fbpx

Акустични и декоративни панели

Облицоването на стените и таваните с естествена дървесина е винаги актуална интериорна тенденция.

В “Паркетсенс” може да откриете предложения както за декорацията им, така и за по-добрата акустика в помещенията. Те са на канадската компания “Coswick” – един от световните лидери в производството на естествен паркет.

Препоръки при избора на акустични и декоративни панели

Размерите

Производителите на акустични и декоративни панели от ранга на Coswick ги изработват в няколко стандартни размера. Въпрос на дизайнерско решение е кой от тях ще изберете.

Декоративните панели на канадската компания са с размери 16х600х600 мм и 16х600х1200 мм.

Акустичните им панели се предлагат в  следните варианти: 16x192x2400 / 2750/3000 мм; 16x576x2400 / 2750/3000 мм; 16x600x600 мм; 16x600x1200 мм.

Помещенията

Акустичните и декоративните панели са подходящи за помещения с частен и обществен характер. Освен да се монтират върху стените и тавана, от тях могат да изработени различни интериорни елементи.

Акустичните панели са най-подходящи за театри, кина, концертни зали, зали за събития, заседателни зали, звукозаписни студия. Могат да се използват и в домашни условия за подобряване на акустиката в помещенията.

Влажността

Тъй като панелите са изработени от МДФ с естествен фурнир, е необходимо съобразяване с нивото на влажност на стената и в помещенията, в които ще се монтират.

Освен това по време на експлоатацията им е необходимо да се спазват препоръчителните нива на влажност от 40% – 60%. Влажността на основата при монтажа не трябва да надхвърля 2,5%, а на въздуха трябва да е в посочените граници.

Основата

Основата, върху която ще се извърши монтажът, трябва да е здрава, равна и суха. Най-често панелите се поставят върху основа от шперплат, но са възможни и други варианти според спецификите на помещенията.

Монтажът

Макар че монтажът им е сравнително лесен и бърз, е добре да бъде извършен от специалисти. Колегите ни от Паркетсенс ПРО имат опит в поставянето на акустични и на декоративни панели.

Поддръжката

Няма нищо специфично при поддръжката им. Почистването става с помощта на телескопичен уред с кърпа, напоена с препарат. Важно е почистващият препарат да е подходящ за вида на финиша на дървесния фурнир (лак или масло).

Акустични панели

Тук ще видите само малка част от възможностите, които предлагат акустичните панели на Coswick. Канадската компания има капацитета да извършва професионални консултации и да изпълнява различни по характер проекти, съобразени с желанията на клиентите.

Предназначение

 

Акустичните панели на Coswick са специално проектирани за подобряване на акустиката в помещения с различно предназначение. Разработени са съвместно със специалисти в областта на озвучаването, които изготвят индивидуални проекти според особеностите на проекта и желанието на клиентите. Освен за концертни зали, театри, кина, звукозаписни студия и конферентни зали, те са подходящи за използване и в домашни условия. Важно е да знаете, че панелите на Coswick не шумоизолират, а поглъщат и разпределят оптимално звуковата енергия, така че да изпитате максимален акустичен комфорт.

Не е за подценяване и тяхната декоративна функция, която позволява съчетаване с многообразни интериорни решения. Възможно е да се използват и само като декоративни панели. Някои клиенти ги предпочитат заради по-различната им визия – повърхността им е брилянтно перфорирана в няколко различни размера.

Видове акустични панели на Coswick

 

Акустичните панели на Coswick се предлагат в следните размери: 16x192x2400 / 2750/3000 мм; 16x576x2400 / 2750/3000 мм; 16x600x600 мм; 16x600x1200 мм. Партньорите ни обаче винаги подхождат индивидуално към всеки проект, така че е възможно тези основни параметри да бъдат променени.

Фурнирът на акустичните панели се изработва от дъб, ясен, американски орех, бреза, клен и др. Стандартните дизайнерски решения, които предлагат от Coswick, включват 80 възможни варианта на декорация.

Акустичните отвори на панелите са с три различни визии, всяка с различни размери, характеристики и свойства.

Предимства

 

Акустичните панели са практично и естетично решение за интериорите, които изискват по-особено внимание към акустиката. Огромното им разнообразие и фурнирът от естествена дървесина позволяват съчетаване с множество дизайнерски решения.

Конструкцията им е стабилна, разработена е в сътрудничество със специалисти по акустика, които са на разположение за работа по конкретни проекти.

Акустичните панели на Coswick са екологични и са произведени изцяло от естествени материали. С това допринасят за здравословния микроклимат в помещенията. Почистват се лесно с подходящите за покритието препарати.

И не на последно място, акустичните панели се поставят и демонтират лесно и бързо. Минималното отстояние от стената при монтажа им е 8 мм. Изискванията към монтажа са стената/таванът да са здрави, равни и сухи, а при експлоатацията им трябва да се съблюдават оптималните за дървесината температура и влажност.

Изработка

 

Фурнирът на панелите е изработен от естествена дървесина – дъб, ясен, американси орех, бреза и клен. Сърцевината им е произведена от висококачествен МДФ, положен върху вискозно платно. Структурата на акустичните панели е разработена, така че акустичните им свойства да са оптимални. Тъй като дървесината е с различна звукопроводимост заради индивидуалната си плътност и текстура, тя е използвана само за фурнир. Произведеният от естествени дървесни частици МДФ абсорбира отлично и разпръсква равномерно звука в помещението и затова е един от най-предпочитаните материали за акустични панели. Под него е положен пласт вискоза – материал, който също се синтезира от дървесни частици.

Проекти с акустични панели на Coswick

Най-новият ни изпълнен проект е комбинация от акустични и декоративни панели на Coswick. Колегите ни от Паркетсенс ПРО облицоваха с тях заседателната зала и части от някои помещения за офис сграда извън столицата. Проектът е на инж. Николай Гълъбов. Фурнирът е изработен от селектиран американски орех.
Най-мащабният ни проект с акустични панели на канадската компания изпълнихме за Американския колеж в София. Освен акустичните панели монтирахме и естествен паркет натурален дъб върху пода. Екипът на Паркетсенс ПРО изработи на място и много детайли от паркет и панели.
Проектът е на партньорите ни от Coswick и е за Riviera Plaza Business Center в гр. Минск. Изпълнен е с помощта на Acoustic.by, които консултират компанията при изпълнението на подобни задания. Фурнирът е от американски орех – един от най-предпочитаните от клиентите за акустични панели.

Декоративни панели

Декоративните панели на Coswick са рентабилна инвестиция с гарантирано дългосрочна експлоатация. Идеално се съчетават с останалите интериорни елементи, изработени от дървесина (паркет, интериорни стълбища, облицовани с паркет, мебели). Предлагат се в голямо разнообразие от текстури и видове дървесина.

Приложение

 

Декоративните панели могат да се използват както за облицоването на стени и тавани, така и за изработването на различни интериорни детайли. Те са едновременно семпъл и ефектен начин да разчупите стандартната визия както на частните, така и на обществените пространства.

Канадските ни партньори предлагат панелите в определени размери, цветове и начини на обработка, но подхождат индивидуално към всеки проект, така че сферата им на приложение в интериора може да е доста обширна.

Предимства

 

Освен естетическото си въздействие декоративните панели придават топлина, уют и усещане за комфорт в помещенията, в които са поставени. Екологични са и се изработват изцяло от дървесина. Тя е естествен материал, който се съчетава с всички интериорни стилове.

Както вече споменахме, декоративните панели на Coswick са отлична дългосрочна инвестиция. Важно тяхно предимство е, че могат да се съчетаят хармонично с останалите елементи от интериора, изработени от дървесина (паркет, интериорни стълбища, облицовани с паркет, мебели и др.). Предлагат се в богато разнообразие от текстури и видове дървесина.

Разнообразие

 

Канадските ни партньори изработват панелите си за стена и таван в два стандартни размера: 16х600х600 мм и 16х600х1200 мм. Както споменахме обаче, имат възможност да работят по custom проекти.

Голямо е разнообразието от видове дървесина, които използват за горния слой на декоративните панели: дъб, ясен, клен и бреза, като е възможна поръчка и на други видове дървесина. Имайте предвид, че дървесината е жив материал и текстурата й няма как да е хомогенна.

Панелите се предлагат в най-предпочитаните цветове за естествен паркет на Coswick и обхващат както натуралните тонове на дървесината, така и техни разновидности в цялата цветова гама. Може да избирате между матово или лаково покритие на панелите.

Изработка и монтаж

 

Горният слой на декоративните панели се изработва от благородна дървесина. Фурнирът е залепен върху качествен МДФ. При обществени помещения с повишени изисквания за противопожарна безопасност се използва огнеустойчив МДФ.

Монтажът им е сравнително лесен. Могат да се поставят освен върху стени и тавани и върху колони и други интериорни елементи. Панелите са изработени изключително прецизно, което освен че улеснява монтажа им, прави отличен визуалния ефект след него.

Експлоатация

 

Oтносителната влажност на въздуха в помещенията трябва да е между 40-60%. Панелите се почистват с препарати, подходящи за паркет със съответното покритие. Прочетете в блога ни повече за начина, по който се почиства и поддържа естественият паркет.

Доставка на акустичните и декоративните панели

 

Акустичните и декоративните панели на Coswick, които предлагаме, се поръчват предварително за конкретните проекти, по които работим. Не разполагаме с количества, налични на склад. Срокът за доставка зависи от сложността на проекта и общата площ, и е от 30 до 60 дни.

 

Монтаж на акустични и декоративни панели за по-малко от минута

Как да се свържете с нас

Георги Петков

0878 622 623

Анатоли Миланов

0878 374 635

 

От понеделник до  петък

10.00 - 18.00

В събота

10.00 - 17.00

 

 

 

Неделя и официални празници – след предварителна уговорка

 

 

 

 

Адрес: София, бул. Симеоновско шосе 77

Телефони: 0878 622 623; 0878 374 635 

skype: parketsense

e-mail: office@parketsense.bg

Позвънете ни
Посетете ни