fbpx

Продължаваме серията ни от публикации за естествения паркет в различните интериорни стилове. Започнахме с индустриалния, а сега е ред на модерния. Дървесината и тук се нарежда до метала, стъклото, камъка и стоманата като най-предпочитани материали. Естественият паркет е сред най-използваните настилки в модерния интериорен стил. Той може да се впише напълно в  семплата и елегантна визия, характерна за него. Водещи при модерния стил са неутралната цветова гама и търсенето на спокойни и практични решения за пространството. Най-често става дума за големи отворени помещения, без откроени акценти, с ясно очертани геометрични линии. 

Трябва да направим важното уточнение, че тук имаме предвид най-популярното интериорно направление на ХХ век, а не съвременния интериорен стил, характерен за XXI век. Повече за паркета в съвременния интериорен стил ще ви разкажем в следващата публикация от блога ни. 

Най-подходящите видове паркет за модерния стил

Ако искате интериорът ви да отговаря напълно на особеностите на модерния стил, е добре да се спрете на селектиран паркет, тъй като при него се търси семпла и изчистена визия без ярко изразена текстура. Типично за модерния стил е използването на гладки повърхности и затова рустикалните, ръчно дяланите и обработени паркети не са особено удачен вариант, ако искате да се придържате пряко към стила.

В случай, че не желаете да следвате строго изискванията на модерния стил и харесвате “живата” визия на пода, не се колебайте да изберете по-изразителен паркет. Така ще постигнете не по-малко важния контраст в дизайна. 

 

Най-подходящите цветове за паркета са в неутралната гама и най-често са в хармония с тоновете, избрани за мебелите. Те допълват семплата цветова палитра, предпочитана в модерния интериорен стил. Много уместни  са тоновете на натуралния дъб и техните по-тъмни и светли варианти.

Яркото излъчване на ореха би превърнало пода в силен акцент и затова той се използва значително по-рядко. Но ако изберете този вид дървесина, домът ви ще придобие изключително елегантна и изискана визия.

Ако харесвате пъстротата на ореха и естествената топлина на дъба и искате да сте сигурни, че паркетът ще се впише в интериора без значение какви ще са следващите ви решения, елате в шоурума ни, за да видите опушения дъб на партньорите ни от Foglie d’Oro

 

Изчистените линии на правото редене личат при по-голямата част от проектите в модерен стил. Те отговарят на търсената в стила визуална и функционална простота. Размерът на избраните паркетини най-често зависи от площта на помещенията. Ако те са достатъчно големи, за да създадат усещане за простор и свобода, може да използвате по-широки и дълги ламели. Ако пък искате да разчупите леко познатата геометрия на пода, изберете такива със смесени широчини и дължини. 

Разбира се, може да превърнете пода в акцент, като се спрете на някоя класическа или модерна паркетна фигура. С фигурален паркет също бихте могли да внесете търсените в модерния стил баланс и симетрия. Разгледайте страницата ни Художествен и фигурален паркет за вдъхновяващи идеи. Вдясно ви показваме модерните фигури от най-новата колекция на партньорите ни от Foglie d’Oro – Elementa. Смятаме, че те биха били едно нестандартно, но в същото време удачно решение за модерния интериорен стил. Повече за колекцията Elementa може да научите тук.

Очаквайте и следващата ни публикация, посветена на мястото на естествения паркет в съвременния интериорен дизайн. Заповядайте в шоурума ни на бул. Симеоновско шосе 77, за да обсъдим как си представяте паркета в бъдещия ви дом! 

* Водещата снимка към публикацията е от проект за клиенти на интериорния дизайнер Татяна Станчева и TANNE Design Studio, фотограф Ники Канделеро. Останалите са от проекти, изпълнени от нас или от партньорите, с които работим. 

 

Как да се свържете с нас

Георги Петков

0878 622 623

Анатоли Миланов

0878 374 635

 

От понеделник до  петък

10.00 - 18.00

В събота

10.00 - 17.00

 

 

 

Неделя и официални празници – след предварителна уговорка

 

 

 

 

Адрес: София, бул. Симеоновско шосе 77

Телефони: 0878 622 623; 0878 374 635 

skype: parketsense

e-mail: office@parketsense.bg

Позвънете ни
Посетете ни