fbpx

Художествен и фигурален паркет

Художественият и фигуралният паркет са върхът в паркетното майсторство. В наши дни това дълголетно изкуство от дърво върху пода продължава да носи поводи за гордост на своите създатели и притежатели. При нас ще откриете селекция на някои от най-добрите производители на художествен и фигурален паркет в световен мащаб. Но преди това…

Малко история…

Историята на художествения паркет започва във Франция в края на 17-ти век. Тогава мраморните подове в двореца Версай са подменени с дървени. Тези квадрати с преплетени правоъгълници дават началото на изцяло нов подход при изработването на подовете в аристократичните сгради. Неслучайно много фирми произвеждат и до днес реплики на този прочут паркет, които наричат стил ”Версай“. Характерната за онези времена разточителност постепенно е довела до разработването на все по-сложни художествени подове, преливащи от цветове и прекрасни орнаменти.

И едно уточнение

Често пъти понятията художествен и фигурален паркет се приемат за синоними. Фигуралният паркет всъщност е един от класическите елементи на художествения паркет заедно с розетките, бордюрите, интересните криви и флоралните мотиви, който се използва заедно с тях или отделно. Той най-често представя различни геометрични фигури, съчетани в красива обща визия. Орнаментите му могат да бъдат изчистени или по-сложни, а отделните фигури могат да се подчертаят чрез използването на различни видове дървесина – дъб за натурална основа, клен за много светлите участъци, мербо – за червено, орех – за благородно кафяво. 

Производството и пазарът

В наши дни технологиите дават възможност за изработка на изключително сложни композиции от прецизно съчетани елементи от различни дървесини. Колкото и голямо да е предлагането, сравнително малко са местата, на които може да откриете художествен и фигурален паркет от А до Я. В “Паркетсенс” ще откриете както възможности за изработване на художествен и фигурален паркет по индивидуален проект, така и техни готови класически и модерни образци.

 

Ето един великолепен пример, при това изпълнен от нас. 

Художествен и фигурален паркет

от Foglie d’Oro

Когато създаването на изкуство от дърво е традиция, призвание и страст…

Италианските ни партньори от Foglie d’Oro имат над половинвековен опит в създаването на изкуство от дърво върху пода. Основната част от художествените и фигуралните им паркети са събрани в линията “Trame”. Насладете се заедно на богатството от форми, цветове, размери и инкрустирани благородни материали, но имайте предвид, че на живо са много по-красиви. В България може да ги видите само в шоурума на Паркетсенс.

Колекцията „Geometrie”  е провокирана от образците на класическото дворцово паркетно изкуство и от знакови за италианците културни паметници. Дизайнерите на Foglie d’Oro попълват непрекъснато богатството й от форми и цветове. Към момента плетениците с различна геометрична форма в колекцията са 42. Сред тях ще откриете както такива, изработени изцяло от дървесина, така и с инкрустирани елементи от мрамор и месинг.

Природните форми винаги провокират и вдъхновяват. Така е родена и колекцията “Sinuosa”. Тя е представена от флорални и др. елементи, пречупени през чувството за естетика на Foglie d’Oro.  Тук може да се насладите на 17 приказни комбинации от благородни материали във форми, изработени на ръка от едни от най-добрите майстори в света. „Sinuosa” би била невъзможна без половинвековните традиции в производството на това изкуство от дърво на италианската фабрика.

„Segreti“ показва уменията на Foglie d’Oro да работи ювелирно с различни благородни материали и да ги вгражда в своето изкуство от дърво. Художествената керамика, която майсторите им сами създават, е с патина от злато и платина, а мраморът, който инкрустират в паркетите, е небезизвестният Marquinia. Ръчно изработените плочки от керамика или мрамор с размери 25/8 см са и вградени прецизно между благородната дървесина от дъб или американски орех.

 

“Emozioni” възражда изкуството на италианския дворцов паркет и показва в целия й блясък класата на Foglie d’Oro. Имената, които носят паркетите от колекцията, говорят сами за себе си: Venezia, Roma, Pitti, Milano, Caccia, Bassano, Murano, Firenze, Siena, Volterra… Изящните форми на художествените паркети тук се очертават от красивите оттенъци на ръчно обработената благородна дървесина, а при Fenice Ca’Basegglio и Fenice Ca’Grassi е инкрустиран ръчно и месинг.

 

Фигурален паркет

от Coswick

Както може да се очаква от Coswick, техните фигурални паркети съчетават възможно най-високо качество и класическа елегантност. 

Фигуралният паркет на „Coswick” пренася в съвремието традициите, красотата и блясъка от зората на изкуството от дърво. Елегантните им фигурални модели пресъздават някои от формите и цветовете на дворцовия паркет в едни от най-известните френски замъци. Те са изработени от специално селектирана дървесина от дъб, ясен или американски орех в богата цветова палитра. Класическите им фигурални паркети са концентрирани в колекциите “Mosaic Floors”, “Mosaic Mini-floors” и “Uniblock Flooring”. “Parquetry” пък представя тяхната модерна визия за фигуралния паркет.

“Mosaic Floors” е представена от четири различни геометрични плетеници и в многообразие от цветове. Всяка от тях носи името на един от четирите известни френски замъка – Версай, Трианон, Ланже и Шеверни. Всеки вид може да се изработи от дървесина от дъб, американски орех или ясен, или комбинация от американски орех и дъб. Готовите модули са с размери 635 mm x 635 mm x 19.05 mm. Те биха могли да се използват само като акцент и да се допълнят от друг вид паркет на канадската компания. 

“Mosaic Mini-floors” е колекция, която представя класически фигурални паркети, но с умалени размери: 431 mm x 431 mm x 16 mm. Плетеницата им е по-изчистена в сравнение с тази при “Mosaic Floors” и се подчертава от красотата на дървесина. Разновидностите й носят имената на замъците Блоа, Шато, Прованс,  Шампан и Тауър. Двуслойната конструкция се състои от горен слой от благородна дървесина (дъб, американски орех, ясен) и долен слой от шперплат от бреза.

 

 Шахматно разположените квадратни форми на “Uniblock Flooring” привличат със своята семпла красота и елегантност. Колекцията на канадската компания се изработва от масивен паркет дъб в едни от най-харесваните от клиентите цветове – Natural, Rose, Chestnut и Milk Chocolate. Предлага се в две разновидности  с по 4 или 6 квадратни модула с размери 228.6 х 228.6 mm. Лаковото покритие CosNanoTech+, използвано в колекцията, е с 25-годишна гаранция, а конструкцията й е с доживотна гаранция.

“Parquetry” е най-новата колекция с фигурален паркет на Coswick. Тя е разработена от първокласните дизайнери на компанията, за да задоволи предпочитанията на съвременните клиенти към геометричните форми с триизмерен ефект. Водещи в нея са очертанията на ромб и трапец. Те дават възможност да се разположат един до друг по множество начини и така да предложат огромно разнообразие от форми и цветове, така че оптически образуват други фигури.

 

Как да се свържете с нас

Анатоли Миланов

0878 374 635

Георги Петков

0878 622 623

 

От понеделник до  петък

10.00 - 18.00

В събота

10.00 - 17.00

 

 

 

 

 

Неделя и официални празници – след предварителна уговорка.

 

Адрес: София, бул. Симеоновско шосе 77

Телефони: 0878 374 635 0878 622 623

skype: parketsense

e-mail: office@parketsense.bg

Позвънете ни
Посетете ни