазки имат висока якост и твърдост, устойчиви са на температурни амплитуди и на износване. На българския пазар има голямо разнообразие от саморазливни замазки. Ние сме се уверили в качеството на производството на световноизвестния производител Uzin. Екипът на Паркетсенс ПРО, който е подизпълнител на проектите за наши клиенти, работи само с техните продукти.

На какви изисквания трябва да отговарят?

Качествени, здрави, устойчиви, равни, гладки

На първо място според нас саморазливната замазка трябва да е качествена и да се положи прецизно и професионално. Ако отговаря на тези условия, тя ще създаде здрава, равна и гладка основа, която е подходяща за монтаж на естествен паркет. Ние използваме калциево-сулфатни замазки, тъй като не създават напрежение, докато изсъхват и са подходящи дори при големи денивелации и при нестабилни основи.

Безопасни за здравето и за околната среда

Не е без значение и дали саморазливната замазка отговаря на изискванията за екологична безопасност. Саморазливните замазки на Uzin, които препоръчваме, oсигуряват възможно най-високо ниво на безопасност на емисиите и допринасят за създаването на здравословен климат в помещенията.

Какво се уточнява преди полагането на замазката?

Определяне на нивото

Ако върху замазката ще се полага естествен паркет, първо трябва да изберете вида му. След като знаете дебелината на паркета, трябва да се направи оглед. На него техническото лице ще установи какво е състоянието на грубата замазка, ще заснеме помещенията и ще даде нивата на различните настилки. Обикновено използваме термина „кота готов под“. На огледа се определя дебелината на бъдещата саморазливна замазка. 

Особености при естествения паркет

Макар че се монтира последен, паркетът „дава тон“ за работата по пода в цялото жилище. Особено ако желаете пасванията да са “на нула”, т.е. да няма прагове и лайстни между отделните настилки. При естествения паркет нивата не могат да бъдат компенсирани с лепило като при монтажа на плочките например. Това е още една от причините с естествения паркет да се определя нивото на останалите подови настилки.  

Как протича полагането на замазката?

Почистване, определяне на нивата, грундиране

Важно условие е помещенията да са празни и чисти. Работата започва с отстраняване на механичните замърсявания с помощта на професионална прахосмукачка. След това се полага грунд за по-добра адхезия (взаимно проникване) между грубата и саморазливната замазка. Колегите ни от Паркетсенс ПРО използват еднокомпонентния грунд Uzin PE 260 New. Той е готов за употреба, изсъхва бързо и прониква перфектно. След като грундът изсъхне (за около час), се поставят специални щифтове за ниво. Поставянето им е необходимо, тъй като за постигане на желаното ниво в отделните части от помещението е необходимо различно количество материал. Това е причината да не може да се предвиди с точност какъв ще е разходът за замазката.

Човешкият фактор при саморазливната замазка

След като зоните с различни нива са маркирани, започва подготовката на материала и полагането му върху пода. Макар да битува заблудата, че едва ли не саморазливната замазка сама се разстила в помещението, в нашата практика човешкият фактор е от водещо значение. Според нас майсторите са тези, които трябва да направляват саморазливната замазка. Специалистите от Паркетсенс ПРО разпределят материала спрямо щифтовете за ниво. Продължителността на работния процес по полагане на саморазливна замазка зависи от площта на жилището. Ако то е с размери ок. 70 кв.м, протича в рамките на един работен ден. По време на огледа техническият ръководител ще ви ориентира във времетраенето на процеса.

Когато няма възможност за полагане на саморазливна замазка?

 

В практиката си многократно сме се изправяли пред ситуации, в които няма как да бъде положена саморазливна замазка. Най-често това се случва, когато вече са поставени останалите настилки в жилището и няма достатъчно място за замазка под паркета. В такива ситуации колегите ни от Паркетсенс ПРО полагат грунд Uzin PE 414 Turbo върху грубата замазка. Понякога има нужда и да се намали нивото на замазката, като се изшлайфа. Когато пък върху грубата замазка има недостатъчно здрави участъци, колегите ни от Паркетсенс ПРО полагат платна от фибро стъкло. Винаги успяваме да намерим удачни решения на различни проблеми с основата, така че бъдете спокойни.

Защо да не пропускате саморазливната замазка, ако основата я позволява?

Риск за дългогодишната експлоатация

Думата компромис може би е достатъчна, за да опишем този избор. Подът е най-натоварваната и използваната част в едно жилище. Ако е положен върху неравна и грапава повърхност, няма да изглежда добре визуално. Ако става дума за естествен паркет, може да имате чувството, че „кухари“ или „хлопа“ на някои места, че скърца, че го усещате при ходене като изкуствена настилка. Прочетете и публикацията ни защо подът е важен.

Пропускате възможността за гаранция

Заблуда е, че няма да имате никакви допълнителни разходи по монтажа, тъй като задължително трябва да се положи грунд и консумацията на лепило при монтаж върху неравна основа е доста по-голяма. Вероятността подът да се компрометира след време е по-голяма в сравнение със случаите, в които под него е положена саморазливна замазка. Неслучайно и гаранциите на монтажа от Паркетсенс ПРО не важат, ако клиентът е избрал монтаж върху грубата замазка.

Защо да изберете екипа на Паркетсенс ПРО?

Един от основните ни мотиви, когато създадохме Паркетсенс ПРО преди четири години, беше свързан с високите ни изисквания към основата и монтажа. Качествените паркети, които предлагаме, са сериозна и добра инвестиция. Не искахме клиентите ни да рискуват с монтажа им върху неподходяща основа, а за съжаление вече бяхме виждали много такива. Затова решихме да изградим собствен екип от специалисти. Проучихме пазара и установихме отношения с едни от най-добрите световни производители на материали за подготовка на основата и за монтаж – Uzin. Вече над 50 години Uzin е символ на качество и професионализъм в предлагането на материали, инструменти и цялостни решения за подготовката на основата и монтажа.

Екипът, който създадохме, премина обучения за работа както при производителите на паркет, с които работим, така и при Uzin. Техническият ръководител на Паркетсенс ПРО – Христо Петков е с дългогодишен опит в изграждането на системата на пода и е безкомпромисен по отношение на качеството на извършената работа. Радваме се, че заедно с Паркетсенс ПРО можем да предложим цялостни решения на проблемите със системата под. Използвали сме почти цялата гама от продукти на Uzin и разчитаме на тяхната експертна помощ при решаването на възникналите в практиката казуси.

Паркетсенс ПРО полага калциево-сулфатните саморазливни замазки с Level Plus Effect S – Uzin NC 112 (при нива до 10 мм) и Uzin NC 110 (при нива до 50 мм). Те се полагат лесно, съхнат изключително бързо и спестяват време и разходи. Гарантират до 10% по-ниска консумация на лепило при монтажа. Почти не създават напрежение, докато съхнат. Изравняват, изглаждат, заздравяват основата и я правят подходяща за монтаж на различни подови настилки, подложени на висока степен на натоварване. Изключително подходящи са за монтаж на естествен паркет. Полагат се без проблем върху системи за подово отопление. Могат да се използват както в нови домове, така и при реновирането на стари сгради.

Не се колебайте да ни се обадите или да посетите шоурума ни, ако има въпроси, на които не сме успели да дадем отговор в този текст!