fbpx

Темата за децата и паркета е една от често обсъжданите в нашия шоурум. Много от клиентите ни се притесняват от „срещата“ на малките им палавници с настилката. Обикновено опасенията им са, че паркетът ще бъде често мокрен, разкрасяван, цапан, драскан, удрян с играчки и т.н. За тяхно и за ваше успокоение подготвихме тази публикация. Най-напред ще започнем с това на какви изисквания трябва да отговаря подовата настилка в детската стая.

На какви изисквания трябва да отговаря подовата настилка в детската стая?

Подовата настилка в царството на най-малките членове на семейството трябва да отговаря на редица изисквания: да е здравословна, безопасна, топла, издръжлива, да е удобна за тичане и за игра, да е приятна за ходене бос, да е лесна за почистване и поддържане, да подлежи на реновиране. 

Гледайте на пода в детската стая като на дългосрочна инвестиция. Всичко в нея омалява, остарява и се забравя изумително бързо. Това води до разходи за смяна мебелите, пребоядисване на стените, подмяна на меките тъкани и мн. др. Ако направите разумен избор на подова настилка, тя ще служи дългосрочно на наследниците ви. Ще остане и когато  „отлетят“ от бащиното огнище.

 

 

 

 

 

паркет в детската стая

Какви са предимствата от поставянето на естествен паркет?

Естественият паркет е дългосрочна инвестиция, която се отплаща с многогодишна експлоатация. Неслучайно го наричаме настилка за цял живот. Подовата настилка от дървесина допринася за създаването на здравословен вътрешен климат в дома. При експлоатацията на паркета не се отделят неблагоприятни за здравето съединения. Той е екологичен избор, не провокира алергии, изключително приятен е при ходене бос, лесен е за почистване, подлежи на реновиране. Няма нужда да споменаваме усещането за топлина, уют и природна красота, което винаги носи със себе си. 

 

 

Нашите съвети за избор на паркет в детската стая

паркет в детската стая

Устойчиво покритие

Финишът (покритието) е повърхностен слой, който предпазва паркета от износване и замърсяване. Детската стая е едно от най-експлоатираните помещения в дома. Върху пода ѝ често ще откривате следи от флумастери, боички, моливи, сок, филии със сладко и какво ли още не.

Основният страх как да почистите следите от тях, ще е напълно излишен, ако сте избрали качествено и устойчиво покритие. То няма да позволи на замърсяванията и на влагата да проникнат в порите на дървесината. Така визията на паркета няма да се компрометира.

Качествените естествени паркети, които предлагаме, е необходимо само да бъдат почиствани с подходящ препарат. Повече основните покрития в Паркетсенс може да прочетете в публикацията ни: Масло или лак?

конструкция на трислоен паркет

Трислойна конструкция

Съветваме ви да изберете трислоен паркет. Подробен отговор защо, може да прочетете тук. Трислойният паркет е подходящ за монтаж върху подово отопление. Детето ви ще се чувства страхотно, ако прекарва времето си за игра върху топъл под. Освен това трислойните паркети са по-устойчиви от масивните по отношение на промени в температурата и влажността в помещенията. Дори и без подово отопление повърхността на паркета е изключително приятна за ходене и за игра.

Когато избирате трислоен паркет, обърнете внимание на здравината и устойчивостта на конструкцията. Попитайте за гаранциите. При нас ще откриете една от най-стабилните трислойни конструкции в света с доживотна гаранция от производителите. Научете повече за нея тук.

паркет дъб в детска стая

Естествена визия

Изберете неутрална цветова гама, която се съчетава добре с всички интериорни решения. Детето ще расте и многократно ще ви се налага да обновявате визията на стените и на мебелите. Ако след време решите да смените предназначението на помещението, ще ви е по-лесно, ако сте избрали настилка в натурален цвят или близък до него. Светлите тонове създават усещането, че стаята е по-просторна. Върху тях следите от ежедневното замърсяване не са толкова видими като при по-тъмните.

Без вредни емисии

Съветът ни е да се интересувате от произхода, качеството и състава на материалите, използвани за изграждането на пода, като започнете още от саморазливната замазка, лепилата за монтаж и самия паркет. 

Избирайте колкото се може повече естествени и безопасни за здравето материали. Ако ни се доверите, ще изградим цялата система на пода с качествени, екологични и безвредни материали.

монтаж на шеврон

Монтаж чрез залепяне към основата

Това е наш общовалиден съвет. Комфортът при тичане и ходене, чувството за здравина и стабилност на пода, както и шумоизоланията са много по-изразени при паркетите, монтирани чрез залепяне.

Някои родители се опасяват от това какъв ще е химическият състав на лепилото. Изберете такова без формалдехид. В работата си фирмата ни за монтаж Паркетсенс Про задължително използва качествени и доказано безвредни и безопасни немски лепила.

Макар че дървесината е добър шумоизолатор, някои клиенти търсят по-сериозен заглушаващ ефект в детските стаи. В такива случаи бихме могли да поставим допълнителна шумоизолираща подложка върху пода.

Контрол над влажността

Следете влажността не само в детската стая, а и в целия си дом. Тя е важна както за вашето здраве, така и за „здравето“ на паркета.

Обърнете особено внимание на овлажняването през зимата, когато въздухът е много сух.

Оптималните условия за експлоатацията на настилката от дървесина съвпадат с тези, които са най-добри за здравето на вас и вашите деца. Препоръчителните граници са 45-60% влажност.

Може да откриете страшно много варианти, с които да контролирате влажността в дома ви. Ако строите нов дом, е добре да ги планирате на много ранен етап.

шеврон дъб

Меки подложки под мебелите

Поставете меки филцови подложки под корпусните мебели. Под столовете с колелца (ако не са обезопасени) може да сложите от специалните офис подложки, .

Използвайте постелки тип пъзел или килим, ако нямате подово отопление и се опасявате, че детето ще настине, докато си играе върху паркета.

почистване на естствен паркет

Почистване с подходящи препарати

Използвайте препарати за почистване, съобразени с вида на покритието, което сте избрали (лак или масло).

Няма нищо трудно и специално по отношение на хигиената на паркета. По-подробна информация ще видите в статията ни Почистване и поддръжка на естествения паркет.

Как да се грижите за паркета в детската стая?

Ще започнем с това, че трябва да сте спокойни, ако сте избрали качествен естествен паркет. Ако до момента не сте имали такъв в дома си, не мислете, че ще станете негови роби.

Паркетът не е толкова деликатен, колкото ви се струва. Иначе нямаше да се използва за пода, който е най-натоварената част от дома.  Зад външната красота и ефирност на паркета стои здравината и устойчивостта на дървения материал, от който се произвежда. Той носи всички предимства на дървесината – здравина, устойчивост, естестетика, екологичност, топлоизолация и топлопроводимост, шумоизолация и т.н. Важно е само да сте избрали настилка с устойчиво покритие и освен регулярно почистване няма да има нужда да полагате каквито и да било други грижи за него.

Но нека бъдем по-конкретни и ви дадем съвети какво да направите, ако:

   

   

   

  •  Ако детете разлее чаша мляко, сок, вода, супа върху паркета – първо подсушете, а след това забършете с препарат. Не се плашете, ако не го направите веднага. Качествените покрития не позволяват на влагата да проникне в порите на дървесината и да останат петна.
  •  Ако върху пода падне филия със сладко, ако детето метне с лъжицата пюре върху пода и т.н. – оберете с подходяща кърпа замърсяването и отново почистете с препарат.
  • Ако върху паркета падне тежък предмет – възможно е повърхността му да се влъбне и нарани. При паркетите с рустикална визия различните наранявания върху пода не са толкова видими. Те са и добро решение за балансиране на бюджета за паркет.

   Ако все пак искате да прикриете нараняването, може да опитате със стик за корекция. Ако положението е по-сериозно, паркетината може да бъде подменена (винаги пазете останалите след монтажа дъски).

  • Ако покритието на паркета е надраскано – тук зависи за каква площ става дума. Ако паркетът е лакиран, може да се наложи да се реновира цялата стая. Ако е омаслен, покритието може да бъде възстановено локално. 
  • Ако детето нахлуе с мокри и кални обувки – забършете с препарат и моп.
  • Ако в дома ви расте бъдещ Пикасо, който използва паркета като платно за творбите си – по-голямата част от различните средства за писане и рисуване ще може да почистите с препарата за ежедневно почистване. Ако обаче останат следи от четката на бъдещия художник, може да използвате препарата за упорити замърсявания на Coswick.
  паркет в детската стая

  Както виждате, няма нищо трудно, сложно и по-различно в сравнение с това, което бихте направили за почистването, на която и да е друга настилка. При естествения паркет вариантите за козметични и по-сериозни поправки са много и няма непоправими щети.

  Aко ви предстои един от най-вълнуващите мигове в живота или пък търсите ново решение за стаята на малките членове на семейството си, ни потърсете. Безкомпромисни сме по отношение на отличните характеристики на предлаганите от нас продукти и услуги, и вярваме, че при правилна експлоатация върху паркета от Паркетсенс уверено ще стъпват и децата на вашите деца!

  Как да се свържете с нас

  Георги Петков

  0878 622 623

  Анатоли Миланов

  0878 374 635

   

  От понеделник до  петък

  10.00 - 18.00

  В събота

  10.00 - 17.00
   

  24 май - 10.00 - 16.00

   

   

   

  Неделя и официални празници – след предварителна уговорка

   

   

   

   

  Адрес: София, бул. Симеоновско шосе 77

  Телефони: 0878 622 623; 0878 374 635 

  skype: parketsense

  e-mail: office@parketsense.bg

  Позвънете ни
  Посетете ни