fbpx
След като преди време в блога ни Ви представихме основните тенденции при цветовете на естествения паркет, ще продължим с кратко наблюдение и анализ на останалите предпочитания на клиентите през настоящата година.
Мненията на специалистите и на търговците сочат, че в интериора все повече се залага на широките негланцирани дъски. Така се продължава започналата преди няколко години тенденция, която според тях ще се задържи още дълго време.

Най-предпочитани са дъските от по-тежка дървесина със запазен естествен вид. Мотивите за избора им от клиентите са ясни – създават усещане за топлина, уют, близост до природата, правят помещенията оптически по-просторни. От друга страна пък семплият им външен вид позволява безброй комбинации с мебелите в дома, а подчертаната им естествена красота удовлетворява и най-претенциозните клиенти.

Смята се, че през 2017 г. в световен мащаб все по-голям става броят на потребителите, ангажирани с екологичното равновесие на планетата. Това от своя страна провокира тенденцията да се предлагат все повече възобновяеми или биоразградими материали. Паркетният бранш няма как също да не се повлияе и да не предложи решения в тази насока.

Едно от тях е все по-широкото разпространение на трислойния паркет, при който горният слой е от  благородна дървесина, а останалите два са от бързо възстановяваща се, най-често иглолистна. Иновация е и технологията на „Bolefloor”, следваща извивките на естествения материал. Благодарение на нея се постига много висок процент на рентабилност при използването на дървесината.

А какви са тенденциите при подреждането на паркета? Наблюдава се завръщане към т.нар. монтаж тип „рибена кост” (левите и десните ленти са изрязани на правоъгълници и се поставят под ъгъл от 90 градуса), но по-различен от онзи в масовото производство през 70-те години на миналия век. Разликата е свързана с използването на значително по-дълги дъски, но и с прилагането на разновидности на този основен модел на редене, при които се променя ъгълът на свързване между паркетините. Особено предпочитан през 2017-та г. е т.нар. шеврон (френска рибена кост), който за разлика от традиционната рибена кост се изрязва под различен от правия ъгъл.
Друга тенденция при реденето на паркет е свързана с търсенето на все по-нетрадиционни решения, които допълнително да придадат уникалност на проекта. Във връзка с нея на популярност се радват т.нар. диагонални (ъглови) дървени подове, при които традиционният ъгъл на подреждане е изместен по диагонал или се води от някой от ъглите в помещението. По-нестандартно решение е и подреждането на паркетни дъски с различна ширина – т. нар. подове със смесени ширини. Тук отново трябва да споменем иновационната технология на „Bolefloor” Curv 8, при която дървесината се изрязва според естествените извивки на дървото, а не по предварително зададени ъгли и придава на помещението усещане за свобода, простор, екстравагантност.
 При художествения паркет се следва вълната от последните години да се използват геометрични форми. Смята се, че този модел се приспособява перфектно към модерния интериор в дома и го прави едновременно запомнящ се, стилен и съвременен.  Тук непременно трябва да посочим новата колекция на “Coswick” – “Parquetry”, която прави художествения паркет по-универсален и достъпен за потребителите.

Наблюдава се и  завръщане към т.нар. версайски стил, който в своя актуален прочит придава характер, уникалност и луксозност на жилището, в което е поставен. 

По отношение на финиша може да се каже, че тенденцията отново е насочена към максимално доближаване до естествения вид на дървото. В някои по-смели решения дори се прибягва до умишлено надраскване или изстъргване на горния слой. Специалистите са единодушни, че е минала модата на много бляскавите покрития. Смята се, че матовата повърхност стои по-естествено, макар и да е по-скучна. Това търсене също е продължаваща тенденция от 2016-та г., когато все повече клиенти предпочитат по-малко полираните повърхности. Смята се, че в бъдеще все повече ще се котират матовите подове и този тренд ще продължи през следващите години, след което отново ще дойде ред на гланца.
На финала ще отбележим, че собствениците на жилища все повече се доверяват на смели дизайнерски решения, с които да отличат домовете си от тези на останалите. Световната тенденция е насочена към избора на паркет, който придава едновременно топъл и привлекателен външен вид на жилището и е неизменна част от  уникален по своя характер интериорен проект, съчетаващ ретрото с модерното. Паркетът е идеалният дизайнерски инструмент за реализирането на тази тенденция, защото с огромното разнообразие от съвременни и класически видове, които се предлагат на пазара, позволява да е елемент от тази така предпочитана от клиентите и дизайнерите амалгама.

Как да се свържете с нас

Георги Петков

0878 622 623

Анатоли Миланов

0878 374 635

 

От понеделник до  петък

10.00 - 18.00

В събота

10.00 - 17.00
 

24 май - 10.00 - 16.00

 

 

 

Неделя и официални празници – след предварителна уговорка

 

 

 

 

Адрес: София, бул. Симеоновско шосе 77

Телефони: 0878 622 623; 0878 374 635 

skype: parketsense

e-mail: office@parketsense.bg

Позвънете ни
Посетете ни