fbpx
В края на миналия месец в Брюксел се проведе среща на борда на директорите на Европейската асоциация на паркетната индустрия (FEP), на която традиционно сe обсъжда актуалното икономическото състояние на пазара. Анализирани са данни от първото тримесечие на 2017-та г., които показват умерен растеж след няколкото години със сравнително по-ниски показатели. Положителните резултати са най-високи при Скандинавските страни. По-долу Ви представяме накратко обобщението, направено от FEP за някои от страните-членки.

Австрийският пазар е стабилен въпреки конкуренцията от страна на производителите на други подови настилки. Икономическите основания за устойчивостта на продажбите на паркет са свързани с положителното демографско развитие и с увеличаването на инвестициите в жилищни сгради.

В Белгия продажбата на паркети през първото тримесечие на тази година се е увеличила с около 4 % в сравнение с миналата. Според специалистите това е пряко свързано с наблюдавания трипроцентов ръст в строителния бранш.

Отново на ръста нажилищното строителство отдават причините за увеличените продажби на паркет в Дания с 1 %.

След няколко години „на червено” бизнесът с паркет във Финландия се стабилизира. Ръстът и тук се дължи на значително нарасналите инвестиции както в жилищни, така и в нежилищни сгради.

Френският пазар на паркет също генерира по-големи приходи през първата четвърт на 2017-та г. Отчетено е увеличение на продажбите с около 3 % спрямо предходната година.

В Германия икономическата ситуация в сектора също е стабилна и наблюдаваното увеличение се дължи отново на ръста на строителството. Немските ни колеги обаче отчитат като проблем липсата на подготвени кадри, които да се ангажират с монтажа на вече готовия паркет.

В Италия природните бедствия и политиката на страната са причина пазарът да остане стабилен, но да не се разширява на този етап. Инвестициите са най-вече в ремонтни дейности и в нежилищни сгради, като се наблюдава спад в строителството на нови жилища.

Холандският пазар на паркет отбелязва нарастване с близо 4 %, дължащо се отново на усиленото жилищно строителство.

В Норвегия през януари и февруари се наблюдава стабилно състояние на пазара, но от март започва неговото разширяване с оглед на инвестициите в нови сгради, за които ще се използва паркет. Общият ръст за първото тримесечие на 2017-та г. е 1 %.

Продажбите на паркет в Испания са стабилни. От 2016-та г. строителният бранш в страната започва да излиза от кризата, но все още е далеч от показателите, които желае да постигне.

Ситуацията в Швеция е подобна на тази в останалите Скандинавски страни. И тук продажбите на паркет са нараснали с 3 %, най-вече благодарение на инвестициите в строителството на жилищни сгради.

За съжаление страната ни не членува във FEP и не можем да Ви предоставим информация за случващото се у нас. Съдейки по своята работа и по разговорите с колегите ни, и у нас можем да кажем, че се наблюдава „размразяване” на пазара, което се дължи, както и при останалите страни, които разгледахме, на постепенното увеличаване на инвестициите в строителството и в ремонтите дейности. Надяваме се в бъдеще тази тенденция да продължи, а страната ни да намери свои представители в организацията.

*Информацията, която Ви представихме, е от официалния сайт на FEP.

Как да се свържете с нас

Георги Петков

0878 622 623

Анатоли Миланов

0878 374 635

 

От понеделник до  петък

10.00 - 18.00

В събота

10.00 - 17.00
 

24 май - 10.00 - 16.00

 

 

 

Неделя и официални празници – след предварителна уговорка

 

 

 

 

Адрес: София, бул. Симеоновско шосе 77

Телефони: 0878 622 623; 0878 374 635 

skype: parketsense

e-mail: office@parketsense.bg

Позвънете ни
Посетете ни