fbpx

В началото си публикациите за фигуралния паркет най-често ни връщат четири века назад във времето и ни разказват историята на това изкуство от дърво. Понеже това вече сме го правили, по-долу ще се опитаме да очертаем част от съвременните измерения в търсенето и предлагането му. В началото обаче едно уточнение – често пъти понятията художествен и фигурален паркет се приемат за синоними. Фигуралният паркет всъщност е един от класическите елементи на художествения паркет заедно с розетките, бордюрите, интересните криви и флоралните мотиви, който се използва заедно с тях или отделно. Както сме посочили в описанието на секцията, посветена на това изкуство в сайта, ни той най-често представя различни геометрични фигури, съчетани в красива обща визия. Орнаментите му могат да бъдат изчистени или по-сложни, а отделните фигури могат да се подчертаят чрез използването на различни видове дървесина – дъб за натурална основа, клен за много светлите участъци, мербо – за червено, орех – за благородно кафяво. Въпрос на избор е дали ще предпочетете класически художествен паркет с всичките му елементи или ще използвате само някой от тях. В наши дни все повече от клиентите ни се спират на фигуралния паркет, чието търсене е една от водещите тенденции през последните години.

В заглавието наричаме фигуралния паркет модерна класика. Защо? На първо място, защото от зората си до днес този връх в паркетното производство никога не остава извън полезрението както на ценителите й, така и на желаещите да придадат допълнителна стойност на интериорния си проект с паркет, произведен и нареден по уникален начин. Фигуралният паркет често пъти се избира за акцент в обществени сгради с различно предназначение, но не по-малко са и частните лица, които решават да пренесат това изкуство от дърво в дома си. 

Той може да се превърне във водещ елемент от интериора, който ще впечатлява гостите и ще вдъхновява обитателите му и не на последно място – ще се съчетава отлично с всички дизайнерски стилове. Колкото и голямо да е предлагането в наши дни, сравнително малко са местата, на които може да откриете художествен паркет, образно казано, от А до Я – както изключително детайлен, с всички елементи на класическия художествен паркет, изработен по индивидуален проект, с почти безгранични възможности по отношение на рисунъка и материала, така и само фигурален паркет с по-изчистена геометрия. Паркетсенс е сред лидерите в тази ниша от бранша в България. При нас може да откриете ръчно изработен художествен паркет като в зората на това изкуство, и фигурален, произведен с най-модерните технологии. Както е ставало дума и друг път в наши публикации за художествения паркет, самите Вие може да скицирате „картината“, а фабриките, с които работим, могат да я „нарисуват“ във вид на паркет. А, ако не умеете да рисувате, може да се доверите на някой от партньорите ни с многогодишен опит в творенето на това изкуство от дърво.

Търсенето на по-конвенционален (доколкото изобщо може да използваме това определение) фигурален паркет  е неизменна тенденция през последните няколко години. Той запечатва красотата и духа на художествения паркет, като възпроизвежда утвърдилите се през вековете форми, но ги стилизира и предлага нови очертания, дело на съвременни дизайнери. Производството му с помощта на най-новите технологии в бранша понижава разходите и го прави по-достъпен за потребителите.

 Една от водещите тенденции при фигуралния паркет е постигането на 3D ефект. Той се получава най-често с използването на различни цветове за отделните паркетини, оформящи фигура върху пода. Този ефект прави пространството по-просторно, по-разчупено, по-завършено и откроява елементите от интериора.През настоящата година партньорите ни от Coswick впечатлиха всички ценители на изкуството от дърво върху пода с колекцията си Parquetry. Тя е разработена от първокласните дизайнери на компанията, за да задоволи предпочитанията на съвременните потребители. Водещи в нея са очертанията на ромб и трапец, които са разположени един до друг в разнообразие от наклони и цветове, така че оптически образуват други фигури. През настоящата година партньорите ни от Coswick впечатлиха всички ценители на изкуството от дърво върху пода с колекцията си Parquetry. Тя е разработена от първокласните дизайнери на компанията, за да задоволи предпочитанията на съвременните потребители. Водещи в нея са очертанията на ромб и трапец, които са разположени един до друг в разнообразие от наклони и цветове, така че оптически образуват други фигури.

За ценителите на класическите решения Coswick предлагат и познатите от възникването на паркетното изкуство геометрични форми от дърво. Колекцията им Mosaic Floors се изработва в четири различни плетеници, носещи имената на четирите известни френски замъка – Версай, Трианон, Ланже и Шеверни. Всеки вид може да се изработи от дървесина от дъб, американски орех или ясен, или комбинация от американски орех и дъб, в от 5 до 8 варианта.

 

За ценителите на по-малките по размер детайли върху паркета е колекцията им Mosaic Mini-floors, предлагана в разновидностите Блоа, Шато, Прованс,  Шампан и Тауър, с размери: 431×431×16 мм.

Uniblock Flooring с шахматно разположените си квадратни форми ще Ви привлече със своята семпла красота, съчетаваща се идеално с всички дизайнерски стилове.

Можем да продължим още дълго с представянето на колекциите с фигурален паркет, които може да откриете в Паркетсенс, но имаме по-добро предложение – заповядайте на място в новия ни шоурум, за да ги видите „на живо“. Когато погледът Ви се спре на тях, а ръката Ви докосне текстурата им, думите стават излишни!

 

Как да се свържете с нас

Георги Петков

0878 622 623

Анатоли Миланов

0878 374 635

 

От понеделник до  петък

10.00 - 18.00

В събота

10.00 - 17.00
 

24 май - 10.00 - 16.00

 

 

 

Неделя и официални празници – след предварителна уговорка

 

 

 

 

Адрес: София, бул. Симеоновско шосе 77

Телефони: 0878 622 623; 0878 374 635 

skype: parketsense

e-mail: office@parketsense.bg

Позвънете ни
Посетете ни