fbpx

Когато избираме каква да е подовата настилка в дома ни, най-често се ръководим от фактори като цвят и текстура, начин на поддръжка, издръжливост, дълготрайност, бюджет. Екологичността и здравословността като че ли все още са сред пренебрегваните фактори у нас, въпреки прогнозите да минават все по-напред в обществения дневен ред. Обикновено само се споменават като част от предимства на естествения паркет, но без да се коментират. Ето защо решихме да им отделим специално внимание в следващите две публикации от блога ни.

Защо естествения паркет е здравословен?

Хипоалергенен

Подът е едно от местата в дома, където най-често се крият виновниците за алергиите на закрито. При дървесината възможността за натрупването на акари, прах, плесен и други алергени е значително по-малка. Тя не е пореста и това не им позволява да се закрепят и да се развиват в нея. Естественият паркет е възможно най-добрият избор за хората с астма и алергии.

Разбира се, върху повърхността му се натрупват прах и други замърсявания, но те са много по-видими от тези, скрити в килимите например, и веднага могат да бъдат премахнати.

Хигиеничен

Той се почиства бързо и лесно. Като казваме това, имаме предвид спазването на няколко основни правила, които важат за повечето видове настилки. Може да прочетете кои са те в тази наша публикация. Накратко: това, което трябва да направите, е първо да отстраните с помощта на прахосмукачка или четка за почистване замърсяванията, а след това да забършете с подходящ за вида на финиша препарат.

Какви са ползите от ходенето на бос крак върху почистения естествен паркет, може да разберете в статията ни Паркетната терапия.

Подобрява микроклимата в дома

Естественият паркет помага за подобряването на микроклимата в помещенията със свойството си да „диша“. Той абсорбира и отделя от влагата при промяна в атмосферните условия. Поема я, когато въздухът е с по-висока влажност и я отделя, когато е по-сух.

Прекалено сухият и прекалено влажният въздух са предпоставка за развиване на гъбички, бактерии и проблеми с дихателните пътища. Те са и сериозни дразнители на хората с алергии. Както обичаме да казваме на клиентите си, естественият паркет се чувства добре, когато и вие се чувствате добре. Затова ви съветваме никога да не подценявате влажността на въздуха в помещенията.

Повлиява положително качеството на въздуха

Според редица изследвания дървесината подобрява осезаемо качеството на въздуха в помещенията. Когато върху пода е поставен естествен паркет, тя преобладава в голяма част от дома.

Дървесината е въглерод неутрален продукт. В природата дърветата абсорбират въглеродния диоксид от въздуха и отделят кислород. Малко известен факт е, че дори и след отсичането си, продължават да съхраняват въглерод. Те го задържат по време на дългогодишната си експлоатация, без да го отделят. Естественият паркет е здравословен продукт, който за разлика от някои имитиращи го настилки, не съдържа и не отделя вредни за здравето ви вещества, а напротив. 

 

 

Как да се свържете с нас

Георги Петков

0878 622 623

Анатоли Миланов

0878 374 635

 

От понеделник до  петък

10.00 - 18.00

В събота

10.00 - 17.00

 

 

 

Неделя и официални празници – след предварителна уговорка

 

 

 

 

Адрес: София, бул. Симеоновско шосе 77

Телефони: 0878 622 623; 0878 374 635 

skype: parketsense

e-mail: office@parketsense.bg

Позвънете ни
Посетете ни