fbpx

Дойде време да се спрем и на един от най-новите, но  набиращи все по-голяма популярност интериорни стилове – джапанди. За своето петгодишно присъствие на дизайн сцената той успя да покаже, че бъдещето му принадлежи. Днес интериорната амалгама между минимализма, вдъхновен от японската естетика, и от скандинавския стил с емблематичната хюга, провокира въображението на все повече клиенти и дизайнери.

В основата на джапанди е пиететът към природата и естествените материали. Вратите на стила са винаги отворени за тях. На първо място, разбира се, е дървесината, а паркетът както при скандинавския стил е почти задължителен. Той е сцената, на която се срещат характерните за минимализма семпли линии и отворени пространства и функционалността на мебелите, и неутралните тонове, типични за скандинавския стил.

Джапанди изразява стремежа към простота, комфорт, спокойствие, баланс, хармония, устойчивост и сигурност на две на пръв поглед коренно различни култури. Интериорната му философия се припознава от все повече хора в цял свят и неслучайно някои специалисти го определят като стил на бъдещето.

Паркетът, както споменахме, е най-подходящата настилка за стила джапанди. Най-предпочитаната дървесина отново е дъбът – както в селектиран така и в рустикален вид. Фаворит отново е натуралната цветова гама заради усещането за близост с природата.

Предпочитат се не само характерните за скандинавски стил избелени цветове, но и по-дълбоките тонове, характерни за минимализма. В по-голяма част от дизайните паркетът в джапанди е в хармония с неутралната цветова гама, използвана при него и при всички съвременни стилове. Има обаче и редица интересни проекти, в които се търси контраст между него и останалите интериорни елементи. 

 

Търсенето на семпли и изчистени линии изключва художествения и фигуралния паркет, но само на пръв поглед. Класическите и добре познати на всички фигури – шеврон и рибена кост, които се използват често в минималистичния и скандинавския стил, са страхотно поле за разгръщане и на джапанди.

Може да се спрете и на някоя паркетна фигура, вдъхновена от природата като Petali на партньорите ни от Foglie d’Oro например. Интересни линии ще откриете и в Elementa – новата колекция на бутиковата италианска фабрика. С подобен избор подът ще се превърне в стилен и елегантен акцент, върху който да разгърнете концепцията на стила.

Как да се свържете с нас

Георги Петков

0878 622 623

Анатоли Миланов

0878 374 635

 

От понеделник до  петък

10.00 - 18.00

В събота

10.00 - 17.00

 

 

 

Неделя и официални празници – след предварителна уговорка

 

 

 

 

Адрес: София, бул. Симеоновско шосе 77

Телефони: 0878 622 623; 0878 374 635 

skype: parketsense

e-mail: office@parketsense.bg

Позвънете ни
Посетете ни